Ειδήσεις

30 Μαρ 2008

Δικαιολογία για τα εσωτερικά μας προβλήματα η μη αποδοχή της πρότασης Νίμιτς

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε σήμερα από το Μπρντό της Σλοβενίας, ότι "η μη αποδοχή της τελευταίας πρότασης Νίμιτς από την ελληνική πλευρά αποτελεί, ουσιαστικά, μία προσπάθεια να βρεθεί δικαιολογία στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, και κυρίως στα πολιτικά, με στόχο την παρεμπόδιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι".
"Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί πρόοδο και επίλυση, ή θέλει μόνο να βρει δικαιολογία για το μπλοκάρισμα και την παρεμπόδιση των στόχων του ΝΑΤΟ στην περιοχή", συμπλήρωσε ο κ, Μιλόσοσκι.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση ότι τα Σκόπια θεωρούν την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς ως τελική. "Μετά από 15 χρόνια πιέσεων και εκβιασμών, θεωρούμε την πρόταση Νίμιτς ως τελική. Και ο ίδιος έτσι το έθεσε. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τίθεται καν θέμα αν θα υπάρξει νέα πρόταση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιλόσοσκι, σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων
Κληθείς να σχολιάσει τις πιθανότητες της χώρας ενόψει της Συνόδου του Βουκουρεστίου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι το 2008 θα είναι ιστορικό έτος για τη χώρα. "Η Μακεδονία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει εκπληρώσει όλα τα σχετικά κριτήρια και ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Νομίζω ότι όλοι το γνωρίζουν αυτό και, όπως και εμείς, πιστεύουν ότι η ένταξη της Μακεδονίας στη Συμμαχία θα είναι προς όφελος όλων", δήλωσε ο Μιλόσοσκι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ « ΚΥΝΗΓΙ» ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την τύχη δεκάδων αγνοούμενων Σέρβων από το Κόσσοβο, αλλά και πληροφορίες για τις επιχειρήσεις σύλληψης των καταζητούμενων πολέμου, περιέχει το βιβλίο της πρώην εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου για τα εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, το οποίο έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο Βελιγράδι.

Στο βιβλίο της με τίτλο «Caccia» (κυνήγι) που θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου στην Ιταλία, η Ντελ Πόντε αναφέρει ότι 300 Σέρβοι από το Κόσσοβο και μέλη άλλων εθνοτήτων , εκτός της αλβανικής, μεταφέρθηκαν το καλοκαίρι του 1999 με φορτηγό στη Βόρειο Αλβανία και θανατώθηκαν με στόχο την πώληση των οργάνων τους.

Η εισαγγελική Αρχή της Σερβίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση αυτή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μαζικούς τάφους Σέρβων στην Αλβανία.

Οι κρατούμενοι από το Κόσσοβο φέρεται ότι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα κράτησης στο Κούκες και το Τροπόγιε της Αλβανίας. Η αφαίρεση των οργάνων τους γινόταν σε ένα σπίτι κοντά στην πόλη Μπουρέλ, 36 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Τιράνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σερβικής «Vecerenje Novosti», ερευνητές από τη Χάγη και την πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) επισκέφθηκαν το σπίτι αυτό το 2003 και είδαν από κοντά αποδείξεις των φρικαλέων πράξεων.

Για συγκάλυψη εγκλημάτων κατηγορούν την Πόντε οι Σέρβοι του Κοσόβου

Η Ένωση των Οικογενειών Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων Σέρβων του Κοσσόβου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά της Ντέλ Πόντε, για συγκάλυψη εγκλημάτων κατά Σέρβων του Κοσσόβου, ενώ την Τετάρτη χιλιάδες Σέρβοι διαμαρτυρήθηκαν στην Μιτρόβιτσα, ζητώντας από το Βελιγράδι να διακόψει τις σχέσεις με την Αλβανία.
Η κυβέρνηση της Σερβίας, από την άλλη, απέστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενάντια στη δημοσίευση του βιβλίου της Ντελ Πόντε.

Το Βελιγράδι ισχυρίζεται ότι η δημοσίευσή του θα δυσκολέψει τη σύλληψη των τεσσάρων ακόμα καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Blic» του Βελιγραδίου, η Ντελ Πόντε γράφει στο βιβλίο της για τα κρησφύγετα του Μλάντιτς και Κάρατζις και των βοηθών τους.

Επίσης, περιγράφεται με λεπτομέρειες η σύλληψη του πρώην αρχηγού του σερβοβσνιακού στρατού, Ζντράβκο Τόλιμιρ, που έγινε πριν από έναν χρόνο. Η Ντελ πόντε φέρεται να επιβεβαιώνει στο βιβλίο της δημοσιεύματα Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Τόλιμιρ συνελήφθη στο Βελιγράδι και όχι σε βοσνιακό έδαφος, όπως έιχε ανακοινωθεί.

Χρύσα Βίλκενς

Πηγή:Κόσμος του Επενδυτή
Αρ. φυλ.280
Σάββατο 29 – Κυριακή 30 Μαρτίου 2008
Σελ. 31

Unknown είπε...


Τα κινέζικα της Κυβέρνησης


Του Αγίου

Απόψε θα προσπαθήσω να εξηγήσω, όσο μπορώ πιο απλά, την βασική αιτία της δραματικής αποτυχίας της Κυβέρνησης –Καραμανλή στη διένεξη Αθηνών-Σκοπίων.

Η Κυβέρνηση θεώρησε ως μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του «σκοπιανού» την εκμετάλλευση της συγκυρίας που διαμορφωνόταν από την δεδηλωμένη επιθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ με την ένταξη της Κροατίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

Αγνοώντας το βασικό πλαίσιο επίλυσης διαφορών αυτής της μορφής και τους παράγοντες που εμπλέκονται αντικειμενικά στην υπόθεση, από πολύ νωρίς έθεσε το δίλημμα « ή ανευρίσκεται κοινά συμπεφωνημένη λύση στο ζήτημα της διένεξης με την γείτονα, ή ασκούμε το δικαίωμα αρνησικυρίας που έχουμε στο ΝΑΤΟ και εμποδίζουμε την ένταξη της χώρας αυτής στη Συμμαχία».

Η λογική πάνω στην οποία θεμελιώνεται αυτή η προσέγγιση είναι με δύο λόγια:
Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν αλληλέγγυες και αποτελεσματικές συμμαχικές σχέσεις με μία όμορο χώρα, που δεν σέβεται τις εύλογες αιτιάσεις εθνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα που εγείρει η Ελλάδα ως προς το γενικότερο ζήτημα της επιδιωκόμενης εθνο-κρατικής ταυτότητας της συγκεκριμένης «νέας» χώρας, από την άλλη πλευρά. [...]


Περισσότερα εδώ...