Ειδήσεις

23 Απρ 2008

O διοικητής του «Ευαγγελισμού» στέλνει επισήμως ασθενείς σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά η παραίτησή του δε γίνεται δεκτή

Το υπουργείο Υγείας δεν έκανε δεκτή τη σημερινή παραίτηση του διοικητή του Ευαγγελισμού του κυρίου Κονταράτου κρίνοντας ικανοποιητικές τις αποσαφηνιστικές εξηγήσεις του για την παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα τομογραφίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ταχύτερα.
Προειδοποίησε ότι παρόμοιες πρακτικές δεν δικαιολογούνται εάν δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση της προϊσταμένης αρχής ακόμα και εάν πρόκειται, όπως στην προκειμένη περίπτωση, για έκτακτα, προσωρινά και μη υποχρεωτικά μέτρα (αυτό έλειπε, να τους υποχρέωναν κιόλας).
Το υπουργείο αν και προειδοποιεί ότι «τέτοιες πράξεις δεν δικαιολογούνται», δέχεται τις εξηγήσεις του γιατρού και των διευθυντών σύμφωνα με τις οποίες η εγκύκλιος αφορούσε σε ασθενείς των οποίων τα ταμεία θα κάλυπταν την αξονική σε ιδιωτικά κέντρα, που μπορούσαν να περπατήσουν, δεν νοσηλεύονταν εντός του «Ευαγγελισμού» και των οποίων τα ταμεία θα κάλυπταν την αξονική σε ιδιωτικά κέντρα.

Εμείς εδώ θυμίζουμε ότι η εγκύκλιος γράφει: "Μπορείτε κατά την κρίση σας να αποστέλλετε τους περιπατητικούς ασθενείς σε εξωτερικά απεικονιστικά κέντρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση".


Απορίες:

1. Εάν πράγματι η εγκύκλιος αφορούσε σε ασθενείς των οποίων τα ταμεία θα κάλυπταν ολοκληρωτικά την αξονική σε ιδιωτικά κέντρα γιατί αυτό δεν αναγράφεται στην εγκύκλιο; Όπως για παραδειγμα αναγράφεται το" να αποστέλλετε τους περιπατητικούς ασθενείς"; Εμείς ένα "Μπορείτε κατά την κρίση σας..." διαβάσαμε στη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

2. Το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων ανήκουν στο ΙΚΑ. Γνωρίζετε πόσο κοστίζει μια αξονική τομογραφία σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και τι πόσο επιστρέφει το ΙΚΑ στον ασφαλισμένο;

Αύριο θα έχουμε πλήρες, σχετικό ρεπορτάζ. Σήμερα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον κατάλογο καθορισμού τιμών ιατρικών πράξεων του ΙΚΑ, για μια επίσκεψη γιατρού στο σπίτι του ασθενούς για παράδειγμα, το ΙΚΑ επιστρέφει στον ασφαλισμένο 5,87 ευρώ. Ξέρετε εσείς κάποιον γιατρό να κάνει επισκέψεις στα σπίτια των ασθενών με 5,87 ευρώ; Με σαράντα, πενήντα ναι, αλλά με 5,87...

3. Γνωρίζουν στο υπουργείο Υγείας για την πληθώρα των ασθενών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας που καταγγέλλουν ότι γιατροί από διάφορα νοσοκομεία, τους προτείνουν να πάνε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις και μετά εκπληκτοι ανακαλύπτουν ότι από το Ταμείο τους τους επιστρέφουν "ψίχουλα" που δεν αξίζουν τον κόπο στον οποίο μπήκαν προκειμένου να τα παραλάβουν;

Ο διοικητής του "Ευαγγελισμού" τη γνωστή αυτή τακτική την διατύπωσε και γραπτώς. Αν αυτό θεωρείται γενικώς, ηθικό... αυτό είναι ένα θέμα που... "σηκώνει" συζήτηση.

Τέλος, το παράπτωμα του διοικητή του "Ευαγγελισμού" φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη ιατρικών μηχανημάτων. Η αγορά δεύτερου αξονικού τομογράφου για τον «Ευαγγελισμό» μένει στα... συρτάρια από το 2004!
.

Έφη Κουλοχέρη