Ειδήσεις

30 Απρ 2008

Λουτρά Θερμιών: Ένας οικισμός από αυτοσχέδιες παράγκες περιμένει για να σας φιλοξενήσει δωρεάν και να σας μυήσει στη διαδικασία των θερμών λουτρών


Λίγο πριν μπείτε στην πόλη της Δράμας παίρνετε τον δρόμο για Παρανέστι και σε μια ώρα σχεδόν έχετε φτάσει στο χωριό των 1500 περίπου κατοίκων. Εκεί θα ακολουθήσετε την ορεινή διαδρομή που δείχνει προς Λουτρά Θερμιών. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε από εδώ και πέρα πραγματικά θα σας μαγέψει. Απέραντο δάσος και το πράσινο θα κατακλύζει συνεχώς το μάτι σας. Ο δρόμος σε αρκετά σημεία δεν είναι πολύ καλός αλλά σε γενικές γραμμές προσβάσιμος.
Μετά από περίπου επτά χιλιόμετρα έχετε φτάσει στην ελληνική "φαβέλα" του Νέστου κοντά στα βουλγαρικά σύνορα. Η πρώτη όψη της περιοχής δεν θα σας εντυπωσιάσει μιας και μοιάζει πραγματικά με μια μικρή παραγκούπολη της Βραζιλίας.
Ο οικισμός αποτελείται από αυτοσχέδιες παράγκες φτιαγμένες από τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα λουτρά εδώ και 35-40 χρόνια. Είναι όλες αριθμημένες και τα νούμερα φτάνουν μέχρι και τις 100 περίπου παράγκες. Οι παλιότεροι αναφέρουν πως πριν 35 χρόνια εκεί υπήρχαν 3 παράγκες και από τότε μέχρι σήμερα ολοένα και αυξάνονται. Οι περισσότερες παράγκες πλέον είναι κλειδωμένες και αυτό γιατί πολλοί που περνάνε από το σημείο είτε Έλληνες είτε Βούλγαροι, έχουν την τάση να τα καταστρέφουν και να μην σέβονται τη δουλειά και τον χρόνο που κάποιοι ξόδεψαν για να τα κατασκευάσουν. Μπορείτε όμως χωρίς κανένα κόστος να βρείτε ανοιχτές παράγκες για να σας φιλοξενήσουν δωρεάν, ή να συνεννοηθείτε με τους κατοίκους για να σας προμηθεύσουν κάποιο κλειδί για κάποιες από τις παράγκες. Ο κόσμος είναι φιλικός και πρόθυμος να σας βοηθήσει αλλά και να σας μυήσει στη διαδικασία των θερμών λουτρών. Μισές παράγκες κάτω από το δρόμο κοντά στο ρέμα και μισές πάνω από αυτόν περιτριγυρίζουν το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που είναι χτισμένο εκεί.
Μόνιμοι κάτοικοι δεν υπάρχουν μιας και το ηλεκτρικό δεν έχει φτάσει εκεί αν και υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ που όμως είναι κατεστραμμένες. Επομένως αυτό που θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε σίγουρα μαζί σας είναι πολύ χοντρά ρούχα μιας και το κρύο το βράδυ «τσακίζει κόκαλα». Επίσης όποιο είδος φορητής θέρμανσης είναι χρήσιμο για την καλύτερη διαμονή σας σε μια από τις πολλές παράγκες. Τέλος μια λάμπα για να βλέπετε το βράδυ, που το μόνο που φωτίζει είναι τα αστέρια του ουρανού, είναι απαραίτητη.
Οι πηγές που έρχονται από τα βάθη των βουνών συγκεντρώνονται σε μικρότερες πηγές και εκεί με λάστιχα φτάνουν σε ειδικά χτισμένες "πισίνες" δύο - τριών ατόμων κλειστές με λαμαρίνες. Το νερό είναι, βάσει δειγματοληψιών που έχουν γίνει, πόσιμο και έχει τη θερμοκρασία των 50-60 βαθμών κελσίου.
Θεραπευτικές ενδείξεις: Ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.
Κάποιες από τις πηγές είναι τόσο ζεστές βέβαια που δεν τις αντέχει το σώμα σας. Με την κατάλληλη αναζήτηση βέβαια αλλά και ρωτώντας τους κατοίκους εκεί θα βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Η εγκατάσταση των Λουτρών από τη Νομαρχία Δράμας
Στον χώρο μόλις φτάνετε θα δείτε ένα κτίσμα της σύγχρονης εποχής που όμως είναι σχεδόν λεηλατημένο. Προοριζόταν για εγκατάσταση Λουτρών από τη Νομαρχία Δράμας. Το θέμα είναι πως η λειτουργία του θα αλλοίωνε την τωρινή φυσική ομορφιά του χώρου και σίγουρα θα έφερνε πλήθος άλλων τουριστικών οικημάτων στην περιοχή. Οι κυνηγοί της περιοχής μαζί με τους περιστασιακούς κατοίκους το λεηλάτησαν και δεν επέτρεψαν έτσι τη λειτουργία του. Στέκει εκεί στην περιοχή κατεστραμμένο και αποτελεί το μνημείο της νίκης των κατοίκων. Η ιστορία αναφέρει πως οι κατασκευαστές του ήθελαν να γκρεμίσουν τις αυτοσχέδιες παράγκες που υπάρχουν στην περιοχή και αυτό ήταν κάτι που έβρισκε αντίθετους τους κατοίκους, που με τόσο κόπο όλα αυτά τα χρόνια μένουν στην περιοχή απολαμβάνοντας τη φύση και τις θερμές πηγές. Έτσι δεν επέτρεψαν με βίαιο τρόπο την λειτουργία του.
.
Από: www.dentnews.wordpress.com