Ειδήσεις

13 Ιουν 2008

Αποδοκιμάζει η ΕΣΗΕΑ τον τρόπο κάλυψης από τα ΜΜΕ της δολοφονίας του Νϊκου Σεργιανόπουλου και του σεισμού στην Ανδραβίδα

Ανακοίνωση

Κάλυψη θανάτου Νίκου Σεργιανόπουλου

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τη συνεχιζόμενη, από ΜΜΕ, εφημερίδες και κυρίως τηλεοπτικούς σταθμούς, απαράδεκτη τακτική διασυρμού της μνήμης του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, με το ανυπόστατο αιτιολογικό της συνδρομής στην εξιχνίαση της τραγικής υπόθεσης του φόνου του ηθοποιού. Όπως είναι γνωστό, η εξιχνίαση εγκλημάτων και άλλων παράνομων πράξεων είναι έργο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
Το θέαμα, κυρίως στα κανάλια, με δημοσιογράφους-ντέντεκτιβ και διαφόρους «ειδικούς» επιστήμονες, οι οποίοι για λόγους ακροαματικότητας και προβολής, προβαίνουν σε λεπτομέρειες προσωπικού χαρακτήρα που δεν ενισχύουν την υπόθεση, με απίθανες και πρωτοφανείς αναλύσεις, είναι απαράδεκτο. Η τακτική αυτή δημοσιογράφων-μελών της ΕΣΗΕΑ είναι έξω από τους κανόνες δεοντολογίας και τις διατάξεις του Καταστατικού της Ενώσεως.
Κάλυψη σεισμών
Άλλο φαινόμενο αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς είναι η διόγκωση και υπερβολή διαφόρων απόψεων, επιστημονικά αμφίβολων, περί δήθεν επικείμενου μεγάλου σεισμού. Αποτέλεσμα, η δημιουργία αδικαιολόγητου πανικού σε μεγάλο μέρος των πολιτών.
Το ΕΟΔ αποδοκιμάζει όλη αυτή την τακτική ορισμένων συναδέλφων που προσβάλλουν και εκθέτουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Και τους καλεί να αναλογισθούν τις ευθύνες τους.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας
της ΕΣΗΕΑ