Ειδήσεις

31 Οκτ 2008

Απαλλάσσεται τελικά η πρώτη κατοικία από το ενιαίο τέλος ακινήτων σε όλες τις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας – Ανακοίνωση υπουργείου Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομίας είχε δεσμευτεί σχετικά, στις 19 Ιουνίου 2008 μα την παρακάτω ανακοίνωση:
...........
Αθήνα,
19-06-2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζεται ότι:

«Ο Νόμος 3634/2008 είναι σαφής ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το Ε.Τ.ΑΚ.. Ειδικά για το 2008 προβλέπεται η αφαίρεση ποσού μέχρι 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το αφορολόγητο ποσό θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες.
Εγκύκλιος του Υπουργείου θα καθορίζει το μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού μεταξύ των συνιδιοκτητών».

Σύμφωνα με τα πρώτα ειδοποιητήρια τα οποία εστάλησαν πριν λίγες μέρες, χιλιάδες άτομα καλούνται να πληρώσουν φόρο γιατί αν και η πρώτη τους κατοικία είναι αξίας κάτω από 300.000 ευρώ, την έχουν εξ αδιαιρέτου με τη σύζυγό τους ή τα τέκνα τους.
Σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια, το υπουργείο απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή τον άνδρα εάν τα ποσοστά συνιδιοκτησίας είναι 50%-50% και φορολογεί τον άλλον με 0,1% επί του ποσοστού του ακινήτου που κατέχει, χωρίς να του αναγνωρίζει δικαίωμα πρώτης κατοικίας.

Μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε από την αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων για να πληρώσουν φόρο ζευγάρια, τα οποία έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300 χιλιάδων ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι φορολογούμενοι αυτοί με μία απλή υπεύθυνη δήλωση που θα καταθέσουν στις εφορίες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν φόρο.

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο διευθετείται το θέμα:

Αθήνα,
31-10-2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

......
Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζεται ότι:
.......
Ο Νόμος 3634/2008 ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το ΕΤΑΚ, προβλέπει ότι το 2009 και τα επόμενα έτη, θα απαλλάσσεται η κύρια κατοικία μέχρι 200 τ.μ., της οποίας η αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Η κύρια κατοικία θα δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση του 2009.
Ειδικά για το 2008, πρώτο έτος εφαρμογής του ΕΤΑΚ, προβλέπεται η αφαίρεση ποσού έως 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία.
Λόγω της μορφής και του περιεχομένου του εντύπου Ε9 δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εφικτή για τεχνικούς λόγους η διάκριση των συνιδιοκτησιών στη μεγαλύτερης αξίας κατοικία.
.......
Για το λόγο αυτό, στις περιπτώσεις συνιδιοκτητών που λαμβάνουν εκκαθαριστικά, στα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη τα ποσοστά συνιδιοκτησίας μεταξύ συζύγων και ανηλίκων τέκνων τους στην μεγαλύτερη αξίας κατοικία, οι φορολογούμενοι με υπεύθυνη δήλωση στις αρμόδιες ΔΟΥ δεν θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας που δεν εξαιρέθηκε από το ΕΤΑΚ.