Ειδήσεις

31 Μαΐ 2008

Βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας

Τολμηρός αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τάφο της Κλεοπάτρας Ζ', της τελευταίας βασίλισσας της Αρχαίας Αιγύπτου, η βασιλεία της οποίας σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο.

Από: news.pathfinder.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ



Αθήνα, 29 Μαΐου 2008



Καλό μεσημέρι σε όλους. Καταθέτουμε σήμερα, όπως είχαμε δεσμευθεί, στη Βουλή για ψήφιση τη συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.



Η συμφωνία αυτή με έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στην Ευρώπη και τον κόσμο, ανοίγει μια νέα σελίδα όχι μόνο για τον ΟΤΕ, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια συμφωνία που λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησης, των εργαζόμενων της, των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Με τη στρατηγική αυτή συμμαχία διασφαλίζεται το μέλλον του ΟΤΕ στην απελευθερωμένη ευρωπαϊκή αγορά των τηλεπικοινωνιών. Με τη συμφωνία αυτή υλοποιείται μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα και τους Έλληνες και μια κεντρική πολιτική δέσμευση της σημερινής Κυβέρνησης.



Για μια δεκαετία, διαδοχικές Κυβερνήσεις επεδίωξαν χωρίς επιτυχία αυτό που πέτυχε η σημερινή Κυβέρνηση: Τη στρατηγική συμμαχία με ένα ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο για τον ΟΤΕ.



Εδώ και μερικά χρόνια, ο ΟΤΕ λειτουργεί σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της απελευθερωμένης και παγκοσμιοποιημένης τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η συνεργασία του με μία από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες της Ευρώπης και του κόσμου, τον ενισχύει με σημαντικά διοικητικά, οικονομικά, τεχνολογικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα. Παράλληλα, ενισχύεται συνολικά ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, με την έλευση μιας μεγάλης και αξιόπιστης εταιρίας. Και αυτό έχει βέβαια πολύ μεγάλη σημασία για την περαιτέρω πρόοδο της χώρας και της οικονομίας της. Η συμφωνία αυτή τοποθετεί σε καλύτερη θέση τη χώρα μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα έχει καταστεί μία χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για μεγάλες επενδύσεις. Διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο τις διαπραγματεύσεις και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της συμφωνίας.



Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σύμφωνο με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Εκεί αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «Ποσοστό της συμμετοχής του κράτους στον ΟΤΕ μεταβιβάζεται σε κατάλληλο χρόνο, ώστε η εταιρία να λειτουργήσει στη νέα απελευθερωμένη αγορά με στρατηγική συνεργασία αλλά και το κατάλληλο μάνατζμεντ, το οποίο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της».



Τι οφέλη έχουμε από τη συμφωνία αυτή.



Κατ' αρχήν ωφελούνται οι πολίτες:



· Αποκτούν πιο αποτελεσματική, πιο γρήγορη και πιο οικονομική εξυπηρέτηση, καθώς ο ΟΤΕ θα έχει πρόσβαση στην αγορά σύγχρονου εξοπλισμού με καλύτερους όρους.



· Αποκτούν πρόσβαση σε νέα και καινοτόμα προϊόντα που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας



· Θα έχουν γρηγορότερο και φθηνότερο Internet



· Οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, σε κάθε μέρος της Ελλάδας, ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών σε φθηνότερες τιμές.



Από την πολιτική αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ, που εφάρμοσε η σημερινή Διοίκηση του Οργανισμού, κερδισμένοι είναι οι Έλληνες πολίτες, η οικονομία της χώρας αλλά και το ελληνικό δημόσιο.



· Να υπενθυμίσω ότι από τότε που ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση του ΟΤΕ, τα τιμολόγια έχουν μειωθεί. Οι τιμές για κλήσεις από σταθερό σε κινητό τηλέφωνο μειώθηκαν από 0,29 ευρώ το 2003 σε 0,13 ευρώ ανά λεπτό σήμερα. Το 2003 μια σύνδεση ADSL 1Mbps κόστιζε πάνω από 250 ευρώ και σήμερα κοστίζει μόλις 16,5 ευρώ. Οι τιμές για αστικές και υπεραστικές κλήσεις δεν αυξήθηκαν καθόλου από το 2004 έως σήμερα



· Η ευρυζωνικότητα, το γρήγορο internet, έχει αυξηθεί από το 0,1% του πληθυσμού το 2004 σε πάνω από 11% σήμερα. Από μερικές χιλιάδες ευρυζωνικές συνδέσεις το 2004 σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια σήμερα



· Όπως ξέρετε, δεν συνηθίζω να αναφέρομαι στο Χρηματιστήριο. Αλλά, επειδή κάποιοι μιλούν για χρηματιστηριακά κέρδη, σας θυμίζω ότι η τιμή της μετοχής ήταν περίπου 9,5 ευρώ όταν ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση και σχεδόν διπλασιάστηκε



· Η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού αυξήθηκε από 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2004 σε 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2008.



Η Ελλάδα και η οικονομία μας έχουν, επίσης, σημαντικά οφέλη:



· Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει απολύτως την Εθνική Άμυνα, τη Δημόσια Τάξη και την Ασφάλεια των Τηλεπικοινωνιών



· Το Δημόσιο ελέγχει όλα τα σημαντικά οικονομικά, επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα που αφορούν τον ΟΤΕ



· Ενισχύεται η μελλοντική πορεία του Οργανισμού, προς όφελος των απλών μετόχων του και της οικονομίας



· Διασφαλίζεται στο διηνεκές ο έλεγχος του Δημοσίου και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιθετικής εξαγοράς



· Ισχυροποιείται η παρουσία του ΟΤΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης



· Το Δημόσιο διατηρεί σημαντική μετοχική παρουσία στον ΟΤΕ – το 25% των μετοχών του συν μία μετοχή – γεγονός που διευκολύνει τον κοινωνικό έλεγχο.



· Ενισχύεται συνολικά ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα



· Διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων του ΟΤΕ. Ισχύουν οι κανονισμοί προσωπικού και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς και η ελληνική εργατική νομοθεσία.



· Εισρέουν κεφάλαια 3,1 δις. ευρώ στην Ελλάδα



Με τη συμφωνία αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει πολύ σημαντικό έλεγχο, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να διασφαλίσει με τα δικαιώματα μειοψηφίας του 33%. Δικαιώματα, τα οποία είναι ασήμαντα σε σχέση με αυτά που έχουμε με την εφαρμογή της συμφωνίας.



Θα σας αναφέρω τα πιο βασικά δικαιώματα ελέγχου και αρνησικυρίας που εξασφαλίζει με τη συμφωνία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ:



Με τη συμφωνία μετόχων, το Ελληνικό Δημόσιο εξασφαλίζει ότι θα έχει σημαντικό έλεγχο σε όλη τη Διοίκηση του ΟΤΕ, κατέχοντας πέντε θέσεις, δηλαδή τις μισές, στο Δ.Σ. και ορίζοντας το πρόσωπο του Προέδρου του. Ακόμη και για το πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου, που προτείνεται από τον στρατηγικό εταίρο, το Ελληνικό Δημόσιο, έχει το δικαίωμα βέτο δύο φορές.



Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο εξασφαλίζει δικαιώματα ελέγχου στον Οργανισμό για μια σειρά από οικονομικά, επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα, όπως και για ζητήματα δημόσιας τάξης, εθνικής ασφάλειας και εθνικής άμυνας. Τα βασικά δικαιώματα αρνησικυρίας αφορούν τα εξής:



1. Την εταιρική επωνυμία ΟΤΕ και των θυγατρικών του που χρησιμοποιούν τη λέξη ή το συνθετικό ΟΤΕ.



2. Την υποχρέωση του στρατηγικού συμμάχου να μην ανταγωνίζεται τον ΟΤΕ σε χώρες που έχει σημαντική παρουσία ο Οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες η παρουσία του ΟΤΕ θα είναι ακόμη πιο ισχυρή



3. Συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσοτικό όριο και μεταξύ των εταιριών του Ομίλου του ΟΤΕ και του Ομίλου του στρατηγικού συμμάχου



4. Την αλλαγή των εμπορικών σημάτων του Ομίλου ΟΤΕ για 24 μήνες



5. Συγχωνεύσεις ή εξαγορές



6. Έκδοση χρέους του ΟΤΕ πάνω από ορισμένα ποσά



7. Έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του ΟΤΕ



8. Απαγόρευση διαγραφής των μετοχών του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο της Αθήνας



9. Οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό (μετατροπή, συγχώνευση, διάσπαση κ.λ.π.) του Ομίλου



10. Αλλαγή έδρας της εταιρίας



11. Μεταφορά, μεταβολή ή μετατροπή των στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού



12. Διάλυση ή θέση σε εκκαθάριση της εταιρίας



Πρέπει να τονισθεί ότι τα δικαιώματα αυτά επεκτείνονται και σε όλες τις θυγατρικές εταιρίες του ΟΤΕ. Εννοείται ότι οι εκτεταμένες αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την έγκριση των τιμολογίων του Οργανισμού και τους όρους διάθεσης του δικτύου του Οργανισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ουδόλως επηρεάζονται.



Με τη συμφωνία αυτή δεν πωλείται ο ΟΤΕ, όπως ψευδώς αναφέρεται από την αντιπολίτευση. Oύτε αυτή έγινε για ταμειακούς λόγους. Ήδη, πριν από το 2004 είχε πωληθεί το 66% των μετοχών του Οργανισμού, ενώ τώρα το Δημόσιο διαθέτει μόνο το 3% των μετοχών, σε τιμή πολύ υψηλότερη σε σχέση με εκείνη της αγοράς αλλά και σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στο παρελθόν.



Η συμφωνία μετόχων ισχύει στο διηνεκές. Για μία περίοδο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ θα παραμείνει ο κ. Παναγής Βουρλούμης που κατέχει τις θέσεις αυτές τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει συμβάλει στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του Οργανισμού. Και θέλω εδώ να τονίσω ότι χωρίς την υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρχει σήμερα επενδυτικό ενδιαφέρον ούτε βέβαια μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι, εφόσον οι θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου καλύπτονται από διαφορετικά πρόσωπα, το Δ.Σ. του ΟΤΕ θα εκχωρεί τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινή διαχείριση, σε μία Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη, δύο μέλη από εκείνα που έχουν προταθεί από την Κυβέρνηση και δύο από εκείνα που έχουν προταθεί από το στρατηγικό σύμμαχο. Στην Εκτελεστική Επιτροπή, θα προεδρεύει ο Διευθύνων Σύμβουλος και εννοείται ότι, σε περιπτώσεις ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.




Έρχομαι τώρα στους οικονομικούς όρους της συμφωνίας:



Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, ο στρατηγικός σύμμαχος θα πρέπει να αγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο 3% των μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 29,75 ευρώ ανά μετοχή. Όπως και σε περιπτώσεις άλλων συναλλαγών που έχουν αναφερθεί στον Τύπο, η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει το μέρισμα χρήσης του 2007. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 442, 3 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα για το ελληνικό Δημόσιο. Εάν το Ελληνικό Δημόσιο επιλέξει εντός ενός έτους από την ενεργοποίηση της συμφωνίας να πωλήσει έως ένα 5% των μετοχών του, τότε διασφαλίζεται τιμή τουλάχιστον 27,50 ευρώ ανά μετοχή. Για ένα επιπλέον 10% (ή 15% αν δεν έχει γίνει χρήση του 5%) μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπεται το δικαίωμα του ελληνικού Δημοσίου να εισπράξει ένα ποσοστό υπερτιμήματος σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή των 20 τελευταίων ημερών, το οποίο κυμαίνεται από 15% έως 20% ανάλογα με το χρόνο άσκησης του δικαιώματος. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα ζητηθεί νέα έγκριση από τη Βουλή.



Πρόκειται για μια συμφωνία πρωτοποριακή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Ο ΟΤΕ καθίσταται πιο ανταγωνιστικός και βελτιώνει τις προοπτικές του. Οι Έλληνες διασφαλίζουν σύγχρονες, αξιόπιστες και οικονομικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ωφελείται η Ελλάδα, ωφελούνται οι Έλληνες πολίτες.