Ειδήσεις

11 Ιουν 2008

Τι είπε ο Παναγιώτης Βαρώτσος στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το σεισμό στην Ανδραβίδα

Για πολιτικές σκοπιμότητες και παιχνίδια προβολής των επιστημόνων κάνει λόγο ο επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ, Παναγιώτης Βαρώτσος, ο οποίος μετά τη νέα μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει γύρω από την πρόγνωση των σεισμών και μιλώντας στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδωσε απαντήσεις για όσα έχουν ακουστεί εναντίον του.
Μιλώντας για την μελέτη που υπέβαλε στις 29 Μαΐου στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell, επιμένει ότι πρόκειται για πρόγνωση, αφού προσδιορίζει τόπο, χρόνο και μέγεθος.
Μιλώντας στους φοιτητές του ο κ. Βαρώτσος είπε ότι «δεν έχετε παρά να πάτε σε αυτό το site, να "πατήσετε" το όνομά μου και θα σας δείξει αμέσως ποια είναι η τελευταία εργασία μου.
……………
Συνεχίζεται

Ποιο είναι το πλεονέκτημα; Έχει όχι μόνο την ημερομηνία που την έστειλα, αλλά και την ώρα που την υπέβαλα. Εκεί λοιπόν θα δείτε στο σχήμα 7, ποια σήματα έχουμε καταγράψει. Στο σχήμα 8 θα δείτε κάποιον χάρτη και στην τελευταία μιάμιση σελίδα διαβάζοντας προσεκτικά –πιστεύω ότι όλοι ξέρετε στοιχειώδη Αγγλικά- λέει: "Προσοχή, φθάσαμε στο κρίσιμο σημείο". Λέει λοιπόν: "Φθάσαμε στο κρίσιμο σημείο, στην ίδια σχεδόν περιοχή". Λέει επίσης ότι αυτός ο σεισμός έχει συγκρίσιμο πλάτος με αυτόν που έγινε πριν μήνες στη Μεθώνη, άρα μιλάμε για ένα μέγεθος 6,7 με 6,9. Άρα λοιπόν, έχει χάρτη, λέει για την περιοχή, λέει για το μέγεθος, ότι πρέπει να είναι συγκρίσιμο με εκείνον τον σεισμό και τρίτον λέει ότι φθάνουμε στο κρίσιμο σημείο».
Ο Παναγιώτης Βαρώτσος απαντά στους σεισμολόγους, που αμφισβητούν τη μέθοδο ΒΑΝ και ανταποδίδει τις επιθέσεις λέγοντας στους φοιτητές του: «Συγκρίνετε αυτά που σας λέω, με αυτά που ακούτε στις τηλεοράσεις. Θα μου πείτε, γιατί δεν απαντώ σε αυτούς που κάνουν κριτική. Είναι και ορισμένοι που κάνουν κριτική και ό,τι έχουν να πουν, μας το λένε εκ των υστέρων. "Μα προφανώς αφού εσύ δεν έκανες την δουλειά σου, δικό σου είναι το σφάλμα. Δηλαδή, επειδή εσύ δεν έκανες την δουλειά σου ή δεν πατάς το κουμπάκι, ασκείς κριτική στον άλλο". Καταλαβαίνετε δηλαδή την κατάσταση. Γιατί αυτό έχει ημερομηνία επάνω, 29 Μαΐου, την τάδε ώρα και μετά μου λένε, γιατί δεν πάω να τα πω».
Σημειώνει δε, ότι απέχει από τα ΜΜΕ, γιατί πιστεύει ότι ο επιστήμονας πρέπει να βρίσκεται στο εργαστήριο του και όχι στα κανάλια.
Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι δέχεται πολιτικές πιέσεις λέγοντας ότι «το καταλαβαίνω το αίτημα της κοινωνίας να ενημερώνεται, γι’ αυτό δημοσιοποιούμε την άποψή μας. Δεν το αρνούμαι. Παρότι έχουμε πιεστεί να μην το κάνουμε και όταν λέω έχουμε πιεστεί, εννοώ από πολιτικούς. Είπα "όχι, ό,τι έχουμε, θα το δημοσιοποιούμε". Γιατί εγώ ακολουθώ ό,τι λένε οι επιστημονικοί κανόνες, οι οποίοι δε υπακούουν ποτέ σε πολιτικές σκοπιμότητες».
Ο Παναγιώτης Βαρώτσος αφήνει αιχμές για τους σεισμολόγους, που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και εκφράζει το παράπονό του για τη μεταχείριση που του επιφυλάσσουν, λέγοντας: «Πρέπει να σας κάνει πολύ σκεπτικούς, όταν ακούτε επιστημονικές πληροφορίες στην τηλεόραση. Εγώ τουλάχιστον δεν προτίθεμαι να εμπλακώ σε αυτό το περίεργο παιχνίδι, σε όλον αυτό τον ορυμαγδό των μέσων ενημέρωσης. Δεν σημαίνει, ότι δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα της κοινωνίας να γνωρίζει και γι’ αυτό κάνω αυτό το τόλμημα. Ξέρετε τι τόλμημα είναι να λες, θα γίνει σεισμός 6,8 ή 7 στην Ελλάδα; Ξέρω ότι αν δεν γίνει, είμαι εκτεθειμένος. Για να καταλάβετε το μέγεθος της ευθύνης. Και ως αμοιβή εισπράττουμε αυτή την μεταχείριση».
……………
Πηγή: Alpha
……………..
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης