Ειδήσεις

31 Μαΐ 2008

Είμαι κάτοικος Λευκίμμης και σας μεταφέρω τον παλμό και την ψυχολογία της περιοχής

Μήνυμα αναγνώστη
.................
Αγαπητέ κ. Μάνεση,
επειδή λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν δύναμαι να βρίσκομαι αυτή την στιγμή πλάι στους συντοπίτες μου που αγωνίζονται θα κάνω ότι περισσότερο μπορώ. Στέλνω σ έναν έγκριτο δημοσιογράφο που γνωρίζω ότι όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα δεν θα αγνοήσει ένα μείζων ζήτημα.
Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τα συναισθήματα που νιώθω οχι μόνο εγώ αλλά και κάθε κάτοικος του δύσμοιρου νότου αυτού του νησιού. Σας μεταφέρω τον παλμό και την ψυχολογία μιας ολόκληρης περιοχής.

Η Λευκίμμη και γενικότερα η Νότια Κέρκυρα είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο αναπτυγμένη και σαφώς φτωχότερη από την Βόρεια Κέρκυρα. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού για πολλά χρόνια υπήρξε ξεχασμένη από τις αρχές του νησιού βιώνοντας την πλήρη απομόνωση την ώρα που όλο το βάρος δινόταν στο βόρειο τμήμα του νησιού που γνώρισε την τουριστική ανάπτυξη απο τις αρχές του 1950.
Έτσι ακόμη και σήμερα στερείται ακόμη και στοιχειωδών υποδομών. Αυτό το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα την γκετοποίηση της περιοχής. Η όποια ανάπτυξη της περιοχής επήλθε πολύ καθυστερημένα με την κατασκευή του λιμένος της Λευκίμμης και της τουριστικής αξιοποίησης της πληθώρας των εκπληκτικής ομορφιάς τοπίων της.
Η πολιτεία ακόμη και σήμερα λάμπει δια της απουσίας της στην περιοχή. Αποτέλεσμα; Το αναμενόμενο στις περιπτώσεις γκετοποίησης: φτώχεια, ναρκωτικά, χαμηλό πνευματικό επίπεδο. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η πολιτεία να την αποτελειώσει. Δεν φτάνει που δεν παρέχει τίποτε, έρχεται τώρα και αποφασίζει την δημιουργία ΧΥΤΑ για όλη την Κέρκυρα στην Λευκίμμη!!! Δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση! Αντί να κλείνουμε την ψαλίδα την ανοίγουμε! Κατασκευάζοντας έναν ΧΥΤΑ που γειτνιάζει με την περιοχή του Κάβου δηλ. της πλέον τουριστικοποιημένης περιοχής.
Οι ιθύνοντες σκέφτηκαν πολύ απλά: σκέφτηκαν να μεταφέρουν στην πλέον υποανάπτυκτη περιοχή τα σκουπίδια όλου του νησιού. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Ποιος είναι ο σκουπιδότοπος της Αττικής; Τα δυτικά προάστια η πλέον υποανάπτυκτη περιοχή της Αθήνας. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Οι φτωχότεροι θα δέχονται τα σκουπίδια των πλουσιότερων.
Στην Λευκίμμη όπως ήταν φυσικό οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν με την απόφαση. Για φαντάσου, να σε έχουν εγκαταλείψει στην τύχη σου και από πάνω να θέλουν να σου φορτώσουν τα σκουπίδια τους.
Στους ιθαγενείς του νότου. Γιατί έτσι μας αντιμετωπίζουν. Σαν ιθαγενείς. Και μην μας πει κάποιος υπεύθυνοανεύθυνος ότι θα κατασκευαστούν και σε άλλα μέρη του νησιού ΧΥΤΑ. Γιατι αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο θα υπάρχει και θα λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Και στο κάτω-κάτω γιατι πρώτα στην Λευκίμμη και όχι αλλού;
Όσοι θέλουν να μας μετατρέψουν σε χαβούζα να ξέρουν οτι θα μας βρουν απέναντι τους.
Ένας αγανακτισμένος ιθαγενής του νότου...

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει απόλυτο δίκαιο σε όλα αυτά που αναφέρει.Το νότιο τμήμα της Κέρκυρας αντιμετωπίζεται ως παρίας της Κέρκυρας δεκαετίες τώρα.Είναι ντροπή και αίσχος αυτό που δρομολογείται από
τα ρεμάλια.Σωστά αναφέρει ως παράδειγμα τα Λιόσια,ε βέβαια εκει κατοικούν γύφτοι κι όχι άνθρωποι,δεν είναι ούτε Μαρούσι,ούτε,Μελίσσια,ούτε,Κηφισιά και Γλυφάδα...