Ειδήσεις

16 Δεκ 2008

Ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος στις 16/12/08 - Mea culpa

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ζήτησα να συναντηθούμε σήμερα, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα τελευταία βίαια γεγονότα. Θέλω να σας μεταφέρω το κλίμα που επικρατεί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Θέλω να επαναλάβω την αταλάντευτη προσήλωση στο χρέος που υπαγορεύει σε όλους μας η δυσμενής διεθνής συγκυρία.
.....
Συνεχίζεται...
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσω «έξω από τα δόντια»: Η ανησυχία όλων στο Συμβούλιο Κορυφής ήταν μεγάλη. Η κρίση χτυπά τις ευρωπαϊκές οικονομίες με ένταση πολύ μεγαλύτερη απ’ όση αναμενόταν. Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη επικρατεί αβεβαιότητα. Τίποτε δεν είναι όπως ήταν πριν από λίγους μήνες. Επικρατεί έντονη ανησυχία για την έκρηξη της ανεργίας. Επικρατεί ο φόβος της ύφεσης, που είναι ζωντανή πραγματικότητα. Επηρεάζονται όλες οι χώρες. Πλήττονται όλοι οι τομείς της Οικονομίας. Επιβαρύνονται όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες.
Αναπόφευκτα οι επιπτώσεις επηρεάζουν και τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι έξω και πέρα από τον κόσμο. Οφείλουμε να το καταλάβουμε όλοι αυτό. Έτοιμες συνταγές δεν έχει κανένας. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η αντιμετώπιση των συνεπειών μιας τέτοιας κρίσης εξαρτάται από τη στάση και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των κοινωνικών φορέων, ολόκληρης της κοινωνίας. Οφείλουμε, πρώτ’ απ’ όλα, να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια. Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο χρέος μας. Η δική μας απόφαση είναι αυτή. Η δική μου επιλογή είναι αυτή. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η βούληση της Κυβέρνησης. Το διακύβευμα δεν είναι σήμερα η Κυβέρνηση. Δεν είναι μια παράταξη. Είναι η πορεία του τόπου. Είναι το αύριο της κοινωνίας. Το αύριο κάθε πολίτη. Το αύριο της νέας γενιάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η ελληνική οικονομία έχει πλεονεκτήματα, αλλά και χρόνιες αδυναμίες. Οφείλουμε λοιπόν να τα δούμε ξεκάθαρα. Από τη μία, να μην αφήσουμε τις αδυναμίες να επιδεινωθούν και από την άλλη να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας. Οι αδυναμίες της Οικονομίας μας, ιδίως στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, οφείλονται στις ανισορροπίες που έχουμε κληρονομήσει. Η πιο σοβαρή απ’ όλες είναι η βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους. Υπογραμμίζω ότι, μόνο για τόκους, θα δώσουμε το 2009 περίπου 12 δις ευρώ. Είναι πάνω από το 19% του συνόλου των καθαρών κρατικών εσόδων. Είναι όλα όσα εισπράττονται από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι σχεδόν το 5% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος που περιορίζει, τόσο τις αναπτυξιακές, όσο και τις κοινωνικές δυνατότητες.
Εάν μια χώρα αφήσει να φανεί ότι εκτρέπονται τα ελλείμματα, το κόστος δανεισμού της αυξάνεται σοβαρά. Εάν μια χώρα δημιουργήσει την εντύπωση ότι διολισθαίνει σε μια ανεξέλεγκτη δημοσιονομική εκτροπή, όπως αυτή που ανεύθυνα εισηγείται η Αντιπολίτευση, μπορεί να προκύψει δυσκολία δανεισμού. Εάν το δημόσιο χρέος αγνοείται, μπορεί να εκραγεί και να παρασύρει τα πάντα. Και αυτό δεν ακούγεται για πρώτη φορά στον τόπο μας. Ο κίνδυνος ήταν γνωστός, σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ήξεραν, το έλεγαν, αλλά για το κομματικό συμφέρον το ξεχνούσαν. Από το 29,7% του ΑΕΠ, που ήταν το χρέος το 1981, πλησίασε το 99% το 2004. Αυξήθηκε δηλαδή πάνω από τρεις φορές.
Επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Μειώσαμε σημαντικά τα ελλείμματα. Μειώσαμε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι το χρέος της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο βάρος που μειώνει την ευελιξία μας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Μια διευκρίνιση, ρητή και κατηγορηματική: Διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες και επικίνδυνες. Το πρόβλημα με το χρέος αφορά στο κόστος του δανεισμού. Και το πρόβλημα αυτό οφείλεται τόσο στο ύψος του χρέους που άφησε το χτες, όσο και στη διεθνή συγκυρία. Επιδεινώνεται όμως και από τα τελευταία γεγονότα. Από τα γεγονότα που πλήγωσαν την εικόνα της πατρίδας μας. Τα γεγονότα που αδικούν κατάφωρα την Ελλάδα.
Έχω κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου. Το λέω ξανά και το λέω ευθέως: Η παγκόσμια κρίση έχει στενέψει ασφυκτικά τα περιθώρια. Απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Απαιτεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος που έρχεται είναι δύσκολος. Οφείλουμε όλοι να ξέρουμε τι γίνεται, τι λέμε και τι κάνουμε. Οφείλουμε να συγκρατήσουμε τις απαιτήσεις μας, αλλά και τους τρόπους διεκδίκησης. Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι ώστε να περάσουμε με σιγουριά και ασφάλεια τους δύσκολους καιρούς. Να μην υπονομεύσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αντιθέτως μάλιστα! Να διασφαλίσουμε τους όρους για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Και αυτό το τονίζω: Η θέση μου αυτή είναι δεδομένη. Είναι αδιαπραγμάτευτη. Είμαι εδώ αποφασισμένος να ανταποκριθώ απόλυτα στο χρέος μου. Είμαι αποφασισμένος να μη διακινδυνεύσω το μέλλον του τόπου για εφήμερες εντυπώσεις. Οι καιροί δεν είναι για λαϊκισμούς και πλειοδοσία υποσχέσεων. Οι καιροί απαιτούν από όλους στάση ευθύνης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η δύναμη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην αναπτυξιακή της δυναμική. Το επισημαίνει τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οικονομία της χώρας μας, ενισχυμένη από τη μεταρρυθμιστική στρατηγική των προηγούμενων χρόνων, αποδεικνύει αντοχές, ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε τη δυναμική αυτή. Οφείλουμε πάνω απ’ όλα να στηρίξουμε τους τομείς που επηρεάζονται πιο άμεσα, πιο έντονα.
Από την πρώτη στιγμή μπήκαμε σε συναγερμό. Αναπτύξαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες και πήραμε σειρά μέτρων.
- Θυμίζω την πολιτική δέσμευση για την ασφάλεια των καταθέσεων, που πρώτοι αναλάβαμε, προκαλώντας τις καταγγελίες εκείνων που ακολούθησαν.
- Θυμίζω την αύξηση της νομικής εγγύησης στο ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ για κάθε καταθέτη, σε κάθε τράπεζα.
- Θυμίζω τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
- Πάνω απ’ όλα, επισημαίνω το νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας. Είναι βασική προϋπόθεση τόσο για τη μείωση των επιτοκίων, όσο και για τη συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης. Είναι αναγκαίος όρος για να σταθεί η επιχειρηματικότητα, να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να υποστηριχθεί η απασχόληση, να διασφαλιστεί η χορήγηση στεγαστικών δανείων. Είναι η γέφυρα για να περάσει η πραγματική οικονομία τις συνέπειες της κρίσης.
Και όμως! Κανένα αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν τόλμησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κάποιοι νόμισαν ότι είναι ευκαιρία επιστροφής στις χρεοκοπημένες κρατικίστικες αντιλήψεις. Κάποιοι επιδόθηκαν σε ασύστολη δημαγωγία. Το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει στο σημείο, τη μία να λέει ότι το πλαίσιο για τη ρευστότητα είναι «απαράδεκτο» και την άλλη να υποστηρίζει ότι «πρέπει να γίνει υποχρεωτικό».
Έφτασαν στο σημείο - Αντιπολίτευση, αλλά και εξαρτώμενοι φορείς - να ισχυρίζονται ότι χαρίζονται τάχα δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Δεν είναι αλήθεια και το ξέρουν. Δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ και το ξέρουν. Δεν διατίθεται από τον Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ και το ξέρουν. Και όμως! Για χάρη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων δεν διστάζουν να καταφύγουν στο λαϊκισμό. Επιμένουν να παραχαράσσουν, επιμένουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Κατασκεύασαν ισχυρισμούς που πυροδοτούν το φανατισμό, την κοινωνική αντιπαράθεση, τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας. Προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στην πραγματική οικονομία, την κοινωνία, την πατρίδα μας.
Έφτασε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο σημείο να μιλά για αδράνεια, όταν οι ίδιοι αντιδρούν σε όλα. Άρνηση παντού! Έφτασε στο σημείο να μιλά για αργοπορία, όταν το ελληνικό πλαίσιο είναι από τα πρώτα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έφτασε στο σημείο να μιλά για ολιγωρία, όταν οι ίδιοι ισχυρίζονταν πως δεν υπάρχει καμία οικονομική κρίση. Αυτοδιαψεύδονται και αυτοακυρώνονται συνεχώς. Αποδεικνύουν πως δεν θέλουν και δεν μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτά που χρειάζεται ο τόπος. Αποδεικνύεται ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν το κλίμα, τα έργα, τις πρωτοβουλίες που απαιτούν οι περιστάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το επαναλαμβάνω: Με τέτοιες αντιλήψεις δεν αντιμετωπίζονται οι συνέπειες μιας παγκόσμιας κρίσης. Με τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί να στηριχθεί η Οικονομία. Δεν γίνεται έτσι. Δεν μπορεί την ώρα που οι περιστάσεις απαιτούν συστράτευση, να υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν τη σύγχυση, την παραπληροφόρηση, την κοινωνική ένταση. Δεν μπορεί τις ώρες αυτές να πρυτανεύει τίποτε άλλο, παρά μόνο το συμφέρον του τόπου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μου είναι να συνεχίσουμε σταθερά στο δρόμο της ευθύνης.
Απόφασή μου είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να αξιοποιήσουμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα που δρομολογήσαμε.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω:
- Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο, που μεταφέρει το 80% των πόρων του στην Περιφέρεια.
- Δημόσια έργα που δίνουν πνοή σ’ ολόκληρη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 20 δις ευρώ.
- Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, Κτηματολόγιο, Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, που διευκολύνουν τις επενδύσεις και προστατεύουν το περιβάλλον.
- Επενδυτικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου που ξεπερνούν τα 11 δις.
- Υποδομές με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, που φτάνουν τα 5,7 δις ευρώ.
- Στρατηγικές συμμαχίες για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που το συνολικό πραγματικό αντάλλαγμά τους σε τρέχουσες τιμές φτάνει τα 6 δις ευρώ.
- Λύση στο πρόβλημα της Ολυμπιακής και εξυγίανση του ΟΣΕ, που επιβαρύνουν το φορολογούμενο με ζημιές 2,7 εκ. ευρώ την ημέρα.
- Διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, φέρνουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Τίποτε απ’ όλά αυτά δεν εγκαταλείπεται. Τίποτε δεν σταματά. Είναι μοχλός αντίστασης στη διεθνή κρίση. Είναι πολιτικές που αλλάζουν την εικόνα της χώρας και ανοίγουν νέους δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας. Είναι πολιτικές που εξασφαλίζουν μια καλύτερη προοπτική.
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η στήριξη στους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Είναι η στήριξη στον αγροτικό κόσμο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι η στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Πήραμε και θα πάρουμε στις κατευθύνσεις αυτές κάθε εφικτό μέτρο.
Θέλω να θυμίσω:
Πρώτον: Το 2009, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας νέος φόρος. Αντίθετα μειώνονται, όπως ακριβώς προγραμματίσαμε, οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Τα μεσαία εισοδήματα που πλήρωναν φόρο 33% το 2004, πληρώνουν φέτος 27% και στον επόμενο χρόνο 25%. Οκτώ ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο.
Δεύτερον: Μέσα από το πλαίσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Οικονομία, οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, όσο, δηλαδή, και τα ομόλογα του Δημοσίου, κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικές ανάγκες.
Τρίτον: Σχεδιάζουμε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεταφορά όσο το δυνατό περισσότερων πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο σε προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη νέα επιχειρηματικότητα, την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών.
Τέταρτον: Ξεκίνησε η εφαρμογή νέου προγράμματος από το Ταμείο Εγγυοδοσίας που διευκολύνει τη δανειοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όχι μόνο για επενδύσεις, αλλά και για κεφάλαια κίνησης. Παρέχεται τριετής εγγύηση και επιδοτούνται οι συνολικοί τόκοι.
Πέμπτον: Δρομολογήθηκαν στοχευμένες δράσεις, πάνω από ένα δις ευρώ, με τις οποίες παρέχεται, έως το τέλος του 2009, υποστήριξη σε 200 χιλιάδες ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Έκτον: Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα:
- Διασφαλίσαμε για τους νέους αγρότες την αύξηση της χρηματοδότησης στις 70.000 ευρώ.
- Καταβάλαμε στους δικαιούχους μειονεκτικών περιοχών την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 170 εκατ. ευρώ.
- Χρηματοδοτούμε με άτοκο δάνειο 150 εκ. ευρώ τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για άμεσες προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών.
- Πιστώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι λογαριασμοί 900 χιλιάδων αγροτών ενιαίας ενίσχυσης με ποσό 2 δις 100 εκ. ευρώ.
Έβδομον: Χορηγείται τον Ιανουάριο έκτακτο επίδομα θέρμανσης στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους άνεργους.
Όγδοον: Χορηγείται σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009, έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου πεντακοσίων ευρώ στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επιδοτούμενους άνεργους του ΟΑΕΔ που έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία. Και,
Ένατον: Καταβάλλεται αυξημένο στο διπλάσιο το δώρο για τις γιορτές που παίρνουν 300.000 επιδοτούμενοι άνεργοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε στο μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής θύελλας. Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κάθε εφικτό μέτρο για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων. Σε ανευθυνότητες όμως που απειλούν να παρασύρουν τα πάντα, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε. Και αυτό το τονίζω: Η ανευθυνότητα του σήμερα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το αύριο. Θα μου επιτρέψετε να το ξαναπώ: Η ανευθυνότητα του σήμερα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το αύριο. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη νέα γενιά. Και το μέλλον της νέας γενιάς , δεν πρόκειται να το θυσιάσω, δεν πρόκειται να το θυσιάσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναμφίβολα, η πορεία της Οικονομίας εξαρτάται άμεσα από τις πολιτικές της Κυβέρνησης. Όμως σε τόσο κρίσιμες ώρες ο οικονομικός δυναμισμός επηρεάζεται από τα πάντα. Επηρεάζεται από τις δράσεις, από τις συμπεριφορές των πολιτικών δυνάμεων στο σύνολό τους, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων, των συνδικαλιστικών φορέων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επηρεάζεται σοβαρά από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα. Και τα τελευταία γεγονότα ήταν πλήγμα στην Οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην απασχόληση, στον τουρισμό, στο κόστος του δανεισμού, στην προς τα έξω εικόνα της χώρας.
Τα τελευταία γεγονότα είχαν σοβαρό κόστος για όλους τους πολίτες. Όλοι καταδικάσαμε με αποτροπιασμό το τραγικό συμβάν που στοίχισε το θάνατο ενός παιδιού. Όλοι στηλιτεύουμε τη συμπεριφορά του δράστη που κινήθηκε έξω και πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο για να καταλήξει στο πιο δραματικό αποτέλεσμα. Όλοι συγκλονιστήκαμε! Κάποιοι όμως κατέφυγαν στη βιαιότητα. Κάποιοι κατέφυγαν στην καταστροφή, το βανδαλισμό, τη λεηλασία περιουσιών. Αποδείχθηκαν εχθροί της κοινωνικής ειρήνης, εχθροί της καθημερινής ζωής, εχθροί της Δημοκρατίας. Οι πράξεις τους δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.
Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεχωρίσω τη θλίψη από τη βεβήλωση, την καταδίκη από την καταστροφική μανία. Βρεθήκαμε απέναντι σ’ ένα εκρηκτικό φαινόμενο. Φαινόμενο που χρειάζεται ψύχραιμη ανάλυση. Φαινόμενο πολυσύνθετο που κρύβει χρόνιες παθογένειες, αδυναμίες που διαιωνίζονται, νοοτροπίες και σκοπιμότητες αδιανόητες. Φτάσαμε σε σημείο να ακούγονται φωνές για έκτακτα μέτρα και ακραίες μεθόδους καταστολής, δίχως να υπολογίζονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από παρόμοιες προσεγγίσεις. Τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση, υπεύθυνη αντίδραση, απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή ήταν η πολιτική απόφαση. Και η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν. Εκείνο που εξετάζεται, εκείνο που αποτιμάται και αξιολογείται, είναι το επιχειρησιακό μέρος. Βούλησή μας είναι να βγάλουμε τα απαραίτητα, τα αναγκαία συμπεράσματα και να πάρουμε στην ώρα τους τις κατάλληλες αποφάσεις. Να είστε σίγουροι, γι’ αυτό! Εκείνο που παραβιάζει κάθε έννοια Δημοκρατίας, είναι να παρέχεται ιδεολογική ή κοινωνική κάλυψη στην τυφλή βία. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει καμιά Δημοκρατία. Η βία είναι κατεξοχήν αντικοινωνικό φαινόμενο. Συνιστά αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Η βία για την προβολή πολιτικών θέσεων είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία. Οι ομάδες που αποβλέπουν στην κοινωνική αναταραχή, τα στοιχεία που επιτίθενται στη Δημοκρατία, είναι ανάγκη να απομονωθούν, πολιτικά και κοινωνικά. Είναι κοινή υποχρέωση, είναι δημοκρατικό καθήκον, είναι εθνικό χρέος. Και στην υποχρέωση, στο καθήκον, στο χρέος αυτό, οφείλουμε να συμπράττουμε όλοι. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις, όλοι οι κοινωνικοί φορείς, όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου. Στην πράξη όμως! Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Με καθαρές κουβέντες και όχι με «ναι μεν, αλλά».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Δημοκρατία έχει τα μέσα να υπερασπίζεται τους θεσμούς, τις αξίες της, τους πολίτες. Η πιο μεγάλη δύναμή της είναι η ίδια η κοινωνία. Είναι οι συντεταγμένες δυνάμεις της. Είναι η απόλυτα ταυτισμένη άποψη στην καταδίκη και την απομόνωση στοιχείων που δεν λογαριάζουν τίποτε.
Ένα μόνο θέλω να προσθέσω: Σύνδεση της αγωνίας των νέων, σύνδεση οποιωνδήποτε προβλημάτων με τη βία, τους βανδαλισμούς, τις κλοπές, τις λεηλασίες, την καταστροφή κόπων ζωής των συνανθρώπων μας, είναι αδιανόητη και είναι ανεπίτρεπτη. Δεν μπορεί τίποτε απ’ όλα αυτά να συνδέεται με τους αγώνες και τις αγωνίες της νέας γενιάς. Καταλαβαίνω πολύ καλά τους νέους. Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω-όλοι καταλαβαίνουμε- το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησής τους από την οικογένεια. Γι’ αυτό δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω στις πολιτικές για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω σε πολιτικές που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό, θέλουμε ν’ ανοίξουμε πιο άμεσους διαύλους επικοινωνίας. Διαύλους διαλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν τους νέους και πρωτίστως την Παιδεία. Έχουμε εξαγγείλει, εδώ και καιρό, την απόφασή μας να δρομολογήσουμε ανοιχτό διάλογο για να αλλάξουμε το σημερινό σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο διάλογος αυτός ξεκινά στις αρχές του χρόνου. Στόχος μας είναι νέο σύστημα, που θα απελευθερώσει τα παιδιά από την μεγάλη πίεση που δέχονται. Να βρουν ασφαλέστερους δρόμους για το μέλλον τους. Να αναπτύξουν τις ικανότητες, τις δεξιότητές τους. Να διεκδικήσουν στην πράξη και να κερδίσουν την καταξίωσή τους.
Υπάρχουν βέβαια και ευρύτερα ζητήματα. Υπάρχουν ζητήματα άλυτα για πολλά χρόνια, που προκαλούν απογοήτευση στους νέους ανθρώπους. Περιπτώσεις αναξιοκρατίας. Φαινόμενα διαφθοράς στην καθημερινότητά τους. Αίσθηση κοινωνικής αδικίας. Οι παθογένειες αυτές είναι υπαρκτές. Ο αγώνας για την αντιμετώπισή τους είναι ανηφορικός. Είναι διαρκής. Και είναι υποχρέωσή μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έρχομαι σε ένα ακόμη θέμα που έφτασε στο σημείο να μονοπωλεί εδώ και πολύ καιρό την επικαιρότητα. Έρχομαι στα σκανδαλώδη που έγιναν με επίκεντρο το Βατοπαίδι. Μια θλιβερή ιστορία που ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάποιοι, παρά την πνευματική τους αποστολή, λειτούργησαν σε βάρος του Δημοσίου. Εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες του κράτους και ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες. Τα πάντα ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη που θα αποδώσει στο ακέραιο τις ευθύνες, εκεί που υπάρχουν. Σε πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής τα ξέρετε. Σήμερα, είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες από ό,τι αρχικά εκτιμήσαμε! Οφείλω να πω -και το λέω ευθέως- ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του. Δεν είχα πλήρη εικόνα, όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ. Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλον. Δικό μου ήταν. Είχα όμως -όπως έχω πάντοτε και όπως όλοι πρέπει να έχουμε- απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα ανακλαστικά. Να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις. Αναγνωρίζω ότι χρόνιες παθογένειες του κράτους διευκόλυναν τα όσα διαδραματίστηκαν. Το έχω πει πολλές φορές: Ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες. Είναι ο μεγάλος ασθενής σ’ αυτόν τον τόπο. Σε όλα αυτά, όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, αργήσαμε να κινηθούμε. Οι ευθύνες για τις αδυναμίες αυτές έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο των ευθυνών μας.
Γνωρίζω ότι από τα όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπαίδι, οι πολίτες έχουν πληγωθεί. Η Κυβέρνηση έχει αντικειμενική, πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες. Αναλαμβάνω λοιπόν με ευθύτητα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί. Αυτό έκανα πάντα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Αυτό κάνω και τώρα. Δεν δέχομαι όμως υπαινιγμούς που αποβλέπουν στη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία. Αποδείξαμε, με την ανάκληση όλων των αποφάσεων για το Βατοπαίδι, ότι πάνω απ’ όλα βάζουμε το δημόσιο συμφέρον. Δεν ανέχθηκα και δεν πρόκειται να ανεχτώ ποτέ ούτε την ελάχιστη βλάβη του δημόσιου συμφέροντος. Κι αυτό είναι σαφές, είναι ξεκάθαρο. Και βεβαίως δεσμεύομαι να προχωρήσουμε σε όλα τα μέτρα, σε όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε δυνατότητα επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.
Θέλω όμως να προσθέσω κάτι ακόμη: Στην υπόθεση αυτή, όπως και σε πολλές άλλες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο. Προσποιείται πως δεν ξέρει ούτε πώς, ούτε πότε ξεκίνησε η θλιβερή αυτή ιστορία. Επενδύει κομματικά στην απόπειρα ποινικοποίησης του δημόσιου βίου. Αυτή η απόπειρα ποινικοποίησης γίνεται με κάθε μέσο. Γίνεται με αδιαφορία για την αλήθεια. Επιστρατεύθηκαν άλλωστε και ψευδομάρτυρες- ψευδομάρτυρες που με είχαν σαν στόχο, προσωπικά - με αστείες ιστορίες, οι οποίες κατέρρευσαν αμέσως σαν χάρτινος πύργος.
Και ρωτώ: Έτσι προσπαθεί να «φωτίσει» την αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ; Ένα είναι βέβαιο: Ούτε το παρελθόν, ούτε και το παρόν του κόμματός τους, τους επιτρέπει να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες και τους ηθικολόγους. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν θα επιτρέψουμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν θα καταστήσουμε την Ελλάδα όμηρο μιας θλιβερής ιστορίας. Δεν θα συμπράξουμε σε μικροπολιτικές μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας. Οι επιπτώσεις της κρίσης πιέζουν σοβαρά την οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία. Απειλούν να πλήξουν το βιοτικό επίπεδο στη χώρα. Το πρόβλημα δεν είναι οι συνέπειες της κρίσης στην Κυβέρνηση. Έγνοιά μου δεν είναι η δημοφιλία. Όταν οι κίνδυνοι μπροστά μας είναι τόσο σοβαροί δεν νοιάζεσαι, δεν μπορεί να νοιάζεσαι για τίποτε άλλο, πάρα μόνο για τον τόπο, για την κοινωνία στο σύνολό της, για το αύριο που ξημερώνει. Σε τέτοιες περιστάσεις η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με όρους και νοοτροπίες του χτες. Η χώρα δεν αντέχει νέους διχασμούς. Δεν αντέχει δράσεις που τραυματίζουν τον κορμό της. Δεν αντέχει πρακτικές που περιορίζουν τις δυνατότητές της. Δεν έχει, με ένα λόγο, περιθώρια για ανευθυνότητες.
Το κρίσιμο στοιχείο την ώρα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι ξεκάθαρο: Είναι η σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Είναι η συνειδητοποίηση, από όλους, της κρισιμότητας των περιστάσεων. Είναι το χρέος στην κοινωνία. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας απόφαση, πρώτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής, η προστασία της εργασίας, η τόνωση της απασχόλησης. Πρώτη και τελευταία έγνοια στην κάθε απόφασή μας είναι οι συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μ’ αυτό το γνώμονα, καταρτίσαμε τον Προϋπολογισμό για το 2009. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των αβεβαιοτήτων του διεθνούς περιβάλλοντος. Με βαθύ αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής υπευθυνότητας. Με τη σκέψη στο σήμερα, αλλά και το αύριο.
Το είπα και το επαναλαμβάνω: Δεν δικαιούμαστε και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την πορεία της χώρας για πρόσκαιρες εντυπώσεις. Αυτή είναι η βούληση της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η θέση μου. Όμως! Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, η σταθερότητα της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας απαιτούν τη σύμπραξη όλων. Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι -Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί εταίροι- τις μεγάλες ευθύνες μας.
Ζούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύσκολες ώρες και η πρόκληση είναι ιστορική. Στόχος είναι να περάσει η χώρα από το πεδίο των διεθνών κραδασμών, με τις μικρότερες επιπτώσεις. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας. Είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας κάθε οικογένειας και κάθε επιχείρησης. Είναι η στήριξη στους οικονομικά αδύναμους. Η Κυβέρνηση προχωρά με αποτελεσματικότητα και με στιβαρότητα. Πορευόμαστε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε, ταυτόχρονα, τη σιγουριά ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Μπορούμε να μεταβάλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία. Φτάνει ένα και μόνο: Να υπάρχει υπευθυνότητα από όλους. Να υπάρχει συνένωση δυνάμεων απέναντι στους κοινούς κινδύνους και τους κοινούς στόχους.
Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, όποιο κι αν είναι το εφήμερο κόστος, είμαι αποφασισμένος να επιμείνω αταλάντευτα στις αρχές που εγγυώνται ασφάλεια και προοπτική για όλους του Έλληνες. Είμαι εδώ και θα παλέψω, θα παλεύω, με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν θυσιάζω όσα με κόπο και θυσίες των Ελλήνων πετύχαμε. Ανέλαβα και αναλαμβάνω στο ακέραιο το χρέος μου. Σας θέλω όλους, θέλω όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα ακόμα πιο κοντά. Μια δυνατή γροθιά απέναντι στα προβλήματα. Με πείσμα στην κοινή προσπάθεια. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι κερδίσαμε ως σήμερα σημαντικές μάχες. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι διαψεύσαμε πολλές φορές τις Κασσάνδρες. Οι Έλληνες, με ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να πετυχαίνουμε δύσκολους στόχους. Μπορούμε λοιπόν να κερδίσουμε και τις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τονίζω ξεκάθαρα. Η προσπάθεια είναι για την Ελλάδα. Είναι για ολόκληρη την κοινωνία. Είναι για το σήμερα και το αύριο κάθε πολίτη. Αυτή είναι η αποστολή μας. Αυτή είναι η αποστολή μου. Αυτό είναι το χρέος μου. Αυτό είναι το χρέος όλων μας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να πει mea culpa κι ο μπατσος να αθωωθει!

"δεν είχα πλήρη εικόνα όταν πυροβολούσα" να πει "αναλαμβανω όμως πλήρως τις πολιτικές ευθύνες που μού αναλογούν"

τι λεει κι ο αλεξης επ' αυτου αραγε?