Ειδήσεις

30 Απρ 2008

Τούρκοι προβλέπουν μεγάλο σεισμό

Φυσαλίδες αναβλύζουν από το βυθό σχηματίζοντας σταλαχτίτες. Θερμά αέρια έλκουν πολλά είδη ψαριών ακόμα και μικρούς καρχαρίες. Το παράξενο όμως αυτό θέαμα που καταγράφεται πάνω στο γνωστό ρήγμα της Ανατολίας στη θάλασσα του Μαρμαρά, για τους Τούρκους σεισμολόγους είναι ένας κακός οιωνός. Έρχεται μεγάλος σεισμός υποστηρίζουν, προσδιορίζοντας τον μάλιστα από σήμερα μέχρι το 2029.
Σύμφωνα με τον Τούρκο σεισμολόγο Νατζί Γιουρούρ το ρήγμα της Ανατολίας που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ το 1999, σύντομα θα ξυπνήσει και πάλι χτυπώντας αυτή τη φορά ακόμα πιο δυτικά στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Η ενέργεια που συσσωρεύεται εδώ και εννέα χρόνια θα προκαλέσει την απότομη κατάρρευση της τεκτονικής πλάκας που πιέζεται και ο σεισμός που θα σημειωθεί θα συγκλονίσει την περιοχή από την Κωνσταντινούπολη μέχρι και το βόρειο Αιγαίο. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχει το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ παρακολουθείται και από Έλληνες σεισμολόγους, οι οποίοι πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Δεν είναι λίγοι πάντως οι Έλληνες σεισμολόγοι που υποστηρίζουν πως μια ισχυρή δόνηση στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι αναμενόμενη, αλλά όχι και προβλέψιμη όπως απρόβλεπτες θεωρούν και τις συνέπειες στον ελλαδικό χώρο.