Ειδήσεις

6 Μαρ 2008

ΑΝ... ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Όταν διαβάζεις ένα σχέδιο νόμου, για το ασφαλιστικό εν προκειμένω, πρέπει να επιδιώκεις να διαβάζεις "πίσω από τα ψιλά γράμματα". Δυστυχώς, τα δύο από τα τρία "ΔΕΝ" του πρωθυπουργού πάνε περίπατο.


  • Δε θα μειωθούν οι συντάξεις
    Και όμως μειώνονται. Όχι μόνο λόγω της περικοπής των επικουρικών αλλά και λόγω Νόμου Ρέππα. Τι έλεγε ο Ρέππας και ωρυόταν η "Νέα Δημοκρατία" αλλά σήμερα το αποδέχεται; Κάθε χρόνο οι συντάξεις μειώνονται κατά 1% και σε βάθος δέκα χρόνων. Έτσι, από 80% ποσοστό αναπλήρωσης σε μια δεκαετία, φτάνουμε στο 70%.
    Αφού ο Νόμος Ρέππα μείωνε τις συντάξεις, τι χρειαζόταν ένα νέο νομοσχέδιο που η βασικότερη αλλαγή που επιφέρει είναι ενοποίηση των ταμείων και... "χέρι" σε κοινωνικούς πόρους;

  • Δε θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης
    Η μείωση των συντάξεων σε συνδυασμό με τα κίνητρα για παραμονή στην εργασία έως τα 68 έτη δεν είναι "ανεπίσημη" αύξηση ορίων ηλικίας; Είναι λογικό ότι αν δε σου φτάνει η σύνταξη, παραμένεις στην εργασία για να πάρεις κάτι παραπάνω.

    Απορίες:
  1. Γιατί οι αγρότισσες εξακολουθούν να παίρνουν σύνταξη στα 65;

  2. Γνωρίζετε πολλές γυναίκες που στα 55 τους έχουν ανήλικο παιδί; Εξαιρείται η... βιβλική Σάρα.

  3. Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής;

  4. Εάν δουλεύεις μέχρι τα 68, πότε θα ζήσεις;

Ν.Μ.

12 σχόλια:

Unknown είπε...


Το Ασφαληστρικό των Κουμπάρων.


Ο "διάλογος για το ασφαλιστικό" κατά Καραμανλή...

Ετσι εννοούν τον διάλογο, έτσι βάζουν χέρι στις αποταμιεύσεις μας.

Να παίζει κάποιο ρόλο ότι είναι ΚΑΤΑΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ εισφορές από τους εργαζόμενους τα λεγόμενα "προνόμια" κατά Καραμανλή;

Μπά, μάλλον όχι, αυτοί τα λεφτά μας μόνο χρειάζονται...

Unknown είπε...


Με το συμπάθιο... κ. Καραμανλή


του Αγίου

Στην κρισιμότερη στιγμή για το «σκοπιανό» ρίχνει την βόμβα του «ασφαλιστικού» ο κ. Καραμανλής προκαλώντας το λεγόμενο glutting στην επικοινωνία.

Υπερφορτίζει μέχρι «σκασμού» την ατζέντα της επικαιρότητας, ώστε η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί και να χαθεί η δυνατότητα να στραφεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας ξεχωριστά στο κάθε ένα από αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα.

Η τακτική αυτή του κ. Καραμανλή είναι γνωστή, το έχει επαναλάβει σε ήσσονος, όμως, σημασίας θέματα. Αυτή τη φορά, εντούτοις, ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό σε ανευθυνότητα και πολιτικαντισμό!

«Αναλαμβάνει – όπως δηλώνει - το πολιτικό κόστος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», επειδή προφανώς δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος του «σκοπιανού».

Η συνέχεια εδώ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
ΑΜΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ...
ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΟΤΙ ΤΗ "ΦΟΥΣΚΩΝΑΝ" ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ποιός σας απαγορεύει να ασχοληθείτε με οτι θέλετε? Σας Εμποδίζει κανείς. Πειτε ότι προτιμάτε να βλέπετε να ουρλιάζουν στα παραθυρα για το σκοπιανό ο γεωργιαδης και οι όμοιοι του και ότι προτειμουσατε το ροζ ζαχοπουλικο από το ασφαλιστικό και αφήστε τα σάπια.

Unknown είπε...

Με την ευκαιρία της παρουσίας του μεγάλου στα παράθυρα του ALPHA φέρνουμε και πάλι μια παλαιότερη δουλειά μας:

Λάιβ από το αναψυκτήριο Μαγγίνα.


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι υπάρχει έτοιμο ένα αφιέρωμα στην πολιτική σταδιοδρομία του πολιτικού ανδρός Βασίλη Μαγγίνα (http://www.magginas.gr/) που νομίζει ότι είναι ακόμα Υπουργός.

Στο "αφιέρωμα" αυτό που είναι σε κλίμα retroσκυλοξεφτιλέ αντίστοιχο των ενεργειών του ανδρός προς βόλεμα δικό του και της οικογενείας του, γίνεται και απευθείας δορυφορική διαπλανητική σύνδεση με γνωστή καντίνα στο Κορωπί απ' όπου υπάρχει σε ζωντανή μετάδοση ανταπόκριση από τον χώρο και μια σπάνια ηχογράφηση με το τι ακριβώς διαδραματίστηκε εκεί "εψές" το βράδυ 12:00 - 12:30 δίπλα στην πισίνα. Ακούστε και μάθετε τι «παιάνιζαν» τα μεγάφωνα κατά την νυκτερινή λειτουργία της καντίνας.
Ακούστε το (τουλάχιστον 4 Mbps σύνδεση)στο κατάστημά μας η κατεβάστε το τοπικά (για να αποφύγετε την τσίκνα) σε πακέτο για το σπίτι από ΕΔΩ.
Είναι από τις 23 Δεκεμβρίου 07, 00:00 έως 00:30, bloopers Live @shoutcast.com (AUX2 σε GRP2 μόνο) δηλαδή χωρίς πρόζα (μικρόφωνα).

:-)

Ανώνυμος είπε...

Ποιο είναι το τρίτο ΔΕΝ?

StudioA-blog είπε...

Όχι και Σάρα όποια έχει ανήλικο παιδί στα 55 της...

Έφη.

Unknown είπε...


There's nothing wrong with... being a Sara,
after all Sara means Princess... I guess she could have thought about having a family a bit earlier though...

Effie, be a good Sara and stop nagging about it. :-)


regards from the Greek-Canadian team of "the bloopers team".
:-))

Unknown είπε...


Ανασφαλείς και αυθαίρετοι


Του Αγίου

Ο νόμος αποσκοπεί στη ρύθμιση γνωστών σχέσεων.

Η πολιτεία νομοθετεί για να αντιμετωπίσει ένα γνωστό πρόβλημα.

Οι πολίτες, ασχέτως αν συμφωνούν με μία κυβερνητική ρύθμιση ή όχι, πρέπει να καθίστανται κοινωνοί των στοιχείων του προβλήματος.

Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν συντρέχει στην περίπτωση του «ασφαλιστικού- νομοσχεδίου» που επιδιώκει να καταστήσει νόμο του κράτους η Κυβέρνηση.

Άρα, δεν υπάρχει βάση νομιμοποίησης των συγκεκριμένων κυβερνητικών αποφάσεων, οι οποίες εκλαμβάνονται από τους πολίτες ως αυθαιρεσίες με προφανή σκοπό να μετακυλήσουν την ευθύνη για την ασφάλιση από το κράτος και την πολιτεία στον εργαζόμενο.

Αυτά δίχως:
1) αναλογιστικές μελέτες,
2) κοστολόγηση μέτρων,
3) στοιχεία για την κινητή περιουσία (μετοχές, ομόλογα, και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα),
4) να ξέρουμε τι έχασαν τα Ταμεία από τα δομημένα ομόλογα και πότε θα επιστραφούν τα κλεμμένα,
5) κανείς να μπορεί να προσεγγίσει τον αριθμό των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Και επιπλέον, με ανεξέλεγκτες τις φαρμακευτικές δαπάνες και την εισφοροδιαφυγή στο 30%, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σημειώστε μάλιστα, ότι είναι η πρώτη «μεταρρύθμιση» που επιχειρείται χωρίς καν τη χρήση λογιστών.

Τι να τους κάνει τους οικονομολόγους, άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ, τη στιγμή που περιπαίζει τους εργαζόμενους, αθετώντας από το 2004 την υποχρέωση της να καταβάλει κάθε έτος 1% του ΑΕΠ προς ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων;

Για φαντάσου, η κυβέρνηση να ζητά από τον πολίτη να εφαρμόσει θέλοντας και μη, τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοθετήματος, τη στιγμή που η ίδια παρανομεί και κοροϊδεύει εκδίδοντας μεταχρονολογημένα ομόλογα που αντιστοιχούν σε μέρος μόνο των οφειλομένων στα ταμεία!

Για φαντάσου, να απαιτείται από τον πολίτη κατανόηση για τους ασφαλιστικούς περιορισμούς και επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης τη στιγμή που η κυβέρνηση βαρύνεται με συνεχείς ρυθμίσεις υπέρ των εισφοροφυγάδων! Αλήθεια, πως είναι δυνατόν να γίνεται σοβαρά λόγος για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με τη διαιώνιση μιας ελεεινής πρακτικής, η οποία ευνοεί τους μεγάλους, ιδίως, οφειλέτες εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων;

Αναρωτήθηκε ποτέ η κυβέρνηση – όχι μόνο αυτή, αλλά και οι προηγούμενες - ποιος είναι αυτός που δυναμιτίζει το ασφαλιστικό σύστημα; Είδε ποτέ κάποια κυβέρνηση τον εαυτό της στον καθρέπτη;

Είναι σοβαρή αντιμετώπιση η νομοθετική πρωτοβουλία για το μείζον αυτό θέμα, που επηρεάζει καθοριστικά το κοινωνικό μοντέλο στη χώρα και χαρακτηρίζει το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης, να πραγματοποιείται δίχως η κυβέρνηση να έχει φροντίσει να διατυπώσει με ακρίβεια όλες τις ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους που το ορίζουν και να επεξεργασθεί εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή του σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες;

Γιατί, αλήθεια, τόσα χρόνια δεν στελεχώθηκαν και δεν λειτούργησαν ορθολογικά και συνεργατικά οι Αρχές που δημιουργήθηκαν, υποτίθεται, για να μελετήσουν και να αποτυπώσουν το πρόβλημα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό και εκ του πονηρού μόνο στην Ελλάδα, από τις 15 πρώτες χώρες που συνέστησαν την ΕΕ, να εξακολουθεί να δεσπόζει το κανονιστικό και όχι το επιχειρησιακό πρότυπο;

Δεν είναι γελοιότητα να εισάγουμε νέους θεσμούς, παραλείποντας να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους;

Η πολιτεία δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να νομοθετεί «μεταφυσικά» και ούτε οι πρωθυπουργοί να λένε και να ξελένε.

Δεν γίνεται να αποδεχθούν οι πολίτες οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, δίχως να έχει προηγηθεί εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να εγγυηθεί την πραγμάτωση των επιλογών και των στόχων.

Η αυθαίρετη νομοθεσία δεν έχει θέση στη σημερινή κοινωνία.
Οι αυθαίρετοι κυβερνήτες ανήκουν στο παρελθόν.

StudioA-blog είπε...

To τρίτο "ΔΕΝ": Δεν θα αυξηθούν οι εισφορές.

kostalexis... είπε...

paidia einai polu xontra ta pragmata!

Mpeite oloi sto afierwmeno sto asfalistiko blog:

http://asfalish.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Με δεδομένο τον μέσο όρο ζωής στα 75 είναι δυνατόν με maximum 30 χρόνια
εργασίας και εισφορών (από 20 χρονών έως 50) να συνταξιοδοτείται για τουλάχιστον 25 χρόνια?
Αντέχει οποιοδήποτε σύστημα να εισπράττει εισφορές για 30 χρόνια και να πληρώνει συντάξεις για τουλάχιστον 25?
Ας μας πει ο Κος Μητρόπουλος οι γυναίκες στην υπόλοιπη Ευρώπη σε ποιά ηλικία βγαίνουν στην σύνταξη?
Μήπως εκεί είναι φτιαγμένες απο άλλο υλικό και αντέχουν περισσότερο?

Ευχαριστώ