Ειδήσεις

26 Ιουν 2008

Και μια καλή ερώτηση στο Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα…

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, τη γνωστή Ευρωσυνθήκη. Την ίδια στιγμή που εδώ ζητούσατε δημοψήφισμα, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις 20 Φεβρουαρίου του 2008 στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είχαν απορρίψει με την ψήφο τους, συμπαρατασσόμενοι με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Πρόεδρε όταν απευθύνεστε στον ελληνικό λαό έχετε άλλη θέση και όταν απευθύνεστε στις Βρυξέλλες και την Κομισιόν έχετε άλλη;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλή ερώτηση, κ. Θεοδωρόπουλε. Να διευκρινίσω τη θέση μας. Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε εθνικά δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες. Ζητάμε κατ' αρχήν δημοψήφισμα στην Ελλάδα και, για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους, δεν έχουμε κάνει για την Ευρώπη ποτέ δημοψήφισμα, ενώ οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάνει κάποια στιγμή δημοψήφισμα, για να πάρουν την έγκριση γι' αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της εμβάθυνσης.
Αλλά έχουμε προτείνει τη δημιουργία του θεσμού του ευρωπαϊκού δημοψηφίσματος, δηλαδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο βέβαια θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την έγκριση όλων των Κοινοβουλίων, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μετά, οι λαοί της Ευρώπης να ψηφίσουν σε ένα ευρωπαϊκό δημοψήφισμα, με μια αυξημένη πιθανώς πλειοψηφία.
Αυτή την πρόταση έχουμε καταθέσει και εκεί είχαμε μια διαφοροποίηση από την πρόταση, δεν ξέρω αν ήταν του Συνασπισμού ή του Κομμουνιστικού Κόμματος, για την επιβολή εθνικών δημοψηφισμάτων σε κάθε χώρα.
.....
Από τη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου στο Ζάππειο

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να μας πει και ο μπερδεμένος Γιωργάκης, ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΕΛΗΣ της πολιτικής.
Για γέλια είναι το παιντί.