Ειδήσεις

3 Απρ 2008

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν πέτυχε, απλώς... έτυχε

Του Μιχάλη Αραμπατζόγλου


Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν πέτυχε… απλώς έτυχε.
Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία είναι ο λόγος που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν θέλησαν την ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
Μια δυσφορούσα Ρωσία θα μπορούσε μελλοντικά να κλείσει την ενεργειακή «κάνουλα» προς την Ευρώπη με προφανή αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μια γεύση από τη ρωσική πίεση έχουν ήδη πάρει οι Ευρωπαίοι από τον Ιανουάριο του 2006 όταν διέκοψαν ξαφνκά την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία μέσω της οποίας τροφοδοτείται ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη.
Οι ευρωπαίοι λοιπόν δεν είναι διατεθειμένοι να δυσαρεστήσουν το βασικό παροχέα τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για χάρη ενός πρόεδρου των ΗΠΑ του οποίου η θητεία τελειώνει σύντομα.
Το ελληνικό βέτο δεν οδήγησε σε απομονωτισμό της χώρας γιατί πολύ απλά δεν ήταν μέρος ενός παιγνίου μηδενικού αθροίσματος (όλα ή τίποτα).
Συνεπώς για ακόμα μια φορά "δίπλα στον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα…"

4 σχόλια:

Unknown είπε...


Scripta Manent

Tου Αγίου

Επανειλημμένα επισημάναμε ότι το περίφημο "μη λύση, μη πρόσκλη" είναι κενό πολιτικού ή διπλωματικού περιεχομένου και ότι έχει εκπονηθεί αποκλειστικά για προπαγανδιστική χρήση.

Σήμερα το απόγευμα με την ακριβή διατύπωση των Συμπερασμάτων της Συνόδου θα γνωρίσουμε τι χρώμα είχε το «veto» και ποιοι ωφελούνται πολιτικά από αυτό, καθώς μέχρι τώρα, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, επικοινωνιακά μπορεί να το απολαύσει η ελληνική Κυβέρνηση.

Δίχως λοιπόν να θέλω να χαλάσω τη γιορτή και την ικανοποίηση για κάτι που γράφεται παντού στο Τύπο, αλλά κανένα στόμα δεν άρθρωσε στο χθεσινό «δείπνο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, θα πρότεινα, έτσι για ζέσταμα, να δούμε ξανά τι γράφαμε εμείς για το ζήτημα και να το συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα που θα έχουμε από τη Σύνοδο, σε σχέση με αυτά που διέδιδε η προπαγάνδα .

Ευτυχώς το Scripta Manent ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
(Σημειώστε ότι στις παρακάτω παλαιές αναρτήσεις μας δεν έχει αλλαχθεί ούτε νι).

Περισσότερα εδώ...

dimo74 είπε...

Den etyxe katholou, aplws petyxe k.Arabatzoglou...

Apla shmeiwste oti to thema ton Skopiwn den exei kamia ma kamia sxesh me to thema Ukrania-Georgia...

Ws gnwston dyo xwres twn valkaniwn,
i mia malista aspondos exthros twn Skopiwn mphkan sto nato kati pou dyskolevei akoma perissotero thn thesh tous...

Eilikrina loipamai poly me ayth thn mhdenistikh stash pou kratame se ayth thn xwra kai den anagnwrizoume pote-tipota gia kanenan...

Eilikrina loipamai poly...

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Η ιστορια μας εχει δειξει οτι η τυχη δεν ειναι παντα με το μερος μας...

Unknown είπε...

dimo74

Επειδή εμείς δεν "λοιπόμαστε" καθόλου, αλλά αντίθετα, έστω και με αυτόν τον τρόπο που έγινε χαιρόμαστε για μια επιτυχία, σου θυμίζουμε με την ευκαιρία αυτή το ρητό "σαν πετύχει η απ' αυτή τύφλα να 'χει τ' αποτέτοιο". :-)

Αυτό ακριβώς πετύχαμε - τουλάχιστον - μέχρι στιγμής. Η "απ' αυτή" πέτυχε ασφαλώς, το "αποτέτοιο" ελπίζουμε να το αποφύγουμε στο μέλλον, και τέλος, όλοι γύρισαν σπίτι με το χαμόγελο της αυτοϊκανοποίησης ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους.

ρίξε κι εδώ μια ματιά - αν θέλεις...