Ειδήσεις

4 Ιουν 2008

Ένα ιστορικό ψήφισμα για τους εναπομείναντες Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου - Την προστασία τους ζητά από την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψήφισμα που εξέδωσε χθες, καλεί την Τουρκία να υιοθετήσει «θετική στάση» για τους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου.
Η επιτροπή χαιρετίζει ορισμένες «θετικές χειρονομίες» που έχουν γίνει, ζητώντας ωστόσο «πιο δίκαιη διευθέτηση των ζητημάτων εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους των δύο νησιών».
……………..
Συνεχίζεται…

Παράλληλα, ζητά την επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Ίμβρου και της Τενέδου. «Ο πληθυσμός των νησιών έχει υποστεί εδώ και πολύ καιρό τις συνέπειες των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», αναφέρει το ψήφισμα της επιτροπής και στη συνέχεια σημειώνει πως αν η Τουρκία υιοθετήσει μια πιο θετική στάση, θα είναι ένα δείγμα «καλής θέλησης», προκειμένου να ξεπεράσει παλαιές εθνικιστικές αντιλήψεις και να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές αρχές της καλής γειτονίας.

Το ψήφισμα της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, στις 27 Ιουνίου.


Από την εφημερίδα «Μακεδονία»