Ειδήσεις

29 Σεπ 2008

Οι παραπλανητικές διαφημίσεις κολεγίων και η παντελής απουσία ελέγχων από το υπουργείο Παιδείας

Το θέμα των παραπλανητικών διαφημιστικών καταχωρήσεων Κολλεγίων και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που εγγυώνται πτυχία αξίας εφάμιλλης με την ακαδημαϊκή έρχεται στη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών.

Από τη μία ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας και από την άλλη οι Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Παντούλας και Θάλεια Δραγώνα με ερωτήσεις τους προς τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, εκφράζουν την ανησυχία τους, ειδικά για την περίοδο που διανύουμε που το θέμα των εγγραφών σε αυτού του είδους τις σχολές είναι επίκαιρο.
Οι σχολές αυτές με τις διαφημίσεις τους τάζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και ένταξη σε επαγγελματικούς συλλόγους και ο κίνδυνος να παραπλανηθούν γονείς και παιδιά είναι έντονος.
Αναλυτικά, στις ερωτήσεις τους οι βουλευτές αναφέρουν:
………….
Συνεχίζεται…

Προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ.Ευρυπίδη Στυλιανίδη



ΘΕΜΑ: «Παραπλανητικές διαφημίσεις κολεγίων και παντελής απουσία ελέγχων από το ΥΠΕΠΘ»



Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκει γονείς και εν δυνάμει σπουδαστές στο έλεος μιας αγοράς που λειτουργεί χωρίς κανόνες και έξω από θεσμικά και νομοθετικά πλαίσια. Την κατάσταση αυτή την είχαμε προβλέψει είχαμε επισημάνει τους κινδύνους και την ανάγκη λήψης μέτρων κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΚΕΣ (Ιούνιος 2008).



Μετά και το νόμο αναγνώρισης των Κέντρων και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών ως Κολέγια, οι διαφημιστικές εκστρατείες, των διαφόρων «Κολεγίων» έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Καθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες ενός καθεστώτος ανοχής και ιδιότυπων διαφημιστικών πρακτικών που παραπλανούν και εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες νέων που έχουν αποκλειστεί από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και των οικογενειών τους.



Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όχι απλά ανέχεται αλλά ενισχύει με τη στάση της την παράνομη και παραπλανητική διαφημιστική πρακτική. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, ερωτηθείς ο Υπουργός, εάν το Υπουργείο Παιδείας θα πάρει μέτρα για την προστασία των πολιτών από παραπλανητικές διαφημίσεις, απάντησε ότι «με το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε παρανομία. Μέχρι τώρα το μόνο που έχει γίνει με το υφιστάμενο πλαίσιο είναι μία σύσταση από το Συνήγορο του Καταναλωτή».


Όμως, πολλές επιχειρήσεις στο χώρο της «Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης» αγνοούν τις συστάσεις, παριστάνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, χωρίς να είναι, πωλούν πανάκριβες υπηρεσίες με παραπλανητικό τρόπο, αλλοιώνοντας τον ανταγωνισμό και υφαρπάζοντας μέρος του ήδη περιορισμένου οικογενειακού προϋπολογισμού.


Η ανοχή παραπλανητικών ή αθέμιτων διαφημιστικών πρακτικών σ’ένα τόσο κρίσιμο πεδίο όπως η Παιδεία είναι μείζον ζήτημα.



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Γιατί δεν μερίμνησε για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου όταν ο ίδιος αναγνωρίζει ότι είναι ελλιπές;


2. Τι μέτρα ελήφθησαν κατά των παραπλανητικών διαφημίσεων ενόψει της ετήσιας διαφημιστικής εκστρατείας των Κολεγίων κάθε Σεπτέμβριο;



3. Πότε και τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει ενάντια στην πρακτική των παραπλανητικών διαφημίσεων στο χώρο της Παιδείας, ιδιαίτερα δε όταν κανένα από τα διαφημιζόμενα ως Κολέγια δεν έχει σήμερα αντίστοιχη άδεια λειτουργίας;



Αθήνα, 29/09/2008



Οι Ερωτώντες Βουλευτές




Άννα Διαμαντοπούλου



Μιχάλης Παντούλας



Θάλεια Δραγώνα



Δημήτριος Βαρβαρίγος



Μάρκος Μπόλαρης




http://aegaio.blogspot.com/


Στην ερώτησή του ο κύριος Σούρλας αναφέρει:


"Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις Κολλεγίων και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, που εγγυώνται πτυχία εφάμιλλης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αξίας, παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που χαρακτήρισε «απατηλές» αυτές τις διαφημίσεις αναφέροντας πως παραπλανητικά αναφέρονται σε «Νομικές σπουδές στην Ελλάδα χωρίς τη διαδικασία του ΔΙΚΑΤΣΑ (ΔΟΑΤΑΠ)». Ο Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για φρούδες ελπίδες που τρέφουν στους ενδιαφερομένους τα εν λόγω Κολλέγια, καθώς η εκπαίδευση που παρέχουν είναι «μεταλυκειακή» κι όχι πανεπιστημιακή ενώ οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιεσδήποτε άλλης ονομασίας βεβαιώσεις χορηγούν, δεν ισοδυναμούν σε καμία περίπτωση με τα τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ΙΕΚ.


Επίσης, γίνεται παραπλανητική επίκληση της δυνατότητας εγγραφής σε ελληνικό Δικηγορικό Σύλλογο. Η «παγίδα» σε αυτό το σημείο, όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος, είναι ότι παραλείπουν να ενημερώσουν τους ενδιαφερομένους ως προς τη διαδικασία. Τα Κολλέγια ευαγγελίζονται ότι ο σπουδαστής αφού φοιτήσει στην Ελλάδα, μεταβαίνει σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με της οποίας το Πανεπιστήμιο συνεργάζονται κι αφού δουλέψει σε αυτή τη χώρα, μπορεί άμεσα να εγγραφεί και σε Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας και κατόπιν να εγγραφεί άμα τη ελεύσει του στην Ελλάδα απευθείας σε Δικηγορικό Σύλλογο της Ελλάδας.


Όμως, παραλείπουν να πληροφορήσουν πως η δυνατότητα εγγραφής προϋποθέτει ότι ο ενδιαφερόμενος να έχει ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου σε κάποιο άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε. με 18μηνη φοίτηση σε ξένο Πανεπιστήμιο, αφού έχει δώσει εισαγωγικές εξετάσεις. Κατόπιν πρέπει να περάσει επιτυχώς τις ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις για τη λήψη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στο οικείο κράτος- μέλος, να εργαστεί ως δικηγόρος εκεί και κατόπιν μπορεί να εγγραφεί στον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας.


Δεδομένου ότι είναι προ των πυλών ο κίνδυνος σε 4-5 χρόνια να έχουμε εκατοντάδες αποφοίτους με περιορισμένες δυνατότητες ένταξης τους στην αγορά εργασίας, και συνυπολογίζοντας πως οι ίδιες παραπλανητικές διαφημιστικές καταχωρίσεις αφορούν και σε άλλα επαγγέλματα ( π.χ. ψυχολογία, παιδοψυχολογία κ.α.)"

1 σχόλια:

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.