Ειδήσεις

13 Ιουν 2008

«Δεν πιστεύω στις διαγραφές» έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2005

Πόσο ειλικρινής ήταν -και μάλιστα παραμονές Συνεδρίου- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου όταν έλεγε προ ημερών στον Δήμο Αρμένων των Χανίων ότι «το πιο αιχμηρό μαχαίρι που έχω είναι οι δημοκρατικές αξίες και οι δημοκρατικές διαδικασίες»;
Πόσο αμέτοχος ήταν στις ιστορικές διαγραφές του ΠΑΣΟΚ, κυρίως αυτές της Δημοκρατικής Άμυνας το '75 και στελεχών του ΠΑΚ και της Νεολαίας το '74; Και πώς -ενώ είχε αυτό το παρελθόν- έφτασε στην απόφαση να «κόψει» παραμονές εκλογών τόσους βουλευτές;
Ο ίδιος, μιλώντας στα «NEA», αποδέχεται -για πρώτη φορά- να απαντήσει σε όλα αυτά τα καυτά και δύσκολα ερωτήματα, που έχουν σχέση με πολύ σημαντικές εξελίξεις στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Και επισημαίνει ότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες. «Ουσιαστικά δεν βλέπω και ποτέ δεν είδα ότι στενά πειθαρχικές διαδικασίες, ιδιαίτερα για πολιτικά ζητήματα, είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αντιθέτως δε, επέτρεπαν την ανοιχτή συζήτηση και δημιουργούσαν και έναν φόβο», λέει χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορείς», τονίζει στα «NEA», «να μην ακούς τις απόψεις του άλλου, δεν μπορείς να διαγράφεις κατά το δοκούν. Δεν είναι λογική όταν έχεις το μαχαίρι, την εξουσία, να οδηγείσαι σε αυθαιρεσία. Κι εγώ δεν μπορώ παρά να είμαι ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας.
Αυτό το έκανα πολλές φορές όταν υπήρξαν διαφωνίες. Να, θυμάμαι -ανεξαρτήτως πώς εκδηλώθηκε κάθε διαφοροποίηση- ότι αισθανόμουν διαφορετικά απέναντι στον Γεράσιμο Αρσένη ή στον Αντώνη Τρίτση ή στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο ή στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, σε τόσους αξιόλογους ανθρώπους που άρθρωσαν πολιτικό λόγο και είτε διαγράφτηκαν είτε αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν».
............
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα", εδώ.

2 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Πολύ καλά έκανε.

Δεν είναι διαγραφή για πολιτική διαφωνία. Είναι διαγραφή για αμφισβήτηση εκλογικού αποτελέσματος, για συστηματική υπονόμευση, για συκοφαντική δυσφήμιση των δημοκρατικών αρχών του κόμματός του και για αναχρονιστική αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Για τους ίδιους λόγους ο Αντρέας είχε διαγράψει το κοντό.

Συγχαρητήρια στον Παπανδρέου, απέδειξε για μια ακόμα φορά τις δημοκρατικές του ευαισθησίες.