Ειδήσεις

12 Νοε 2008

Δωρεάν εξετάσεις σακχάρου

Μήνυμα αναγνώστη
....
Δωρεάν εξέταση του σακχάρου αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη θα προσφέρει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου σε όσους Αθηναίους και Πειραιώτες το επιθυμούν η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.
Τα περίπτερα θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, απ΄ όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί δωρεάν εξέταση σακχάρου αλλά και ενημέρωση μπορεί να πάει στην Αθήνα:
α. Σύνταγμα (γωνία Ερμού και Νίκης)
β. Πλατεία Κλαυθμώνος
γ. Πλατεία Κοτζιά
δ. Ακαδημίας και Μασσαλίας
στ. Στον Πειραιά στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου και σε διάφορα σημεία του Δήμου Νίκαιας ……
....
Συνεχίζεται…


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Σακχαρώδη Διαβήτη θα διενεργείται δωρεάν εξέταση αίματος αλλά και ενημέρωση σε θέματα του διαβήτη, από πέντε περίπτερα (τέσσερα σε Αθήνα και ένα στον Πειραιά) που θα στήσει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία . Στον Πειραιά θα συμμετάσχουν τα Διαβητολογικά Κέντρα του Τζανείου Νοσοκομείου και του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας .

«Πράγματι φέτος η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κάνει άνοιγμα στο κοινό με δωρεάν εξέταση σακχάρου αλλά και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας του σακχαρώδη διαβήτη, που είναι πλέον η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ Αντώνης Αλαβέρας.

Τα περίπτερα θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, απ΄ όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί δωρεάν εξέταση σακχάρου αλλά και ενημέρωση μπορεί να πάει στην Αθήνα :

α. Σύνταγμα (γωνία Ερμού και Νίκης)

β. Πλατεία Κλαυθμώνος

γ. Πλατεία Κοτζιά.

δ. Ακαδημίας και Μασσαλίας.

στ. Στον Πειραιά στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου και σε διάφορα σημεία του Δήμου Νίκαιας


Τα περίπτερα θα είναι στελεχωμένα με αντιπρόσωπους εταιρειών που κατασκευάζουν μετρητές σακχάρου αίματος. Επίσης ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες θα κάνουν τις δειγματοληψίες αίματος για τον επί τόπου προσδιορισμό του επίπεδου της γλυκόζης αίματος σε όποιον περαστικό το επιθυμεί.

Ταυτόχρονα θα μοιράζεται έντυπο υλικό και θα δίνονται πληροφορίες για την πρώιμη διάγνωση αλλά και την πρόληψη του διαβήτη. Κατά διαστήματα τα περίπτερα θα επισκέπτονται από ιατρούς με ειδική εκπαίδευση στο διαβήτη.

Στόχος αυτών των εκδηλώσεων, όπως ανέφερε ο κ Αλαβέρας, είναι:


Nα ευαισθητοποιηθεί το κοινό για το θέμα του διαβήτη, τόσο την πρώιμη διάγνωση όσο και την θεραπευτική αντιμετώπιση του.


Να εξοικειωθεί όχι μόνο το άτομο με το διαβήτη για την ανάγκη συχνών προσδιορισμών των επιπέδων γλυκόζης αίματος αλλά και το άτομο με προδιάθεση για διαβήτη (παχύσαρκοι, επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, άτομα με άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου π.χ. άτομα με υπέρταση ή υπερχοληστερολιναιμία).


Να συνειδητοποιήσει o καθένας μας την ανάγκη τακτικού ελέγχου π.χ. ανά εξάμηνο, του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα για την όσο το δυνατόν πιο πρώιμη διάγνωση του διαβήτη.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουμε αλματώδη αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη στις δυτικές κοινωνίες αλλά και στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι 280 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, που αντιστοιχεί στο 6% του πληθυσμού και υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 380 εκατομμύρια το 2025 δηλαδή στο 7,1% του πληθυσμού των ενηλίκων (20-79 ετών).
Το ανησυχητικό της δυσμενούς αυτής εξέλιξης είναι το γεγονός ότι ο σακχαρώδης διαβήτης πλήττει πλέον πολύ σοβαρά τα παιδιά και τους έφηβους. Μάλιστα στη χώρα μας σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 30.000 παιδιά έχουν σακχαρώδη διαβήτη.
Για το λόγο αυτό, τη διετία 2007-8 η ημέρα του διαβήτη εστιάζεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις συνέπειες του διαβήτη στα παιδιά και εφήβους. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι ρίζες της νόσου πηγάζουν στην παιδική ηλικία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής (πλούσια σε λιπαρά) και της έλλειψης άσκησης (τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιγνίδια αντί παιγνιδιού που περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα).