Ειδήσεις

7 Μαΐ 2008

Οι γεωγραφική μοίρα της Ελλάδας και οι πρόσφυγες

Με τίτλο «Φωνές βοήθειας από το Αιγαίο» η γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" δημοσιεύει ρεπορτάζ για το αυξανόμενο κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα.

Το άρθρο αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση στη Λέρο, στις καταγγελίες για το σύστημα παροχής ασύλου, στο καθεστώς των στρατοπέδων και στην αντικειμενική αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στο συνεχώς αυξανόμενο κύμα προσφύγων, η εφημερίδα καταλήγει:
«Οι οργανώσεις των προσφύγων αναγνωρίζουν όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις χωρίς βοήθεια. Εξάλλου, πρόκειται για την εκπλήρωση ενός καθήκοντος που αφορά ολόκληρη την ΕΕ».
Το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες Καρλ Κοπ δήλωσε ότι «η γεωγραφική μοίρα της Ελλάδας είναι που επιβάλλει αυτές τις υπερβολικές ευθύνες έναντι των προσφύγων. Η μικρή Ελλάδα έπρεπε να ανταπεξέλθει το 2007 με περισσότερους πρόσφυγες από τη Γερμανία κατά ένα τέταρτο».

1 σχόλια:

Unknown είπε...


Τι απάντηση με ρωτήσατε;

Του Αγίου


Η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την έλλειψη εκείνης της πρότασης που θα μπορούσε να θέσει τις προϋποθέσεις σοβαρής εξέτασης της πολλαπλής κρίσης που διαπιστώνεται στην δημόσια σφαίρα, στο οικονομικό μοντέλο και στην κοινωνία.

Όταν απουσιάζει η ρημάδα η «research question» οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής αντιμετώπισης της ενδημικής πλέον, πολλαπλής κρίσης δεν μπορεί παρά να αποβεί άκαρπη.

Η μορφή της «ερώτησης» και ο τρόπος διατύπωσής της είναι αυτά που θα διαμόρφωναν τις προϋποθέσεις για σοβαρή πολιτική ανάλυση από τους φορείς του ευρύτερου πολιτικού συστήματος. Μόνον έτσι η ιδεολογία θα επανάκαμπτε στο πολιτικό σκηνικό και θα καθιστούσε τις όποιες διακριτές πολιτικές προσεγγίσεις σαφείς.

Δυστυχώς, όσοι διαπιστώνουν διάφορα συμπτώματα της κρίσης, τα αντιμετωπίζουν είτε αφαιρετικά και αποσπασματικά, είτε τα τοποθετούν κάτω από το μικροκομματικό πρίσμα, το οποίο αποσκοπεί στην διαμόρφωση και εμπέδωση τεχνιτών διαχωριστικών γραμμών.

Κάπως έτσι το πολιτικό εξαφανίζεται και στη θέση του κυριαρχεί η εικόνα και η λεγόμενη «ατζέντα» της υπερ-πραγματικότητας, η οποία δομείται στο πλαίσιο των διαπλεκόμενων ή/και χειραγωγούμενων από την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που την στηρίζουν, ΜΜΕ.

Η συνέχεια εδώ.