Ειδήσεις

14 Νοε 2008

Ανακοίνωση μέτρων από την Αγροτική Τράπεζα

Η ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας:

.......
Η ΑΤΕbank, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού και κοινωνικού της ρόλου, αλλά λειτουργώντας και σε περιβάλλον τραπεζικού ανταγωνισμού αντλώντας αποταμιευτικούς πόρους από τους καταθέτες, αποφάσισε τα εξής μέτρα:
……….
Συνεχίζεται…
Για τον ιδιωτικό τομέα

1. Μειώνει κατά 0,50% το κυμαινόμενο επιτόκιο του βασικού προγράμματος στεγαστικών δανείων και όλων των κυμαινομένων επιτοκίων ιδιωτών που καθορίζονται από την Τράπεζα.

2. Μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έως 1%. Τα νέα επιτόκια, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας, διαμορφώνονται από 14,20% έως 15,75%. Οι ενήμεροι κάτοχοι κάρτας επωφελούνται επιστροφής τόκων μίας ποσοστιαίας μονάδας, ανεξαρτήτως πιστωτικού ορίου.

3. Παγώνει τις δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για ένα χρόνο και παρατείνει τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου έως 2 χρόνια, χωρίς τόκους ποινής, στους ανέργους δικαιούχους επιδόματος του ΟΑΕΔ.

4. Δεν υλοποιεί προγράμματα πλειστηριασμών κατά δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με οφειλές κάτω των 100.000 €.

5. Συνεχίζει να προσφέρει στους δικαιούχους επιδότησης επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας το στεγαστικό δάνειο «Στέγη ΟΕΚ», με τους καλύτερους όρους της αγοράς.

6. Για τη διευκόλυνση των κατόχων πιστωτικών καρτών και δανειοληπτών καταναλωτικών δανείων προσφέρεται η δυνατότητα διακανονισμού των υποχρεώσεων τους μέσω προγράμματος αναχρηματοδότησης οφειλών με επιτόκιο 8,25%.

7. Συμμετέχει στο πρόγραμμα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.


Για τον αγροτικό τομέα


1. Μειώνει κατά 0,50% το κυμαινόμενο επιτόκιο του προγράμματος στεγαστικών δανείων αγροτών. Αφορά 48.000 αγρότες

2. Παγώνει, μετά από αίτηση, την καταβολή των δόσεων για ένα χρόνο των επενδυτικών-μεσοπρόθεσμων δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με παράλληλη παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου έως 2 χρόνια. Αφορά 43.000 αγρότες.

3. Αυξάνει έως 20% το όριο των ενήμερων κεφαλαίων κίνησης των αγροτών (Ανοικτό Δάνειο Αγροτών), ώστε να προσφέρει ρευστότητα με στόχο την κάλυψη των αναγκών τους λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Αφορά 82.000 αγρότες.

4. Ανανεώνει, αυτόματα για μια τριετία, το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Δάνειο Αγροτών, χωρίς υποχρέωση καταβολής κεφαλαίου και μόνο με εξόφληση τόκων, μετά από αίτηση του αγρότη.

5. Παρά την αύξηση των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ. για 9 συνεχείς φορές(συνολική αύξηση 2,25%) από το Δεκέμβριο 2005, η Τράπεζα κρατά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων των αγροτών σε κεφάλαια κίνησης(3,75%).


6. Η ΑΤΕbank τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις προς τον αγροτικό τομέα ύψους 1,1 δισ €, που αφορούσαν 54.000 αγρότες με ένταξή τους στο Νόμο για τα Πανωτόκια. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διαγραφεί 2 δισ € για συνεταιρισμούς, ενώ δεν έχει γίνει κανένας πλειστηριασμός για αγροτική εκμετάλλευση.