Ειδήσεις

5 Δεκ 2008

Δελτίο Τύπου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια στη Νομική

Θεσσαλονίκη, 5/12/2008

Η Πανεπιστημιακή κοινότητα αποσβολωμένη πληροφορήθηκε το αποτρόπαιο γεγονός της βάναυσης επίθεσης κουκουλοφόρων και ροπαλοφόρων, κατά της σωματικής ακεραιότητας, ίσως και της ζωής, προσκεκλημένου ομιλητή του Τμήματος Νομικής, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, και την άμεση ανάγκη διακομιδής του σε νοσοκομείο.
………
Συνεχίζεται…

Η άνανδρη αυτή ενέργεια καταδικάζεται με σφοδρότητα, διότι πέραν του «νόμου» της βίας και της τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει, καταλύει την ουσία της λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου, δηλαδή της ελευθερίας διακίνησης ιδεών, και ευθέως βάλλει εναντίον του νομικώς και κοινωνικώς κατοχυρωμένου Πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο εγγυάται την ελευθερία λόγου, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο, αλλά και σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

Το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι χώρος παράθεσης και σύγκρουσης ιδεών, και όχι ρωμαϊκή αρένα, όπου κατισχύει και επιβάλλεται η άποψη του δυνατότερου και του αγριότερου. Όλοι μπορούν να γίνουν και δυνατότεροι και αγριότεροι. Όμως αυτή είναι η προοπτική ενός Πανεπιστημίου ή μιας Κοινωνίας;

Η εξωπανεπιστημιακή αυτή συμμορία δεν έχει καμιά θέση σε χώρο πνεύματος, πολιτισμού και σύγκρουσης ιδεών, και η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να την εξοβελίσει.

Εάν σ’ αυτή συμμετείχαν και «φοιτητές», τότε η Πανεπιστημιακή κοινότητα θεωρεί ότι αυτοί δεν έχουν καμιά θέση σε χώρο παιδείας και εκπαίδευσης.

Καλείται το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε εγρήγορση, ώστε αυτή η αδιανόητη πράξη να μη μείνει αναπάντητη, και να βρίσκεται σε συνέγερση για να μην επαναληφθεί. Ποτέ.

Εκ της Πρυτανείας του Α.Π.Θ.