Ειδήσεις

10 Δεκ 2008

Δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν

«Τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ο εμπορικός κόσμος τους, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφική μανία και την ωμή βία ακραίων ομάδων.
Οι ταραξίες, με τις πράξεις τους, για μια ακόμη φορά, απέδειξαν ότι το μόνο που τους εμπνέει είναι η καταστροφή. Ότι έχουν μονίμως στο στόχαστρό τους την κοινωνική γαλήνη, τη νομιμότητα, την ίδια τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό και είναι απομονωμένοι. Οι πράξεις τους έπληξαν αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, που ήδη δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των πολιτών, αλλά και να στηρίξει όσες επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές. Να τις βοηθήσουμε να ξανασταθούν στα πόδια τους. Να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Να λειτουργήσουν απρόσκοπτα αυτές τις γιορτινές μέρες που έρχονται.
………….
Συνεχίζεται…


Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα στήριξης είναι ουσιαστικά και προβλέπουν:

1. Άμεση οικονομική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.

2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ.

3. Για τον δανεισμό του υπόλοιπου 50% της ζημιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δίνεται δυνατότητα, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για επιδοτούμενα δάνεια διάρκειας 15 ετών.

4. Χορηγούνται δάνεια διάρκειας 15 ετών με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζημιών στα κτήρια.

5. Χορηγούνται δάνεια πενταετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης.

6. Αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίμηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. Γίνονται επίσης διάφορες άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.

7. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενισχύονται οικονομικά οι εργαζόμενοι, με πλήρη κάλυψη του μισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) για τρεις μήνες.

Για την άμεση στήριξη των πληγέντων, παρακάμπτουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες. Τα ελάχιστα δικαιολογητικά που χρειάζονται θα ελέγχονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, του οικείου Εμπορικού Συλλόγου και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση, με πράξεις ευθύνης και ουσίας, πράξεις που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα, απαντά στις προκλήσεις των καιρών, στις κραυγές και τους ψιθύρους της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Πορευόμαστε στο δρόμο της εθνικής ευθύνης. Καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όλοι οι φορείς της κοινωνίας, όλοι οι πολίτες».