Ειδήσεις

18 Μαΐ 2008

Αν και δε διέθετε άδεια λειτουργίας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης ύψους 1,2 εκ. ευρώ η εταιρεία που διέθεσε στην αγορά ακατάλληλο ηλιέλαιο!

Μπορεί το εργοστάσιο σπορελαιουργίας - ραφιναρίας «Μάνος Α.Ε.» που εφοδίαζε την ελληνική αγορά με επικίνδυνο ουκρανικό ηλιέλαιο να μη διέθετε, όπως αποκαλύφθηκε, ούτε καν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Χάρη, όμως, στη λειτουργία του γαλάζιου κράτους, έχει ενταχθεί και σε πρόγραμμα επιδότησης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για να παράγει βιοντίζελ από φυτικά έλαια!
Η «Μάνος Α.Ε.» -ευτυχώς- δεν έχει πάρει ακόμη τα 1,2 εκατ. ευρώ της επιδότησης, καθώς έχει συμβληθεί με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΑΕΔΕΠ) της Θεσσαλίας, αλλά απομένει η πιστοποίηση - μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Στελέχη της ΑΕΔΕΠ αναφέρουν ότι στο φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία υπάρχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Το υπουργείο και η νομαρχία λένε ότι δεν διαθέτει την «απαιτούμενη». Και η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση: Η «Μάνος Α.Ε.» έχει πολλές και διάφορες... άδειες.
Σύμφωνα με το νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, «το εργοστάσιο έχει μία νόμιμη άδεια για το ξηραντήριο των βαμβακόσπορων, αλλά δεν διαθέτει τελική άδεια για τη ραφιναρία, τον εξευγενισμό δηλαδή των λαδιών».
Η λειτουργία της βιοτεχνίας είχε ανασταλεί για το λόγο αυτόν άλλες δύο φορές στο παρελθόν (πριν από ένα χρόνο περίπου η τελευταία), επειδή το σύστημα υγρών αποβλήτων δεν ήταν συμβατό με τους όρους του Δήμου Βόλου. Έτσι, λειτουργούσε με προσωρινές άδειες, από τη νομαρχία.
Στην πραγματικότητα, το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο συνέπεσε με το θέμα της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου, οπότε το υπουργείο Ανάπτυξης «έμπλεξε» την Πέμπτη στις ανακοινώσεις του και το θέμα της άδειας μαζί με τις ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου της ποιότητας του λαδιού.
.
Από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν πολλοί που ΔΕΝ δικαιούνται επιδοτήσεις για διάφορους λόγους.

Ο πιο συνηθισμένος, είναι οι ζημίες σε τελευταίους ισολογισμούς τις οποίες ζημίες αντισταθμίζουν με δήθεν εξοπλισμό και δήθεν ανακαίνιση. Υπάρχουν καταγγελίες για πάμπολλες περιπτώσεις, με μέχρι και 150.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση, παράνομες επιδοτήσεις.

Το θέμα θα φτάσει και στην ΕΕ.

Τα στοιχεία υπάρχουν ήδη σε εφημερίδες και τις επόμενες μέρες θα γίνει λίγο της "ψιλοκαγκέλας" με τα Ευρωπαικά Προγράμμα και τους κολλητούς.