Ειδήσεις

30 Απρ 2008

Αύξηση τιμής πετρελαίου και ανατιμήσεις

Μήνυμα αναγνώστη


Αυτά που δεν καταλαβαίνω είναι τα εξής:
Πώς είναι δυνατόν να ακριβαίνει σήμερα το πετρέλαιο στην ΝΥ και μέχρι το απόγευμα να ανεβάζουν τις τιμές στα βενζινάδικα.
Πώς είναι δυνατόν να ακριβαίνει σήμερα το πετρέλαιο στην ΝΥ και μέσα σε τρεις ημέρες να «ανεβάζει» η ΔΕΗ το ρεύμα.
Πώς είναι δυνατόν να ακριβαίνει σήμερα το πετρέλαιο στην ΝΥ και μέσα σε τρεις ημέρες να ανεβαίνει η τιμή της ντομάτας, του γάλακτος, το κρέας, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα.
Και δεν το καταλαβαίνω διότι γνωρίζω τα εξής.
Το πετρέλαιο που εισάγουμε σήμερα έχει κλειστεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν, ίσως και χρόνο
Στις 25/4/2008 το ρωσικό πετρέλαιο έκλεισε στα $107.69 για παράδοση τον Νοέμβριο του 2008 ενώ το αντίστοιχο του Ομάν στα 110.42$ .
Ναι, η τιμή αυξάνεται αλλά η τιμή των εμπορευόμενων καυσίμων μήπως πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται μετά από την ανακύκληση των αποθεμάτων ασφαλείας έστω και με την μέθοδο LIFO (last In First Out); Ειδάλλως, μοιάζει λίγο κερδοσκοπικό το όλο σκηνικό .
Για το 2006 οι προμήθειες σε αργό πετρέλαιο έγιναν από τις παρακάτω χώρες: Σαουδική Αραβία 11,8%, Ιράν 33,6%, Λιβύη 11,3%, Πρίνος 0,7%, Ρωσία (URALS) 31,7% και από το Καζακστάν 9,3%. Οι προμήθειες αργού, τόσο των διυλιστηρίων στην Ελλάδα, όσο και του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ (Σκόπια), συντονίζονται κεντρικά της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια.
Φέτος, δεν έχουν αλλάξει και πολύ τον διαμοιρασμό των προμηθευτών, επίσης είναι γνωστό οτι οι συμφωνίες είναι διακρατικές, μεγάλου χρόνου παράδοσης και δεν έχουν και πολύ σχέση οι σποτ τιμές που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στο ΝΥΜΕΧ. Δηλαδή, για την τιμή του Light, Sweet Crude Oil απο τον κόλπο του Μεξικού.
Η τάξη μεγέθους του προϋπολογισμού για υγρά καύσιμα της ΔΕΗ είναι γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με ενεργητικό 12.938,1.
Τα 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο εν νομίζω ότι δικαιολογούν τις αυξήσεις που ανακοίνωσε, ό,τι λογιστικά τεχνάσματα κι αν παραθέσει.
Συμφέρει την κυβέρνηση η ακρίβεια . Εισπράττει περισσότερο ΦΠΑ. Ψάχνει η κυβέρνηση να βρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μάλλον το έχει βρει.
Πότε ενδιαφερθήκαν οι πολιτικοί μας για τον τόπο;
Ολομέλεια έχει η βουλή μόνο όταν ψηφίζουν τις αυξήσεις τους.