Ειδήσεις

30 Μαΐ 2008

Διάβημα διαμαρτυρίας έκανε η ελληνική κυβέρνηση για την επιμονή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποκαλέσει τα Σκόπια ως Μακεδονία κι όχι Fyrom

Χθες, λίγο πριν το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Αριστείδης Αγαθοκλής κάλεσε τον Αμερικανό επιτετραμμένο στην Αθήνα, Τζων Κάτριμαν και διαμαρτυρήθηκε για την στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασε η ελληνική αντιπροσωπεία στη Διεθνή Διάσκεψη για την διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουάσιγκτον. Η Αθήνα πάντως αποφεύγει να ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους μέχρι την Κυριακή που θα γίνουν οι εκλογές στα Σκόπια. Όταν η ελληνική αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι είχε αλλάξει η ταμπέλα που είχαν μπροστά τους τα Σκόπια και από FYROM αναγραφόταν ως Μακεδονία διαμαρτυρήθηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους, ανεπιτυχώς όμως. Λίγο αργότερα ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μάλιας αποχώρησε από την Διάσκεψη.

Ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση του «Alpha», ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το γειτονικό κράτος ως Μακεδονία και κατά συνέπεια, με το όνομα αυτό απηύθυναν την πρόσκληση καθώς η Διάσκεψη δεν είχε διεθνή χαρακτήρα. Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε ο Κάρολος Παπουλιας χαιρετίζοντας το συνέδριο της «Παμμακεδονικής Ένωσης» που αρχίζει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες: "Πραγματικά φιλικές σχέσεις δεν μπορούν να οικοδομηθούν, εάν οι γείτονες δεν εγκαταλείψουν τα αλυτρωτικά τους οράματα και δεν αποδεχθούν μια λύση στο θέμα του ονόματος, που θα σέβεται την ιστορία και θα διασφαλίζει τη σταθερότητα". Την ανάγκη ενιαίας εθνικής στάσης υπογράμμισε στο δικό του μήνυμα ο Κώστας Καραμανλής: "Οφείλουμε όλοι μαζί να σταθούμε αρωγοί στη κοινή προσπάθεια προάσπισης των εθνικών μας δικαίων" Μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε και η κυπριακή.