Ειδήσεις

1 Ιουν 2008

Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την πρώτη αυθόρμητη κίνηση των bloggers, στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβινού

Δώδεκα μήνες μετά, οι bloggers κρατούν το μήνυμα της Αμαλίας επίκαιρο: «Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...».
Έτσι και σήμερα σε πολλά blogs γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια.
«Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ολλανδία, δύο χώρες οι οποίες ανήκουν αμφότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να έχουν τόσο διαφορετικό σύστημα Υγείας», αναρωτιέται η Sandra Feitsma. Η –δικαίως– απορημένη Ολλανδέζα είναι μία από τους 780 (και κάτι) χρήστες του Διαδικτύου –διάφορων εθνικοτήτων– η οποία έχει υπογράψει την «αίτηση για την υγεία» (http://www.gopetition.com/online/12922.html), στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβίνου. Της τριαντάχρονης κοπέλας, που μέσα από το blog της (fakelaki.blogspot.com, τα κείμενα του οποίου βρίσκονται πλέον και στο amalia2007.blogspot.com) στηλίτευσε μια συνηθισμένη –δυστυχώς– πρακτική των γιατρών, το «φακελάκι», δημοσιοποιώντας τη συγκλονιστική περιπέτειά της (θυμίζουμε ότι έπασχε από καρκίνο, η διάγνωση του οποίου άργησε πολύ), με τη θλιβερή κατάληξη.
Η αίτηση αυτή είναι μια από τις πρωτοβουλίες των Ελλήνων bloggers εν όψει της 1ης Ιουνίου, της ημέρας που «επίσημα» αποκαλείται στα ελληνικά διαδικτυακά fora, blogs, καθώς και σε παντός είδους ιστοσελίδες «ημέρα της Αμαλίας».

Στο amaliasday.blogspot.com, το blog που δημιουργήθηκε στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβίνου έχει αναρτηθεί ένα καταγγελτικό κείμενο. Εγκαλεί το ΕΣΥ και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αναλγησία τους, ενώ παράλληλα προτρέπει τους πολίτες –και όχι μόνο τους bloggers φυσικά– στη δράση. Πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς; Με το να υπογράψει την αίτηση, να στείλει sms προωθώντας ουσιαστικά την αίτηση, να αναρτήσει το κείμενο του amaliasday.blogspot.com στην ιστοσελίδα ή στο blog του (εάν διαθέτει) και, κυρίως, με το να λάβει μέρος σε εθελοντική αιμοδοσία –στο πλησιέστερό του νοσοκομείο– την πρώτη Ιουνίου. Μια ακόμη πρωτότυπη και άκρως καλοδεχούμενη κίνηση αποτελεί η αφιερωμένη στη μνήμη της blogger έκθεση «Φαρμακολαγνεία» στην Eco Art Gallery (Λεμπέση 3, Μακρυγιάννη), που πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της ένα χρόνο και μία μέρα μετά το θάνατο της Αμαλίας – δηλαδή στις 26 Μαΐου– και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 6 Ιουνίου.
Ενα χρόνο μετά το θάνατο της Αμαλίας Καλυβίνου λοιπόν, η ερώτηση παραμένει η εξής: άξιζε τον κόπο η όλη περσινή προσπάθεια, έτσι ώστε να επαναληφθεί; Αλλωστε, η αίτηση που «τρέχει» από πέρσι έχει κατορθώσει να συμπληρώσει σχετικά λίγες υπογραφές. Τα προβλήματα στο ελληνικό σύστημα Υγείας μοιάζουν να… παραμένουν σταθερά στη θέση τους και όσο για την πολιτική ηγεσία του τόπου, μάλλον αγνοεί το θέμα (με εξαίρεση κατάθεσης του blog της ίδιας της Αμαλίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή, το καλοκαίρι του 2007). Κι όμως, η υπόθεση αυτή κατέστησε γνωστά στην Ελλάδα τα blogs και μάλιστα ταυτόχρονα με το «κίνημα» του διαδικτυακού ακτιβισμού. Δεν είναι και λίγο… Ενώ η λέξη blog και οι ποικίλες εννοιολογικές σημασίες της ήταν σχετικά γνωστές στο δυτικό Διαδίκτυο ήδη από το 1999, στην Ελλάδα έγιναν πασίγνωστες το Μάιο του 2007 με το θάνατο της Αμαλίας Καλυβίνου. Είχε προηγηθεί η δημιουργία του γνωστού πλέον blog της «γενιάς των 700 ευρώ» το Μάρτιο, καθώς και αυτή του Sync, που συγκεντρώνει blogs και podcasts, τον Απρίλιο. Κατόπιν, οι φωτιές στην Πάρνηθα έδωσαν άλλη μια ώθηση σε αυτό που πλέον ονομαζόταν «κίνημα» των bloggers. Τόσο στις 8 Ιουλίου όσο και στις 29 Αυγούστου οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν οργανωθεί από ιστολόγους, και οι οποίες είχαν πολυπληθή προσέλευση, οδήγησαν σε νέα άνθηση του χώρου.
Από 2.200 blogs που λειτουργούσαν τον Ιανουάριο του 2007, έφτασαν τις 28.000 το Δεκέμβριο (πηγή: http://www.sync.gr/). Και ενώ πλέον –σύμφωνα με διαδικτυακά δημοσιεύματα– έχουν ξεπεράσει τις τριάντα χιλιάδες, το τριήμερο 30/5 – 1/6 διοργανώνεται στην Ιο το δεύτερο Greek Blogger Camp, που στόχο έχει τόσο το να γνωριστούν τα μέλη της μπλογκόσφαιρας μεταξύ τους όσο και το να ανταλλάξουν πληροφορίες. Το διοργανώνει και πάλι ο Στέφανος Κωφόπουλος, ο διαδικτυακός Titanas του http://www.pestaola.gr/.
πηγη: e-tipos
σχετικά: "Εφυγε" η Αμαλία Καλυβινού που εξιστόρησε στο blog της την τραγική περιπέτειά της με τον καρκίνο
Ημέρα Αμαλίας: «Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...»
Το όνομα της Αμαλίας Καλυβίνου κυριάρχησε εχθές το διαδίκτυο
Οι τελευταίες χειρόγραφες σημειώσεις της Αμαλίας

Από: http://www.madata.gr/