Ειδήσεις

29 Μαρ 2008

Αποκάλυψη: Αντισυνταγματικός σύμφωνα με νομικούς ο νόμος Πετραλιά για το ασφαλιστικό

Από την εφημερίδα "Ο Κόσμος της Πάτρας"


Αντισυνταγματικό κρίνει το νόμο για το ασφαλιστικό ο καθηγητής Νομικής Αντώνης Μανιτάκης*, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή του με νομικά πλέον μέσα.
Ο κ. Μανιτάκης εκλήθη από από την ΕΣΗΕΑ να γνωμοδοτήσει επί του νόμου και απεφάνθη ότι το ασφαλιστικό κεφάλαιο - τα αποθεματικά δηλαδή, των Ταμείων - στα οποία θέλει να βάλει "χέρι" η κ. Πετραλιά - προστατεύεται από το άρθρο 22, παράγραφος 5 του Συντάγματος**.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις οι οποίες αντίκεινται του Ευρωπαϊκού Δικαίου, γεγονός που σήμαίνει ότι με τις ανάλογες προσφυγές ο νόμος της κυρίας Πετραλιά θα έχει την τύχη που είχε και ο νόμος για το "βασικό μέτοχο", ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.

*Ο Αντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε, (1944) μεγάλωσε και σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, εξελέγη, το 1982, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάσκει έκτοτε τα μαθήματα του Συνταγματικού Δικαίου και της Πολιτειολογίας.

** Σύνταγμα
Άρθρο 22, παρ. 5

Tο Kράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.
Eρμηνευτική δήλωση: Στους γενικούς όρους εργασίας περιλαμβάνεται και ο προσδιορισμός του τρόπου και του υποχρέου είσπραξης και απόδοσης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της συνδρομής των μελών τους που προβλέπεται από τα καταστατικά τους.

Εμείς σημειώνουμε ότι αντισυνταγματικά προβλήματα αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινό. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΣΑ πραγματοποιήθηκαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήσαν την περασμένη Πέμπτη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι δώδεκα επιστημονικοί φορείς (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι κ.λπ.) για το θέμα του ασφαλιστικού.
Οι επιστημονικοί φορείς εξέτασαν και το ενδεχόμενο να προσφύγουν τόσο στα Ελληνικά δικαστήρια, όσο και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων.
Ακόμα, το θέμα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό έθεσε πριν λίγες μέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε δηλώσεις του ότι το νομοσχέδιο πλήττει κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και ειδικότερα σημείωσε ότι έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 22.5 , 25.1 και 17 του Συντάγματος.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

:-)

Το πρόβλημα τώρα είναι, εκτός από την προκήρυξη των εκλογών (με τον τρόπο που έγινε), εκτός από τον "νόμο Χιώτη" για το διαδίκτυο (αντιτίθεται στη σύμβαση της Βουδαπέστης του 2001), εκτός από το ασφαλιστικό (αντίθεση με το σύνταγμα ΚΑΙ την σύμβαση της Ρώμης), εκτός από τον τρόπο ιδιωτικοποίησης ου Οτε, εκτός από τις προσφυγές στελέχους του ΔΣ της ΔΕΗ κατά απεργών, εκτός... εκτός...

Σε πόσες άραγε ακόμα περιπτώσεις έχουν καταπατήσει νόμους σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις και δεν έγιναν αντιληπτοί; ΜΑ καλά, είναι δυνατόν να λέγεται νόμιμη κυβέρνηση μια ομάδα αχαρακτήριστων τύπων που δεν σέβεται την Ελληνική ούτε την διεθνή έννομη τάξη;

Ρε που μπλέξαμε...