Ειδήσεις

2 Ιουν 2008

Η Ουάσινγκτον δεν έχει πρόβλημα να συμμεριστεί τις απόψεις της Ελλάδας, αλλά έχει ήδη αναγνωρίσει τη FYROM με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Συγκεκριμένες και σαφείς είναι οι θέσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως δήλωσε αποκλειστικά στον «Alpha» ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα.
Όπως είπε στον ανταποκριτή του «Alpha» στις ΗΠΑ, Αποστόλη Ζουπανιώτη, η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμεριστεί τις απόψεις της Ελλάδας, αλλά έχει ήδη αναγνωρίσει τη FYROM με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το μόνο που μένει είναι οι δύο χώρες να βρουν μία συμβιβαστική λύση.
Ο κ. Μπράιζα τονίζει, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες Νίμιτς και αναμένουν να υπάρξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προτάσεις απ’ την Ελληνική πλευρά, αλλά και από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ακόμη, καθιστά επίσης σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις ελληνικές θέσεις και ότι περιμένει να ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από τη Σκοπιανή.
Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αν και σύμφωνα με πήγες του State Department ανησυχούν για την εκρηκτική πολιτική ατμόσφαιρα στα Σκόπια, ωστόσο θεωρούν απαραίτητη την ένταξη τους τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι πράξεις είναι πράξεις και τα λόγια είναι λόγια.
Η αναγνώριση των Σκοπίων σαν Μακεδονία ήταν πράξη, αυτά που λένε οι ΗΠΑ σήμερα είναι λόγια.
Πράξη θα ήταν να ανασκευάσουν την αναγνώριση "Μακεδονία" με την αναγώριση "FYROM" όπως είχε συμφωνηθεί στον ΟΗΕ.
Τα υπόλοιπα είναι διπλωματικές μπαρούφες του νεαρού Μπράϊζα που κουράστηκε από την κρεβατομουρμούρα (η γυναίκα του είναι σκοπιανή).