Ειδήσεις

23 Μαΐ 2008

«Δάχτυλο» ανταγωνιστών καταγγέλλει η Ουκρανία για τη «λαδιά»

Μια άλλη όψη του διατροφικού εφιάλτη έρχεται από την Ουκρανία, όπου όλα δείχνουν ότι παίχτηκε ένα μεγάλο παιχνίδι αισχροκέρδειας με το ηλιέλαιο.

Οι Ουκρανοί τριπλασίασαν τις εξαγωγές τους αδιαφορώντας για τις προδιαγραφές ασφαλείας και συσκευασίας και ίσως έτσι βγήκαν στην αγορά οι ποσότητες του μολυσμένου ηλιελαίου.
Μάλιστα, ακόμη και στη Βουλή της χώρας ξέσπασαν κόντρες για τις εξαγωγές, καθώς στην αγορά της δεύτερης σε παραγωγή χώρα ηλιελαίου δεν υπάρχει ηλιέλαιο, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από τις χώρες της ΕΕ.
Πριν από λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε, ότι το ηλιέλαιο εξαγόταν στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι η μεγάλη ποσότητα που διαθέτει η χώρα σε καλή τιμή, ενόχλησε τους ανταγωνιστές. «Πέρσι εξαγάγαμε 200.000 τόνους και τώρα 500.000 τόνους ηλιέλαιο. Αυτό ενόχλησε τους Ευρωπαίους. Μας δημιουργούν προβλήματα και κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τούρτσινοφ.
Επειδή η ποσότητα ήταν τεράστια, οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν αρχικά ότι αναγκαζόταν να αποθηκεύσουν το ηλιέλαιο σε δεξαμενές, που είχαν χρησιμοποιηθεί πρώτα για ορυκτέλαιο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των Ευρωπαίων πελατών.
Τώρα δεν παραδέχονται τίποτα και περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, που έγιναν σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο εξής θα πραγματοποιείται έλεγχος για ορυκτέλαιο και στην Ουκρανία, αλλά και στην χώρα που θα φθάνουν τα φορτία με το ηλιέλαιο. Αυτό όμως θα γίνει μετά από ένα μήνα, αφού πρώτα ειδικοί από την ΕΕ ταξιδέψουν στην Ουκρανία, τοποθετήσουν το σύστημα ελέγχου και αφού το δοκιμάσουν, ενημερώσουν τις υπόλοιπες χώρες.
Μέχρι τότε, μπορεί κάθε χώρα να μην επιτρέπει στα ουκρανικά φορτηγά πλοία την εκφόρτωση του ηλιελαίου.
.............
Από: Αlpha