Ειδήσεις

28 Μαΐ 2008

Το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει τέλος στο πλαφόν ενσήμων στις ιδιωτικές οικοδομές

Το ΙΚΑ με τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών καθορίζει, ανάλογα και με την επιφάνεια του υπό ανέγερση κτίσματος, τα ένσημα που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατά τα διάφορα στάδια κατασκευής της οικοδομής (μπετόν, τοιχοποιία, κ.λπ.) για τα άτομα που εργάζονται στην οικοδομή τους.Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 1545/2008 απόφασή της, έκρινε ότι τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών που χρησιμοποιεί το ΙΚΑ στον τομέα των ιδιωτικών οικοδομών και των κατασκευαστικών εταιρειών, τα οποία προβλέπονται από το άρθρο 23 του Ν. 2434/1996 και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ, είναι αντίθετα στις επιταγές των άρθρων 20 και 22 του Συντάγματος.


Ειδικότερα, η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει: «Επί των εισφορών που οφείλονται για τα οικοδομικά έργα, πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο εργοδότη να ισχυρίζεται και να αποδεικνύει ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΙΚΑ και των δικαστηρίων, επί τη βάσει στοιχείων, ότι απασχόλησε συγκεκριμένους εργαζομένους στα έργα αυτά για συγκεκριμένες ημέρες εργασίας, των οποίων ο αριθμός μπορεί και να υπολείπεται από αυτόν που προκύπτει από την εφαρμογή για το συγκεκριμένο οικοδομικό έργο του συστήματος υπολογισμού των κατ' ελάχιστον καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 2343/1996».Η Ολομέλεια έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι «η διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 2343/1996, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα ανταποδείξεως εκ μέρους του εργοδότη μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι σε κάθε περίπτωση, είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 και 22 παρ. 5».

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

"....ο κύριος μέτοχος [ΑΤΕ] αποφάσισε να προχωρήσει στην κατεύθυνση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρίας [ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ] "

Μήνυμα αναγνώστη
...............

Ν. ΣΜΥΡΝΗ 28/5/08

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Νο 19/2008

Συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τους κ.κ. Δ. Μηλιάκο και Π. Βαράγκη, Πρόεδρο και Aντιπρόεδρο αντίστοιχα του Δ.Σ. της Εταιρίας.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δεσηνιώτης που τοποθετήθηκε σήμερα από το Δ.Σ. της εταιρίας.
Από πλευράς Διοίκησης έγινε αναλυτική ενημέρωση για τους λόγους που ο κύριος μέτοχος αποφάσισε να προχωρήσει στην κατεύθυνση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρίας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου κατέθεσε κατ αρχήν τις απόψεις του για αυτή την επιλογή του μετόχου και ζήτησε να αξιολογηθεί και πάλι η πρόταση μας για ανάπτυξη των εργασιών της εταιρίας με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της, εντός του ομίλου της Α.Τ.Ε., θέση που καταθέσαμε και στην πρόσφατη Γ.Σ. των μετόχων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως, προκειμένου να εκτιμήσει της εξελίξεις και να καθορίσει τη στάση του. Για τις αποφάσεις του Δ.Σ. θα ενημερωθείτε αναλυτικά αμέσως μετά την συνεδρίαση του.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Απαράδεκτη η εξαγγελία ιδιωτικοποίησης της «Αγροτικής Ασφαλιστικής»

Μήνυμα αναγνώστη
...
ΕΡΩΤΗΣΗ και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Οικονομίας και Οικονομικών
- Ανάπτυξης
- Απασχόλησης
- Αγροτικής Οικονομίας
ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη η εξαγγελία ιδιωτικοποίησης της «Αγροτικής Ασφαλιστικής»
Με πρόσφατες τοποθετήσεις του ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ Α.Ε.) εξέφρασε τη βούλησή του, προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της «Αγροτικής Ασφαλιστικής Α.Ε.» Επειδή η Αγροτική Ασφαλιστική είναι μια κερδοφόρα εταιρεία (σύμφωνα και με τα στοιχεία που δηλώνει η ίδια η Διοίκηση της ΑΤΕ και οι ισολογισμοί της Εταιρείας), η οποία έχει προοπτικές για ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα εφόσον ανασυγκροτηθεί και διοικηθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, πέρα και έξω από κομματικές και πελατειακές σκοπιμότητες.


Επειδή ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος ενισχύεται εξαιτίας της συνεχούς κατεδάφισης του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και της απαράδεκτης συρρίκνωσης των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κινδυνεύει να εκχωρηθεί πλήρως στα πολυεθνικά συμφέροντα και να ολιγοπωληθεί από πολυεθνικές εταιρείες σε βάρος των ασφαλισμένων.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η διοίκηση της ΑΤΕ να θέλει, ενδεχομένως, να καλύψει οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν στην ΑΤΕ με έσοδα από την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής
Επειδή η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και της ΑΤΕ αύριο.
Επειδή η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΤΕ θα επιφέρει αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς θέτοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματα αλλά και την ίδια την απασχόληση των εργαζομένων στην εταιρεία, οι οποίοι έχουν εκφράσει την πλήρη και ριζική αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Έχουν εγκρίνει την πρόθεση της διοίκησης της ΑΤΕ να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής και αν ναι, ποιο είναι αναλυτικά (και με όλα τα οικονομικά στοιχεία) το σκεπτικό της απόφασης και πως αντικρούουν τα παραπάνω εκτεθέντα που τεκμηριώνουν την ανάγκη του δημόσιου χαρακτήρα της Αγροτικής Ασφαλιστικής;
2. Γιατί δεν υιοθετούν την κατεύθυνση μιας ισχυρής, υπό δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο, παρουσίας Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών με αιχμές την ΑΤΕ και την Αγροτική Ασφαλιστική, οι οποίες θα διαδραματίζουν ένα θετικό, σε όφελος των καταναλωτών, ρόλο, τόσο στη διαμόρφωση των επιτοκίων όσο και στην προσφορά αξιόπιστων και προσιτών ασφαλιστικών υπηρεσιών;
Ο ερωτών και αιτών βουλευτής
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ολόκληρα τα πρακτικά της χθεσινής παρουσίας του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από το «Πρώτο Θέμα»

To protothema.gr σας αποκαλύπτει ολόκληρα τα πρακτικά της χθεσινής εκρηκτικής παρουσίας του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι διάλογοι και οι στιγμές έντασης της μαραθώνειας συνεδρίασης βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Πατήστε εδώ για τα πρακτικά.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πώς μπορεί κάποιος με 500, 1000, ή και 1.500 ευρώ σύνταξη να τα… «φέρνει βόλτα»; Κάτι απορίες που έχουν οι πολιτικοί μας…

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9»:
«Απορώ καμιά φορά, πώς ένας… μπορεί με 500 ευρώ σύνταξη, ή 1.000… και 1.500 ευρώ να παίρνει… μπορεί να τα φέρει βόλτα με αυτές τις τιμές. Η ακρίβεια είναι πολύ σκληρός και πολύ ύπουλος αντίπαλος και δύσκολος».

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αυτός θα ήταν ο τίτλος της σημερινής μου ομιλίας στη Βουλή, στη συζήτηση για την αίτηση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ομόλογα...

"Ταράζει" και πάλι τα νερά ο Πέτρος Τατούλης... Διαβάστε την ανάρτηση Ποιος κυβερνά αυτήν την χώρα; στο ιστολόγιό του.

Type rest of the post here

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αν κάποιος έχει μια λεμονιά δε χρειάζεται να πληρώνει τα λεμονιά 2,5 ευρώ και κερδίζει 30 ευρώ το μήνα!

Οι καταναλωτές που έχουν οικογένεια στα νησιά περιμένουν πως και πως το πλοίο να δέσει και να παραλάβουν το καλάθι με τα τρόφιμα.
Κάποιοι άλλοι περιμένουν το ΚΤΕΛ να ξεφορτώσει το πακέτο με τα οπωροκηπευτικά από το χωριό. Η Ένωση Καταναλωτών υπολόγισε ότι με τις σημερινές τιμές της ντομάτας στην λαϊκή που είναι 3 ευρώ αν κάποιος καλλιεργεί μια ποσότητα 10 κιλών έχει κέρδος 25 ευρώ το μήνα, ενώ αν έχει μια λεμονιά δεν χρειάζεται να πληρώνει τα λεμονιά 2,5 ευρώ και κερδίζει 30 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα μια τετραμελής οικογένεια που χρειάζεται 300 ευρώ το μήνα μόνο για οπωροκηπευτικά, μπορεί να γλιτώσει 100 ευρώ με ένα και μόνο δέμα από το χωριό.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει η 35χρονη στην υπόθεση εκβίασης του Χρήστου Ζαχόπουλου

Θα προσφύγει στο συμβούλιο πλημμελειοδικών προσβάλλοντας τη διάταξη του ανακριτή την οποία χαρακτηρίζει σκληρή και άδικη.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Έβαλε το σπίτι του σε λοταρία γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου!

Η απελπισία οδήγησε τον Μιγκέλ Μαρίνα να βάλει το σπίτι του σε λοταρία, επειδή δεν μπορεί να αντέξει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου, που αγγίζουν τα 1500 ευρώ το μήνα.
Έτσι όποιος αγοράσει λαχνούς των πέντε ευρώ, που διαθέτει ο ίδιος μέσω του ίντερνετ (στην ιστοσελίδα www.elpisodeloscincoeuros.com), έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το σπίτι του Μιγκέλ.
Με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει από τους λαχνούς θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο. Έχει ήδη πουλήσει τους 1800 από τους 64.000 λαχνούς και αν τους πουλήσει όλους θα συλλέξει 320.000 € που του χρειάζονται για το δάνειο.
Η κλήρωση για το ακίνητο θα γίνει ενώπιον συμβολαιογράφου περίπου σε έναν χρόνο, την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αναταραχές και επεισόδια στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αφορμή τις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές

Λιπόθυμος βγήκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος που διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όταν ομάδα φοιτητών τον χτύπησε στην προσπάθεια του να διασώσει τα πρακτικά της συγκλήτου.
Φοιτητές φωνάζοντας συνθήματα κατά του νόμου - πλαίσιο επιτέθηκαν κατά των παρατεταγμένων ΜΑΤ που τους εμποδίζουν να εισέλθουν μέσα στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Τα ΜΑΤ απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Νωρίτερα οι φοιτητές συνομιλώντας με τον επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν ότι ήθελαν να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο την ώρα που διεξάγονταν οι πρυτανικές εκλογές.
Ένταση όμως προκλήθηκε και στο πανεπιστήμιο Πειραιά όπου οι πρυτανικές εκλογές διακόπηκαν όταν φοιτητές ήρθαν στα χέρια.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις βιαιοπραγίες στα ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια. Επίθεση στην κυβέρνηση για την Παιδεία έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Καταδικάζουμε τη βία αλλά δε μπορεί ο υπουργός να υποθάλπει την πόλωση» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μεταφέρει τα φώτα της δημοσιότητας στα πανεπιστήμια για να ασχολείται ο κόσμος με τα άλλα προβλήματα. Για στημένα επεισόδια στο πανεπιστήμιο Πειραιά μιλά σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Στο Βέλγιο πριν από χρόνια είχαν ανακατέψει καμένο ορυκτέλαιο με ζωοτροφές

Μήνυμα αναγνώστη
.........................
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΘΕΥΕΙ ΕΝΑ ΦΤΗΝΟ ΥΛΙΚΟ (ΗΛΙΕΛΑΙΟ) ΜΕ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ (ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΟ). ΤΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ. ΕΝΑΣ ΚΟΜΨΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!
ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΠΡΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ, ΟΠΟΥ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΛΑΔΙΑ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΝ ΜΕ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ.
ΕΓΙΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ!
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;
ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ;
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Type rest of the post here

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Την Κυριακή 1 Ιουνίου γιορτάζουν οι μπαμπάδες!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ & ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Παρακαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στις φετινές εκδηλώσεις για τη γιορτή του πατέρα:


1) Στην Αθήνα, την Κυριακή 1 Ιουνίου 2008, ώρα 11πμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρύταινης 4).

2) Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 8 Ιουνίου 2008, στην έκθεση βιβλίου, στη παραλία, από 12πμ έως και 12μμ, με κεντρική εκδήλωση στις 7μμ.


Η απαξιωτική συμπεριφορά προς τον πατέρα από την κοινωνία και τα ελληνικά δικαστήρια είναι φετινό θέμα για τις εκδηλώσεις μας. Οι προσπάθειές μας έχουν ως σκοπό να ενημερώσουν τους πολίτες αλλά και την Πολιτεία για τον βαρύ όλεθρο στον οποίο πέφτει η οικογένεια στην Ελλάδα εξ’αιτίας των διαζυγίων. Ένα εκατομμύριο ζευγάρια υπάρχουν χωρισμένα στην Ελλάδα.Δημιουργούμε συμβουλευτική και παρατηρητήριο για την οικογένεια και το διαζύγιο. Ήδη, μόνο με εθελοντική εργασία και ανιδιοτελώς έχουμε πετύχει πάρα πολλά δίχως την στήριξη κανενός. Μπορεί να ορισθούμε ως διαμεσολαβητές των διαζυγίων ως ΜΚΟ.Επίσης, διοργανώνουμε Διεθνές Συνέδριο, στο Νομαρχιακό κτίριο της Δράμας, στις 3,4,5 Ιανουαρίου 2009. προσυνεδριακή συνδιάσκεψη ΣΥΓΑΠΑ όλης της Ελλάδος, το Σάββατο 5 Ιουλίου στα Καμένα Βούρλα. Θα πρέπει στην Ελλάδα να υπάρξουν κοινωνικές υπηρεσίες δικαστηρίων, οικογενειακοί δικαστές, διαμεσολαβητής, συν-επιμέλεια (εναλλασσόμενη κατοικία), άμεση εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας, δίκαιες διατροφές.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ & ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :Φράγκων 19, τκ 54828, τηλ:.2310524285, Fax : 2310524319

ΑΘΗΝΑ: Αιόλου 102, τκ 10564, τηλ.:2106411977, Fax : 2106411997

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.sos-sygapa.eu/




Forum συζητήσεων: http://groups.yahoo.com/group/goneas2005

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ:: goneas2005@yahoo.gr

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ: http://internationalienation.blogspot.com/

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Χωρίς φάρμακα οι κάτοικοι της Μήλου λόγω επίσχεσης εργασίας των γιατρών για τις απλήρωτες εφημερίες τους

Από την περασμένη Παρασκευή οι γιατροί στη Μήλο έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες τους από τον Ιανουάριο του 2008. Εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, έχοντας εις γνώση τους τον κίνδυνο να διώξουν κάποιο περιστατικό το οποίο μπορεί τελικά να αποδειχθεί επείγον.
Άμεσα θιγμένοι και οι ασθενείς οι οποίοι θέλουν να «γράψουν» τα φάρμακά τους αλλά δεν μπορεί να γίνει η συνταγογράφηση των ιατρικών συνταγών.
Κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2005 αναφέρει ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουν δυο εφημερίες το μήνα και η επόμενη μέρα να είναι μέρα ρεπό.
Οι γιατροί στην Μήλο και σε άλλες πόλεις της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες, έκαναν 15 εφημερίες το μήνα. Η επίτροπος – δικαστικός επιμελητής που υπογράφει τα εντάλματα πληρωμών, αδυνατεί σε αυτή την περίπτωση να τα υπογράψει, διότι δεν εφαρμόζεται αυτό που ορίζει η κοινοτική οδηγία.

Έτσι, το συμβούλιο των γιατρών στις Κυκλάδες αποφάσισε να υπογραφεί μια υπεύθυνη δήλωση από του γιατρούς που να λέει ότι με δική τους βούληση εργάζονταν περισσότερο από τις επιτρεπόμενες εφημερίες για να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες, μήπως και καταφέρουν να πληρωθούν. Δεν υπέγραψαν όλοι αυτή την υπεύθυνη δήλωση. Αλλά μάταιο αποδείχτηκε και για όσους το έκαναν αφού ούτε και αυτοί πληρώθηκαν.

Το υπουργείο Υγείας αντί να τους δώσει λύση, απαντά ότι η επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν είναι παράνομη. .....................

Ελένη Κορίνη

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Είτε καπνίζεις, είτε όχι, έλα να κάνουμε μια βόλτα με ποδήλατο και το ίδιο βράδυ ένα πάρτι χωρίς... καπνό...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το Σάββατο 31 Μαΐου 2008, η PRAKSIS με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και σε συνεργασία με ακόμη οκτώ «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων για μια «Ημέρα Χωρίς Καπνό». Με παιχνιδιάρικη διάθεση, η νεανική καμπάνια ενημέρωσης «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ»… ξαναχτυπά σε ολόκληρη τη χώρα με ευφάνταστα μηνύματα και διαδραστικά δρώμενα, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην ημέρα, προτρέποντας τους καπνιστές να δοκιμάσουν μια ημέρα χωρίς τσιγάρο και να αναλογιστούν τις συνέπειες της βλαβερής αυτής συνήθειας.

Βόλτα με ποδήλατο!
Στην Αθήνα, στο Θησείο, το Σάββατο 31 Μαΐου 2008 και ώρα 17.30 με 20.30, διοργανώνεται μια διαφορετική ποδηλατοδρομία, κατά την οποία οι συμμετέχοντες, καπνιστές και μη, θα περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το ρόλο του ξεναγού θα αναλάβουν εθελοντές γιατροί της PRAKSIS, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα ενημερώνουν και θα συζητούν με τους ποδηλάτες για τις συνέπειες του καπνίσματος καθώς επίσης θα πραγματοποιήσουν κάποια μικρά ιατρικά τεστ. Κράτηση Θέσεων στο 210 520 5200.
Στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς) και στο Ρέθυμνο (Δημοτικός Κήπος), θα πραγματοποιηθούν συμβολικές ποδηλατοδρομίες από τοπικούς συλλόγους, την ίδια μέρα και ώρα 18.00 και 11.00 αντίστοιχα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για μια περισσότερο υγιή και ενεργητική στάση ζωής.
Πάρτυ χωρίς Καπνό!
Την ίδια μέρα, διοργανώνονται πρωτότυπα «πάρτυ χωρίς καπνό», κατά τα οποία οι καλεσμένοι θα ενθαρρύνονται να μην καπνίσουν. Τα πάρτυ αυτά θα πραγματοποιηθούν στο MAD CLUB στο Γκάζι (Περσεφόνης 53, Γκάζι) με Guest DJ Iasonas Samaras και στο Ξενοδοχείο SUN στην Κινέττα (Πανόραμα Κινέτας, 54ο χλμ Αθηνών – Κορίνθου).
«Μήπως σε πιάνουν κοροΐδο κάθε φορά που καπνίζεις;»
Ενημέρωση σε μπαρ και καφετέριες
Στόχος της καμπάνιας «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» είναι το μήνυμα της «Ημέρας Χωρίς Καπνό» να διαδοθεί στο μεγαλύτερο αριθμό νέων σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότερες από 50.000 κάρτες με ενημερωτικό υλικό θα ταξιδέψουν σε 225 μπαρ και καφετέριες και 30 εστιατόρια γρήγορης εστίασης σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό μήνυμα «Μήπως σε πιάνουν κοροΐδο κάθε φορά που καπνίζεις;» δίνοντας έμφαση σε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στη ζωή μας.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στέκεται αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Σκλιά, Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς «η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Είναι απόλυτα σαφές σε όλους μας, στην κοινωνία αλλά και στην οργανωμένη πολιτεία το μέτρο των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε το μήνυμα κατά του καπνίσματος να γίνει τρόπος ζωής, και να προστατεύει τους πολίτες από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, όλων όσων εμπορεύονται τα προϊόντα καπνού στα όρια της νόμιμης δραστηριότητας. Έφθασε πλέον ο χρόνος για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Τα κράτη που έχουν συγκροτημένη πολιτική για την προστασία της Δημόσιας Υγείας κατοχυρώνουν στην πράξη τα κοινωνικά δικαιώματα της εποχής μας. Εκτός από την πλήρη ενημέρωση, προχωρούν και στο θέμα απαγορεύσεως του καπνίσματος, σε ευρύτατη κλίμακα, μαζί με την εισαγωγή μαθήματος Αγωγής Υγείας κατά του Καπνίσματος στα σχολεία Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για το σύγχρονο κράτος. Το δικαίωμα σε μία ζωή χωρίς κάπνισμα, είναι δικαίωμα ατομικό, γιατί αφορά την προστασία της ίδιας της ζωής μας».
«Όλοι μας, σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Παρ’ όλα αυτά στις στατιστικές η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε το ύφος της ενημέρωσης, ιδίως όταν απευθυνόμαστε στους νέους. Για αυτό διοργανώνουμε πρωτότυπες εκδηλώσεις όπως ενημερωτικές ποδηλατοδρομίες και πάρτυ χωρίς καπνό ώστε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής και διασκέδασης, πιο ενεργητικός και πιο υγιής από αυτόν που έχουμε συνηθίσει ως τώρα» υποστηρίζει ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος της PRAKSIS.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 520 5200 με το Δημήτρη Ρουμπή, Υπεύθυνο Τύπου της PRAKSIS.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αυθαιρεσίες στην Ιερά Μονή Πεντέλης μετά τις πυρκαγιές αποκαλύπτει ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης

Η 5η Ιουνίου, καθιερωμένη διεθνώς ως ημέρα περιβάλλοντος, πλησιάζει και, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή πολλοί από τους καθ’ ύλην αρμοδίους της Πολιτείας κόπτονται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, με μεγαλοστομίες και αφορισμούς. Τα αποτελέσματα όμως είναι απογοητευτικά. Οι καταπατήσεις, οι αυθαίρετες ανεγέρσεις οικοδομών και οι περίεργες καθυστερήσεις αναδάσωσης των καμένων περιοχών συνεχίζονται ταχύτατα και θρασύτατα. Ένα απλό παράδειγμα αποτελεί και το κατακαμένο Πεντελικό βουνό, που βρίσκεται σε κατάσταση τραγική. Μάλιστα δε, το δράμα αυτό το ζω καθημερινά, επί χρόνια, στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της Ι. Μονής Πεντέλης, Κοιμήσεως Θεοτόκου, που – αν και κάηκε δύο φορές, πριν από οκτώ χρόνια– δεν φυτεύτηκε ούτε ένα πεύκο, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε – και μάλιστα τρεις φορές – η ηγεσία της Μονής, ότι θα αναδασωθεί. Αντιθέτως, φυτεύτηκαν μερικά ελαιόδεντρα, ώστε να αποχαρακτηρισθεί ο χώρος από δασικός και να θεωρηθεί αγροτικός, με τις γνωστές συνέπειες...

Το γεγονός αυτό με κάνει να ντρέπομαι, τόσο για τη Μονή μας, όσο και για όλους τους αρμοδίους της Πολιτείας, που μας εμπαίζουν επί σειρά ετών. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική έως και τραγική και, δυστυχώς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία θετική, ουσιαστική αλλαγή. Θεωρώ ως μόνο παρήγορο γεγονός, την υπόσχεση του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, κατά την πρόσφατη (στις 5 Μαΐου) επίσκεψή του στή Μονή μας, περί αναδάσωσης του περιβάλλοντος χώρου της Μονής και ευελπιστώ, ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία απολύτως περίπτωση, να ανεγερθούν και άλλα κτίσματα –όπως επιθυμούν μερικοί – όχι μόνον εις τον περίβολο της Μονής, αλλά και εις τον ευρύτερο αναδασωτέο χώρο του Πεντελικού βουνού, που ανήκει στη δικαιοδοσία της Μονής μας.

ΤΙΜΟΘΕΟΣ Κ. ΚΙΛΙΦΗΣ
Αρχιμανδρίτης Ι. Μ. Πεντέλης
Από: http://www.kilifis.gr/02.php

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Διακοπή λειτουργίας και δεύτερης ελαιουργικής επιχείρησης που διακινούσε ηλιέλαια χωρίς την προβλεπόμενη άδεια - Νέες δεσμεύσεις 24,5 τόνων ηλιελαίου

Άλλη μια ελαιουργική επιχείρηση στο Ρέντη που προμήθευε και συσκεύαζε ηλιέλαια χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια, εντόπισαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, στα πλαίσια της σκληρής μάχης που δίνουν για να μην καταλήξουν επικίνδυνα ενδεχομένως ηλιέλαια στο πιάτο του καταναλωτή.
Πρόκειται συγκεκριμένα για την επιχείρηση συσκευασίας ελαίων "Α. ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ", που βρίσκεται στην οδό Γ. Παπανδρέου 11-13, στον Ρέντη, στην οποία μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας Πειραιά, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν συνολικά 14,5 τόνοι ηλιέλαιου, συσκευασμένοι και σε δεξαμενές. Δείγματα από την παραπάνω ποσότητα αποστέλλονται για εργαστηριακές αναλύσεις στις αρμόδιες χημικές υπηρεσίες του κράτους.
Η εταιρεία είχε προμηθευτεί τις παραπάνω ποσότητες από τη Βουλγαρία και από την εταιρεία ΜΑΝΟΣ, η οποία ελέγχεται για διακίνηση επιμολυσμένου ηλιελαίου στη χώρα μας. Από τον έλεγχο μάλιστα των παραστατικών διαπιστώθηκε ότι η "ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ" είχε προμηθευτεί στις 6 Φεβρουαρίου 2008, συνολικά 26 τόνους ηλιελαίου από την εταιρεία ΜΑΝΟΣ.

Οι ελεγκτές της Νομαρχίας διαπίστωσαν επίσης ότι η εταιρεία διακινούσε το προϊόν χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη ειδική άδεια που χορηγείται από την Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, η οποία συνιστά βασική προϋπόθεση για την λειτουργία της με βάση την κείμενη νομοθεσία.
Για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας προέβη αυτομάτως στην έκδοση απόφασης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι την συμμόρφωσή της.
Για την υπόθεση ενημερώνεται με επιστολή του Νομάρχη Πειραιά ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ, στους οποίους αποστέλλονται όλα τα σχετικά έγγραφα. Παράλληλα η υπόθεση παραπέμπεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ τη σφράγιση της επιχείρησης θα ακολουθήσει και η επιβολή προστίμου.
Επιπλέον των 14,5 τόνων ηλιελαίου που εντοπίστηκαν στην Α. ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΜΟΝ ΕΠΕ., κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά εντόπισαν και δέσμευσαν άλλους 10 τόνους ηλιελαίου σε επιχειρήσεις, στον Ρέντη, στον Πόρο, στην Αίγινα, στις Σπέτσες και στην Σαλαμίνα.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το διατροφικό θρίλερ με το ηλιέλαιο δεν φαίνεται να έχει τέλος, καθώς συνεχώς οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί εντοπίζουν και δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες στην αγορά, σε εστιατόρια μαζικής εστίασης, σε επιχειρήσεις, σε σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς όμως οι έλεγχοί μας γίνονται στα «τυφλά», γιατί από την μία το Κράτος δεν έχει προσδιορίσει πόσες ποσότητες επιμολυσμένου ηλιελαίου εισήχθησαν στη χώρα μας και που έχουν διατεθεί, και από την άλλη οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου καθυστερούν. Οσο λοιπόν κι αν εμείς ελέγχουμε ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία ελλοχεύει» και πρόσθεσε «καλούμε την κυβέρνηση, σήμερα, τώρα, να ακούσει τις προτάσεις που καταθέσαμε με επιστολή μας στον Υπουργό Ανάπτυξης και να λάβει μέτρα για την καταστροφή του συνόλου των ηλιελαίων που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και την απόσυρση και καταστροφή όλων των συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων που περιέχουν ηλιέλαιο. Μέχρι πάντως η ίδια συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα του προβλήματος, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ηλιελαίων, ανεξαρτήτου χώρα προέλευσης, και να είναι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που επιλέγουν».

Από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Πειραιά

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τα "ωραία" της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία ξαναχτυπά!
Στην ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα διαπιστώνει αστυνομικές αυθαιρεσίες και ελλιπή μέτρα για το trafficking, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται ο νέος νόμος για το άσυλο.
Μέχρι εδώ όλα καλά... προσέξτε όμως και την συνέχεια...
Ιδιαίτερα επικριτική είναι η φετινή έκθεση της για το Λιμενικό Σώμα. Σημειώνει ότι το προσωπικό του εμποδίζει συστηματικά ανθρώπους που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα, ενώ όσους τα καταφέρνουν τους επαναπροωθούν χωρίς να εξετάζεται η κάθε περίπτωση χωριστά.
Συγχαρητήρια κύριοι της Διεθνούς Αμνηστίας, καλά τα λέτε! Δε θα έπρεπε το Λιμενικό να εμποδίζει κανέναν... και τίποτα... μπάτε σκύλοι αλέστε... Αλλά ξεχάσατε τους συνοριοφύλακες... Μήπως να βγάζατε και για αυτούς μία ανακοίνωση που φυλάνε τα σύνορα; Από πού και ως πού; Αφήστε τα ανοικτά, ποιος θα μπει; Άντε και να μπει κανένα εκατομμύριο ακόμη μετανάστες... άντε και να μπει κανένα όπλο... κανένα σακί με πρέζα... και τι έγινε;
Η πλάκα είναι πως από την μία μέμφονται την Ελλάδα για ελλιπή μέτρα όσο αφορά το trafficing και από την άλλη δεν θέλουν ελέγχους από τους Λιμενικούς!
Δυο απορίες:
: Μη Κυβερνητική Οργάνωση δεν είναι και αυτοί;
: Από το Λιμενικό δεν θα βγει ένας να τους… «κλείσει το στόμα;»............

Από: http://www.greekalert.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κτηματολόγιο : Η αδυναμία του Κράτους, υποχρέωση και ταλαιπωρία του Πολίτη.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. –τουλάχιστο από τα παλαιά μέλη στο «σκληρό πυρήνα» της»- που δεν έχει ακόμα Εθνικό Κτηματολόγιο. Που δεν έχει ακόμα Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Γης. Που δεν έχει Εθνικό Ψηφιακό Γεωγραφικό υπόβαθρο.
Ως έργο, αναμφίβολα κρίσιμο και χρήσιμο για τη Χώρα και τους Πολίτες, χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ και το Γ’ ΚΠΣ και δεν έγινε απολύτως τίποτα ή αυτό που έγινε είναι αστείο και ελάχιστο σε σχέση με τους Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους που δαπανήθηκαν. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη εκείνων των κυβερνήσεων, φέρουν σημαντική ευθύνη για τη καθυστέρηση της Χώρας και σε αυτό το τομέα. Και από την κοινωνία τιμωρήθηκαν συνολικά για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.
Τα τελευταία 4 ½ χρόνια, η Χώρα κυβερνάται από την πλέον ασυντόνιστη, περιορισμένης ικανότητας και αντίληψης κυβέρνηση, η οποία επιβεβαιώνει τους χαρακτηρισμούς σε όλες τις δραστηριότητες, εκφράσεις και εκφάνσεις της διακυβέρνησης. Και το Κτηματολόγιο είναι μία από αυτές.

Οι αδαείς σύμβουλοι και οι αναχρονιστικοί πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, θεώρησαν, μετά από 4 χρόνια απραξίας (ή «συσκέψεων»;;;), ότι πρέπει να φτιάξουν επιτέλους το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ως προς το στόχο και το έργο είμαστε όλοι σύμφωνοι. Ως προς τον σχεδιασμό υλοποίησης του Κτηματολογίου, είναι τουλάχιστο εξοργιστικός, γραφειοκρατικός, ελλιπέστατος, αναποτελεσματικός, ταλαιπωρεί και επιβαρύνει άσκοπα τους πολίτες και δεν έχει κανένα εγγυημένο αποτέλεσμα.
Κρίμα για μία ακόμα φορά που η Ελλάδα και η κοινωνία της στερείται ευκαιρία ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
Αγνοώντας τι συμβαίνει στα αναπτυγμένα κράτη, αδιαφορώντας για τις νέες μεθόδους και ασφαλείς τεχνικές που προσφέρει πια η πληροφορική και η τεχνολογία, προσπερνώντας τις αδυναμίες των υφιστάμενων υπηρεσιών και αδιαφορώντας για το σεβασμό στο πολίτη-ψηφοφόρο, ανακοίνωσαν μία διάτρητη, απαράδεκτη, εισπρακτική διαδικασία ανάπτυξης κτηματολογίου.
Και για να μην υπάρχει κριτική για τη κριτική, ακολουθεί ένα σενάριο για το πώς αναπτύσσεται κτηματολόγιο με ασφάλεια, ποιότητα, ακρίβεια, ελάχιστη ταλαιπωρία των πολιτών, το οποίο έχει και διάρκεια και αντοχή στο χρόνο.
Στα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, χωρίς μηχανογράφηση τα περισσότερα, υπάρχουν όλα τα συμβόλαια ακίνητης περιουσίας και οι μεταβολές αυτών. Μηχανογραφούνται πλήρως και δημιουργείται μία ενιαία μεγάλη βάση δεδομένων ιδιοκτητών και ιδιοκτησιών.
Από το Υπ.Οι.Ο με το ΑΦΜ και το Ε9 γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια μία πρώτη αντιστοίχηση ακινήτων και ιδιοκτητών.
Οι Πολεοδομίες έχουν θεωρητικά και πρακτικά όλους τους φακέλους με τις άδειες, τα τοπογραφικά σχέδια των μικροπεριοχών, αεροφωτογραφίες κτλ. Στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διερεύνηση, αναγνώριση, ταυτοποίηση ακινήτων.
Τα δε αγροτεμάχια, τα περισσότερα που εκμεταλλεύονται και γεωργικά ή κτηνοτροφικά, υπάρχουν σε διάσπαρτες βάσεις τόσο στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον εποπτευόμενο φορέα ΟΠΕΚΕΠΕ όπου και διαχειρίζονται τις επιδοτήσεις.
Από τις βάσεις δεδομένων της ΔΕΗ και των Τραπεζών, επίσης γρήγορα και με ασφάλεια μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και διασταυρωτικός έλεγχος στοιχείων ακινήτων.
Από την βάση των ΕΛΤΑ με τους δρόμους και τους Ταχυδρομικούς Κωδικούς, προσδιορίζεται ή επιβεβαιώνεται η θέση ενός ακινήτου συμπληρωματικά.
Παράλληλα, με ενιαία διαδικασία και ανά Νομό, αερωφοτογραφίζεται όλη η Χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική) σε λιγότερο από 3 μήνες. Δημιουργείται ενιαία βάση γεωγραφικής ψηφιακής πληροφορίας για όλη την Ελλάδα.
Ακολούθως, μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των ακινήτων και στο γεωγραφικό χώρο με πλήρη προσδιορισμό.
Σε ένα σύγχρονο, μοντέρνο κράτος όπου οι πολιτικοί σέβονται τους πολίτες και οι δημόσιοι λειτουργοί εργάζονται και όχι απεργάζονται, ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί σε 2 χρόνια το πολύ, με όλες τις διαδικασίες διαγωνισμών και με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 20 εκ. Ευρώ.
Οι υπηρεσίες επεξεργάζονται τα στοιχεία και αποστέλλουν στους Πολίτες ένα ενιαίο έντυπο όπου αναφέρεται ότι εντοπίσθηκαν τα «τάδε» ακίνητα στην ιδιοκτησία τους με τα «δείνα» χαρακτηριστικά και απλά ζητάνε την επιβεβαίωσή και την αποδοχή τους.
Σε περίπτωση διαφωνίας, τότε ο ενδιαφερόμενος με τα κατάλληλα παραστατικά –συμβόλαια, αντίγραφα Ε9, τοπογραφικά κτλ- επιλύει γρήγορα την διαφωνία αυτή. Επίσης σε περίπτωση μη εμφάνισης κάποιου ακίνητου, αλλά που υπάρχει με ελλιπή στοιχεία από τις προηγούμενες βάσεις δεδομένων, καλείται προσωποποιημένα και εξατομικευμένα ο ιδιοκτήτης για τον οποίο υπάρχουν εσφαλμένα ή απροσδιόριστα στοιχεία της περιουσίας του προκειμένου να διευθετήσει οριστικά την ακίνητη περιουσία του.
Με αυτό τον τρόπο, η Χώρα αποκτάει ένα σύγχρονο, ψηφιακό Εθνικό Κτηματολόγιο, νέες απεικονίσεις και αεροφωτογραφίες –και όχι αυτές που έχουν από το 1950…..- αναπτύσσεται πλήρη ταύτιση περιουσίας, προσώπου και Γης και εκσυγχρονίζεται όλο το σύστημα διαχείρισης Γης και περιουσίας, όπως Υποθηκοφυλακεία, Συμβολαιογράφοι, Τράπεζες, Πολεοδομίες, Δήμοι,Εφορία και εν τέλει οι Πολίτες.
Και βέβαια όσα έχω αναφέρει ούτε επιστημονική φαντασία είναι, ούτε είναι αποτέλεσμα τρομερής ευφυΐας, μοναδικής και σπάνιας σκέψης.
Είναι αποτέλεσμα μίας στοιχειώδους επεξεργασίας των δεδομένων, απλής γνώσης της τεχνολογίας, λίγου διαβάσματος από πρακτικές και τεχνικές σε άλλα πολιτισμένα και προηγμένα κράτη και κυρίως αποτέλεσμα ανιδιοτελούς διάθεσης προσφοράς και σεβασμού προς τους Έλληνες πολίτες που ταλαιπωρούνται «στον αιώνα τον άπαντα» από ανεπαρκείς πολιτικούς που οι ίδιοι εκλέγουν.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ευαγγελίζονταν και την κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης αυτό το σύνθετο -αλλά υλοποιήσιμο με καλό σχεδιασμό- έργο δεν το έκαναν ποτέ.
Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. που έλεγαν ότι θα τα κάνουν όλα καλύτερα, που θα μεταρρύθμιζαν και θα επανίδρυαν το κράτος, απορυθμίζει τα νεύρα μας και επανιδρύει ένα αναποτελεσματικό αναχρονιστικό κράτος .
Ποια είναι η συνθήκη εκείνη που πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα για να έχει πια την τύχη και την θέση που της αξίζει;;;
Ως πότε επιτέλους ο Έλληνας πολίτης θα έχει μόνο υποχρεώσεις απέναντι σε ένα κράτος και μία πολιτεία που δεν τον σέβεται και δεν του προσφέρει απολύτως τίποτα;;;;
Ως πότε η Ελληνική Κοινωνία θα μένει καθηλωμένη και αναχρονιστική από ανεπαρκείς πολιτικούς ενώ όλος ο κόσμος αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και αναπτύσσεται;
Πόσο είναι νόμιμο και Συνταγματικό, πολλά φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν για το ίδιο αντικείμενο και την ίδια διαδικασία ;;;; Δεν είμαι νομικός, αλλά κατά αναλογία ή αντιστοιχία, αν οδηγούμε το αυτοκίνητο του πατέρα μας που η άδεια οχήματος είναι στο όνομά του και κάνουμε μία τροχαία παράβαση, το πρόστιμο εκτός από τον οδηγό, μεταφέρεται και επιβάλλεται και στον κάτοχο του αυτοκινήτου;;;
Ρητορικές ερωτήσεις που ο Ιστορικός του μέλλοντος θα δώσει απαντήσεις αλλά… φτάνει πια!!
Για την Ελλάδα ρε γαμώτο !!!
Γιάννης Κανάβας.
Ηλεκτρονικός Μηχανικός HnD, MBA
Τεχνικός Σύμβουλος Συστημάτων Τεχνολογίας.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Μεταφορά προσφύγων από τη Λέρο και τη Ρόδο στον Άγιο Ανδρέα.

Την Κυριακή, 25 Μαΐου 2008, μεταφέρθηκαν 121 άτομα, από τη Λέρο και 2 άτομα από τη Ρόδο, στις εγκαταστάσεις της 5ης Κατασκήνωσης Αγ. Ανδρέα (πρώην δημοσιογραφικό χωριό). Τα άτομα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το Αφγανιστάν, είχαν στο σύνολό τους δηλώσει στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ότι είναι ανήλικοι. Η PRAKSIS ανέλαβε την παραλαβή και μεταφορά των ατόμων, από το Λιμάνι του Πειραιά στον Αγ. Ανδρέα, την προετοιμασία του χώρου των κατασκηνώσεων, καθώς και την στελέχωσή του με εξειδικευμένους εθελοντές της οργάνωσης.

Η μεταφορά τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία (συνέβαλαν τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και το Λιμενικό) και τα άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Αγ. Ανδρέα. Στόχος της PRAKSIS είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων που μεταφέρθηκαν, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης καθώς επίσης και η ενημέρωση όλων των ατόμων για τις νομικές διαδικασίες που τους αφορούν.
Ψυχοκοινωνική στήριξη, Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νομική ενημέρωση
Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε αναίρεση από πολλά άτομα ότι είναι ανήλικοι, ενώ ταυτόχρονα δήλωσαν πως τους είχε δοθεί τέτοια κατεύθυνση από ομοεθνείς τους προκειμένου να έχουν «καλύτερη αντιμετώπιση».
«Από τους 86 που είδαμε την πρώτη μέρα διαμονής τους, 22 δηλώνουν τώρα ανήλικοι. Επίσης, από όλα αυτά τα άτομα, 53 δήλωσαν την επιθυμία να κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα ακόμη σταθμό για την πορεία τους στη Δυτική Ευρώπη» δηλώνει ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός της PRAKSIS που πραγματοποίησε προσωπικές συνεντεύξεις σε συνεργασία με συνάδελφούς του από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Στα 123 άτομα, συμπεριλαμβανόταν και μια γυναίκα από την Αιθιοπία. Η κοπέλα αυτή, διανυκτέρευσε σε ξεχωριστό δωμάτιο και τη Δευτέρα 26/5, αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, μεταφέρθηκε σε Ξενώνα του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας – Παιδούπολη Αγ. Βαρβάρας, απ’ όπου θα δρομολογηθεί το αίτημα ασύλου της και θα της παρασχεθεί η απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την ίδια μέρα (Δευτέρα 26/5), δύο εθελοντές δικηγόροι από την PRAKSIS, ενημέρωσαν όλους, με τη βοήθεια μεταφραστών, για τα νομικά δικαιώματα τους και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης), υπάρχει ήδη μέριμνα για τα Κέντρα Υποδοχής Ανηλίκων στα οποία
θα αρχίσουν να μεταφέρονται οι πιστοποιημένοι ανήλικοι. Συγκεκριμένα την Τετάρτη (28/05/2008) θα μεταφερθούν τέσσερις (4) ανήλικοι στα Ανώγεια της Κρήτης (Κέντρο Φιλοξενίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας), πέντε (5) ανήλικοι θα μεταφερθούν με συνοδεία στην Μακρυνίτσα του Βόλου (Κέντρο Υποδοχής Ανηλίκων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ), τρεις (3) θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Υποδοχής ΑΡΣΙΣ) και πέντε (5) άτομα θα μεταφερθούν επίσης στη Θεσσαλονίκη στον Ξενώνα Υποδοχής της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι παραπάνω μεταφορές θα γίνουν με συνοδεία στελεχών της PRAKSIS και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ενώ στέλεχος του ΕΙΝ θα μεταφέρει τους ανήλικους στα Ανώγεια της Κρήτης.
Από την άλλη μεριά, οι ενήλικοι, έχοντας ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους, καλούνται να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα υποβάλουν αίτημα ασύλου ή όχι, ώστε να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν άμεσος και αποτελεσματικός ο συντονισμός και η μέριμνα για τα αιτήματα ασύλου από την Διεύθυνση Αλλοδαπών του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Τα άτομα σε καμία περίπτωση δεν είναι κρατούμενοι. Όλο αυτό που γίνεται είναι σίγουρα για το καλό τους. Εμείς προσπαθούμε να τους κάνουμε να αισθανθούν άνετα ώστε να ηρεμήσουν και να κάνουν χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους. Έχουν μεγάλη ανάγκη να αποστασιοποιηθούν από όλα αυτά που έχουν ζήσει. Απλά πράγματα για εμάς για τους ίδιους αποτελούν σημαντικά στοιχεία ελευθερίας και έκφρασης. Επι παραδείγματι συζητήσαμε μαζί τους το πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους και μας ζήτησαν μπάλες. Χαρήκανε πάρα πολύ, όταν τους τις δώσαμε για να παίξουν» τονίζει η ψυχολόγος της PRAKSIS, Νίκη Μπάρδη.
Την υγειονομική περίθαλψη είχε αναλάβει μέχρι και την Τρίτη (27/05/2008) το πρωϊ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και από την Τετάρτη και μετά καθώς και τις απογευματινές βάρδιες, εθελοντές της PRAKSIS. Εξετάζεται ιατρικά το σύνολο των ατόμων για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.
Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί κανένα άξιο λόγου υγειονομικό θέμα. Ωστόσο, υπάρχει διασύνδεση με το ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή των ατόμων στο πλησιέστερο νοσοκομείο εφόσον χρειαστεί, ενώ ήδη υπάρχει παραπομπή ατόμων στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης για περαιτέρω εξέταση, όταν κρίνεται αναγκαίο. Τροφοδοσία φαρμάκων και ειδών υγιεινής πραγματοποιήθηκε από Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Προετοιμασία Χώρου – Συνθήκες Διαβίωσης
Πριν μεταφερθούν τα άτομα στην 5η κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα, πραγματοποιήθηκε προετοιμασία στο χώρο (βιολογικός καθαρισμός, αποψίλωση, απεντόμωση). Το φαγητό κατά την πρώτη νύχτα και μέρα δόθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, όποίος έχει αναλάβει και τη φύλαξη του χώρου, ενώ από εκεί και πέρα ανέλαβε εταιρεία catering με μέριμνα επίσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
«Οι συνθήκες διαβίωσης κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Όλα τα άτομα διαμένουν σε σπίτια που φιλοξένησαν δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Σε κάθε δωμάτιο διανυκτερεύουν 2 άτομα, ενώ το κάθε σπίτι που έχει δύο δωμάτια, διαθέτει κλιματισμό, ψυγείο και μπάνιο. Από την πρώτη στιγμή η PRAKSIS διέθεσε σε μόνιμη βάση 2 μεταφραστές για να υπάρχει ακριβής μετάφραση και να γνωρίζουν όλοι τα δικαιώματά τους. Προτεραιότητα θα δοθεί, όπως είναι φυσικό, στους ανήλικους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία. Ωστόσο, και οι ενήλικοι θα έχουν την απαραίτητη ενημέρωση και βοήθεια από εμάς για να προχωρήσουν ομαλά στην αίτηση ασύλου» υποστηρίζει ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο, PRAKSIS.
Συνεργαζόμενοι φορείς
Το συντονισμό της μεταφοράς αλλά και της διαχείρισης της δράσης έχει αναλάβει από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΚΑ), η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης ενώ συνεπικουρική δραστηριότητα έχουν αναλάβει, η Διεύθυνση Προστασίας της Οικογένειας του ΥΥΚΚΑ (για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στον Άγιο Ανδρέα όπου και διαμένουν οι αιτούντες άσυλο), Διεύθυνση Αλλοδαπών, το ΕΚΑΒ (κέντρο Επιχειρήσεων), το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) καθώς και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ),το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 520 5200 με το Δημήτρη Ρουμπή, Υπεύθυνο Τύπου της PRAKSIS.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Είστε αριστερόχειρας; Υπάρχει ένα κατάστημα ειδικά για εσάς.

Είστε αριστερόχειρας; Το μπρίκι της φωτογραφίας είναι κατασκευασμένο ειδικά για εσάς. Και όχι μόνο αυτό. Δεκάδες αλλά αντικείμενα υπόσχονται να κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητά σας.
Περισσότερα: http://www.aristeroxeiras.gr/el.


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Γεια σου Βγενόπουλε!

Του Αγίου
....................
Η χθεσινή κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της MIG, στην επιτροπή της βουλής, πέτυχε εκτός από την δωρεάν προβολή του Α. Βγενόπουλου, να αναδείξει την έλλειψη πολιτικής αντίληψης από τους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους μας!
Τα ερωτήματα που ετέθησαν από τους παριστάμενους βουλευτές και η γενικότερη προσέγγιση είχε ένα νομικίστικο και οικονομικίστικο χαρακτήρα.
Η όλη προσπάθεια της παριστάμενης αντιπολίτευσης κατέτεινε στην θεμελίωση του αδικήματος της απιστίας για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του ΟΤΕ, κυβερνητικούς παράγοντες.
Μάλιστα, η σκιώδης υπουργός οικονομικών κυρία Λούκα Κατσέλη δεν άντεξε και διακόπτοντας τον businessman, ανέκραξε: «Μ΄ αυτά που μας λέτε, κ. Βγενόπουλου, στοιχειοθετήσατε την απιστία εις βάρος του Δημοσίου από τις επιλογές της κυβέρνησης».Αυτό λοιπόν είναι το θέμα μας, αν παρανόμησαν υπουργοί και αν το τίμημα από την εκχώρηση των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας και των συμφερόντων του δημοσίου στην γερμανική εταιρεία είναι ικανοποιητικό;Αυτό λέγεται πολιτική αντιμετώπιση ενός σκανδάλου που αναφέρεται στην εγκατάλειψη από την ελληνική πολιτεία του σημαντικότερου τομέα άσκησης αναπτυξιακής, κοινωνικής ακόμη και εθνικής πολιτικής;Είναι φανερό ότι κάπου εδώ μπερδεύτηκαν ρόλοι και ταυτότητες.Οι πολιτικοί μας, μη μπορώντας ή μη θέλοντας να ασκήσουν αντιπολίτευση με πολιτικά κριτήρια, μετεξελίχθηκαν σε βοηθοί εισαγγελέως και σε οικονομικούς συμβούλους για την εκποίηση κρίσιμων τομέων άσκησης δημόσιας πολιτικής.Το ζήτημα είναι τι καμπίνες γίνανε - που γίνανε - και πώς μεθοδεύτηκε η παράδοση του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom από την κυβέρνηση ή ποιες θα είναι οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες από το deal και με ποια (πολιτικά) μέσα μπορούν αυτές να ανατραπούν ή να περιοριστούν δίχως να ζημιωθεί ο Οργανισμός, οι μικρομέτοχοι του και η δυνατότητα άσκησης πολιτικής στις τηλεπικοινωνίες;Προσέξτε, καθώς το πρόβλημα στην αντιπολιτευτική τακτική έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.Αντί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναδεικνύουν την πολιτική αβελτηρία και την σκοπιμότητα κρίσιμων κυβερνητικών επιλογών, αντιπροτείνοντας το δικό τους μοντέλο άσκησης πολιτικής, αναζητούν παρανομίες και επισημαίνουν «ανηθικότητες» και ανικανότητες που σχετίζονται με την εκπλήρωση κυβερνητικών επιδιώξεων.Αυτό, δηλαδή, που μοιάζει να ενδιαφέρει την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, είναι η φθορά της κυβέρνησης και όχι η ανάδειξη της επιζήμιας για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα πολιτικής κουλτούρας και πρακτικής που ακολουθεί.Εδώ εστιάζεται σήμερα και το πρόβλημα της καθήλωσης του ΠΑΣΟΚ.Αν έχετε άλλη πολιτική αντίληψη για τη σχέση δημοσίου-ιδιωτικού, εκφράστε την.Αν εννοείται ότι είναι διαφορετικό πράγμα η μετοχοποίηση δημοσιών οργανισμών από την ιδιωτικοποίηση τους, διατυπώστε το πολιτικά και επιχειρησιακά.Αν έχετε πολιτικό σχεδιασμό που θα επιτρέπει στους ιδιώτες επενδυτές να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, δίχως το δημόσιο να εγκαταλείψει στην τύχη τους και στις ορέξεις κάθε κερδοσκόπου της αγοράς, όσους τομείς ελέγχει ακόμη το κράτος, πείτε το.Κάντε επιτέλους πολιτική και όχι δικολαβική!Αυτό θα μπορούσε, ίσως, να δημιουργήσει πραγματικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και κεντροαριστεράς. Όσο δεν το πραγματοποιείτε ο διαχωρισμός θα παραμείνει επίπλαστος και δεν θα πείθει κανέναν.Μέσα σε αυτό κλίμα θα καταστείτε το παρακολούθημα του κάθε Βγενόπουλου, ο οποίος θα σας σέρνει από εδώ και από εκεί, διασκεδάζοντας και από πάνω.Γεια σου Βγενόπουλε, με τον λαό σου (τους μετόχους σου)!


................
Από: http://grbloopers.blogspot.com/2008/05/blog-post_28.html

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δεκατρείς προτάσεις για να αποφύγουμε τις δασικές πυρκαγιές

Μήνυμα αναγνώστη
..............

Μετά την ολοκλήρωση της διημερίδας για τις δασικές πυρκαγιές, την 15η και 16η Μαΐου 2008, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την σημαντική συμβολή τους στην συζήτηση, αλλά και στην ενημέρωση όλων μας. Επίσης μια ξεχωριστή αναφορά και στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν και έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Μετά τη διημερίδα καταλήξαμε σε δεκατρείς βασικές προτάσεις οι οποίες είναι:


1. Δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα με αποκλειστική αρμοδιότητα την πρόληψη, διαχείριση, προστασία, και πυρόσβεση των πυρκαγιών και, άμεση χρηματοδότηση των ανάλογων αρμοδίων υπηρεσιών, για τον καθαρισμό, την προστασία και την πυροφύλαξη των δασών, για φέτος, μέχρι τη δημιουργία του ενιαίου εθνικού φορέα.
2. Δημιουργία φορέα έρευνας και τεχνολογικών εφαρμογών στα πλαίσια του υπό δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα συνολικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
3. Άμεσος προγραμματισμός και σχεδιασμός για την διαχείριση -καθαρισμό-διαμόρφωση των δασικών και αγροτικών εκτάσεων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και πυροφυλακίων.
4. Άμεση θεσμοθέτηση διαδικασιών για την ευχερή και διαφανή απορρόφηση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων από τους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ.
5. Άμεση δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων γης (εθνικό GIS, ψηφιακό δασολόγιο κλπ) και συνεργασία μεταξύ ερευνητικών και επιχειρησιακών φορέων που σχετίζονται με την πρόληψη επικινδυνότητας των πυρκαγιών (ΕΑΑ, ΕΜΥ, ΓΥΣ κλπ). Συνιστάται η ουσιαστική υιοθέτηση και εκτέλεση της Οδηγίας 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2007 για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Inspire) που θα συμβάλλει στη διάχυση σύγχρονου χαρτογραφικού υποβάθρου που στη παρούσα φάση δημιουργούν διάφοροι φορείς του κράτους.
6. Συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), RISK-EOS και εκμετάλλευση άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ EFFIS, GMES.
7. Δημιουργία συνολικής πρότασης, από την επιστημονική κοινότητα με χρήση νέων τεχνολογιών, για πρόληψη, διαχείριση, προστασία πληρωμάτων, εθελοντών, πολιτών, μηχανημάτων και υλικών πυρόσβεσης, και πυρόσβεση πυρκαγιών.
8. Αλλαγή και εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου ώστε να εκλείψει ο γραφειοκρατικός κυκεώνας, που καταλήγει πολλές φορές σε αδιέξοδο, και κάποιοι κρύβονται πίσω από νόμους, καλύπτοντας την ανικανότητά τους.
9. Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου ικανού και σύγχρονου για τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών και διάσωσης, με ασφαλιστική κάλυψη, και υποχρεωτικά ενιαίο πρωτόκολλο εκπαίδευσης πιστοποιημένο από διεθνείς οργανισμούς.
10. Άμεση δημιουργία εθνικού σχεδίου παιδείας για την σχέση νέων και φύσης – περιβάλλοντος - δάσους, σε θεωρητικό αλλά κυρίως σε πρακτικό επίπεδο με τη συμμετοχή τους σε δράσεις μέσα στο δάσος, με στόχο να αγαπήσουν οι νέοι και να συνυπάρξουν με τη φύση και το περιβάλλον.
11. Προσπάθεια δημιουργία εθνικής συνείδησης προστασίας περιβάλλοντος, φύσης και δασών, μέσω καμπάνιας άμεσης επαφής με τους πολίτες.
12. Άμεση αξιοποίηση της μελέτης «αποκατάστασης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα – δασών και της προστασίας του περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές» που εκπόνησε φέτος το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και άλλοι φορείς, για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αποκατάσταση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, την κατασκευή, οικιών και βοηθητικών οικημάτων, την αποζημίωση των πληγέντων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων (εγγειοβελτιωτικών, των απολύτως απαραίτητων αναδασώσεων, κτλ).
13. Μέτρα με πλήρη χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή των κατοίκων στους οικισμούς και στις εργασίες τους, και τη μείωση της εσωτερικής μετανάστευσης που παρατηρείται από της πληγείσες περιοχές προς τα αστικά κέντρα.
ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα είναι μια μοναδική ευκαιρία, καθώς όλοι σχεδόν οι απαραίτητοι πόροι και δυνατότητες για την αντιμετώπιση των μεγαπυρκαγιών σε όλα τα στάδια είναι εύκολα προσβάσιμες για τη χώρα μας. Χρειάζεται πολιτική θέληση και άμεση κινητοποίηση, όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των πολιτών μέσα από τις τοπικές κοινωνίες.
Mία μοναδική ευκαιρία που οφείλεται:
1. Στην αναγνώριση του προβλήματος από μεγάλα στρώματα του λαού και τοπικών φορέων, που θέλουν και μπορούν να ενεργοποιηθούν.
2. Στην ύπαρξη μεγάλων βάσεων δεδομένων στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πχ ESA, που στοχεύουν ακριβώς προς τέτοιες κατευθύνσεις.
3. Στην ύπαρξη, στην Ελλάδα, των απαραίτητων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων για την αξιοποίηση των κατάλληλων βάσεων δεδομένων στον αντιπυρικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των μεγαπυρκαγιών.
4. Στην ύπαρξη προγραμμάτων της ΕΕ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των μεγαπυρκαγιών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Χρειάζεται μεγάλες τομές και αλλαγές ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και των αυτοδιοικήσεων, αλλά και αλλαγή πολιτικών πρακτικών ώστε να υποστηριχτεί θεσμικά και οικονομικά η πρόληψη των πυρκαγιών. Τα μέτρα πρόληψης, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τον καθαρισμό των δασών, τη μείωση της εύφλεκτης βιομάζας με το κλάδεμα των δέντρων και αραιώσεις της βλάστησης, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τη συμμετοχή στην προστασία του δάσους της τοπικής κοινωνίας της κάθε περιοχής.

Σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών πληθυσμών και των νέων αλλά και στην αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων.
Υπάρχει μεγάλη πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στον κρατικό μηχανισμό και στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στους ΟΤΑ και στους ΟΝΑ. Δεν υπάρχει κοινή στρατηγική στους αρμόδιους φορείς αλλά και δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη κρυβόμενος πίσω από τον κυκεώνα των διατάξεων που αλληλοαναιρούνται.
Το βάρος λανθασμένα έχει πέσει στην καταστολή (πυρόσβεση) της πυρκαγιάς και όχι στην πρόληψη και την προστασία του φυσικού μας πλούτου με αποτελέσματα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2007 όπου οι πανηγυρισμοί για τις επιτυχίες της καταστολής της τελευταίας πενταετίας μετατράπηκαν σε ένα εφιαλτικό σκηνικό με περισσότερα από εβδομήντα πέντε ανθρώπινα θύματα.
Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές.
Κάτι πολύ σημαντικό που διαφάνηκε από τις ομιλίες είναι ότι η αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε θέματα πρόληψης, διαχείρισης και καταστολής των πυρκαγιών ενώ οι απαραίτητοι χάρτες για την υποστήριξη των αποφάσεων διαχείρισης των πυρκαγιών δεν υπάρχουν ή δεν είναι ενημερωμένοι.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα οι Έλληνες επιστήμονες έχουν και τη γνώση και την εμπειρία, και την τεχνογνωσία έχοντας εφαρμόσει στην πράξη έργα χαρτογράφησης, δορυφορικής παρακολούθησης, τηλεανίχνευσης με αισθητήρες, κάμερες κ.τλ., δίκτυα μετεωρολογικών δεδομένων, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων για τη διαχείριση των πυρκαγιών με συντονισμό επιχειρησιακού κέντρου και πυροσβεστικών δυνάμεων στο πεδίο για την ασφάλεια πυροσβεστικών αυτοκινήτων αλλά και πληρωμάτων, κ.τ.λ. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει πλεονασμός τέτοιων συστημάτων τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα.
Πολλά από τα συστήματα που υπάρχουν έχουν πολύ χαμηλό συγκριτικά κόστος υλοποίησης, λειτουργίας και συντήρησης. Παράλληλα το ελάχιστο κόστος που υπάρχει για τη χρήση δορυφόρων μετεωρολογικών δεδομένων και χαρτογράφησης βοηθά ακόμη περισσότερο να εξετάσουμε τέτοιες λύσεις.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης καθώς η Ε.Ε. επιχορηγεί μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας παρόμοια έργα αλλά και διάφορα άλλα προγράμματα, μέσω του Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ.
Είναι μια πρόκληση για τη χώρα μας να αξιοποιήσει τη γνώση των Ελλήνων Επιστημόνων με την συνολική θωράκιση της χώρας μας, ηλεκτρονικά, δορυφορικά, μετεωρολογικά, χαρτογραφικά, μέσω της τεχνολογίας, στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης των πυρκαγιών ώστε να προστατεύσουμε τα δάση και το φυσικό περιβάλλον μας αλλά να εξασφαλίσουμε και ένα άλλο επίπεδο ασφάλειας για τους ίδιους τους πολίτες αλλά και τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης. Σήμερα που η Ε.Ε βοηθά τέτοιες προσπάθειες, δεν πρέπει να χαθεί άλλη μια ευκαιρία για τη χώρα.
Σαφώς προτείνουμε να υπάρξει μια συνολική – πανελλαδική αντιμετώπιση του θέματος ώστε να μην υπάρξει πολυδιάσπαση συστημάτων, πρακτικών και πόρων.
Αλλά να υπάρξει, η αγαστή συνεργασία των αρμόδιων επιστημόνων, φορέων και ερευνητικών ομάδων ώστε να βγει ένα τελικό αποτέλεσμα που θα μειώνει στο ελάχιστο τις ατέλειες και τις αστοχίες και θα έχει έτοιμο ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης, δράσης, αντιμετώπισης και διαχείρισης των πυρκαγιών και ασφάλειας των ανθρώπων που επιχειρούν στη μάχη της κατάσβεσης.
Ένα εθνικό σχέδιο στη διάθεση της πολιτείας, για πολλά χρόνια χωρίς πειραματισμούς, και εύκολα αναβαθμίσιμο.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
1. Άμεση μέριμνα για εισαγωγή μεθόδων και τεχνικών των νέων τεχνολογιών στον αγώνα κατά των μεγαπυρκαγιών.
α. Συνέχιση και επέκταση του προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), RISK-EOS και εκμετάλλευση άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ EFFIS, GMES κλπ για την εύκολη απόκτηση βάσεων δεδομένων όπως δυναμικών χαρτών, πληροφοριών από δορυφόρους κλπ.
β. Δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων γης (εθνικό GIS, ψηφιακό δασολόγιο κλπ) και συνεργασία μεταξύ ερευνητικών και επιχειρησιακών φορέων που σχετίζονται με την πρόληψη επικινδυνότητας των πυρκαγιών (ΕΑΑ, ΕΜΥ, ΓΥΣ κλπ) καθώς δεν υφίσταται ούτε στα χαρτιά με αποτέλεσμα όλες οι προσπάθειες της ερευνητικής κοινότητας να είναι αποσπασματικές (Σημείωση: η ΕΕ και κυρίως η ESA δεν έχουν βάσεις επεξεργασμένων δεδομένων αλλά raw data, και το πρόβλημα αφορά κυρίως τους εθνικούς φορείς που είναι αρμόδιοι για τις εθνικές βάσεις, ΕΜΥ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΚΧΕ,
ΓΥΣ κλπ).
2. Θεσμοθέτηση κέντρου τεκμηρίωσης, αξιολόγησης και πιστοποίησης υπαρχουσών μεθόδων και τεχνικών χειρισμού προβλημάτων θεωρητικής ανάλυσής και πρακτικής αντιμετώπισης του φαινόμενου των δασικών πυρκαγιών και των συνεπειών του, όπως δημιουργία δυναμικών χαρτών και εικόνων επικινδυνότητας κρίσιμων περιοχών και χρονικών περιόδων, μοντέλων πρόβλεψης, πρόγνωσης και διαχείρισης της εξέλιξης του φαινόμενου καθώς και σχεδιασμού, παρακολούθησης και συντονισμού των δράσεων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των τυχόν κατεστραμμένων περιοχών.
3. Κίνητρα και χρηματοδότηση για την έρευνα, ανάπτυξη και αναβάθμιση μεθόδων και τεχνικών, από πανεπιστήμια, κέντρα ερευνών και ιδιωτικούς φορείς, για την αντιμετώπιση του φαινόμενου των δασικών μεγαπυρκαγιών.
4. Άμεση θεσμοθέτηση για την κινητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και την πρόληψη και την προετοιμασία για πυρόσβεση. Άμεση μέριμνα για οργάνωση, εκπαίδευση, εφοδιασμό και προετοιμασία για την σχεδιασμένη και καθοδηγημένη συμμετοχή εθελοντικών δυνάμεων, μόνιμου και εποχιακού προσωπικού, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.
5. Άμεσος προγραμματισμός και σχεδιασμός για την διαχείριση -καθαρισμό-διαμόρφωση των δασικών και αγροτικών εκτάσεων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και πυροφυλακίων:
α. Επείγουσας φύσης καθαρισμούς των δασών για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.
β. Σχεδιασμός συστηματικού καθαρισμού των δασών αρχίζοντας από τον επόμενο Σεπτέμβριο, σε μόνιμη βάση.

Για την υλοποίηση των παραπάνω, απόλυτα αναγκαία είναι η εθελοντική κινητοποίηση των πολιτών, προς την κατεύθυνση δραστηριοποίησης τοπικών κοινοτήτων, φορέων αυτοδιοίκησης, κοινωνικών οργανώσεων, πολιτικών, κομμάτων της Βουλής, επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων και τελικά της κυβέρνησης, για την οποία μέχρι σήμερα ισχύει το « στου κουφού την πόρτα…».
Οι ενημερωμένοι, ενεργοί, δραστήριοι πολίτες, με την εθελοντική τους δράση και πίεση, είναι σήμερα η μοναδική δύναμη που μπορεί να βγάλει τον κρατικό «στεγόσαυρο» από την –κατακαλόκαιρο!- χειμερία νάρκη του.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Παιδίατρος καταγγέλλει στον ΕΟΦ βρεφικό γάλα με μεγάλη ποσότητα χαλκού.

"Ο γιος μου έπαιρνε ένα διατροφικό προϊόν επί ενάμιση χρόνο. Ξαφνικά άρχισε να τραυλίζει . Δεν μπορούσε να αρθρώσει καλά. Αυτό κράτησε τέσσερις μήνες. Κρατούσε το κάτω σαγονάκι του για προσπαθήσει να πει "μαμά". Η εικόνα αυτή του γιου του ήταν που κινητοποίησε έναν παιδίατρο ο οποίος άρχισε με επιμονή και υπομονή να ερευνά τα διάφορα σκευάσματα .
Ήταν η δική του επιμονή που παρακίνησε και τον ΕΟΦ να ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο βρεφικά γάλατα ή συμπληρώματα διατροφής να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά που τα καταναλώνουν εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε χαλκό.
Το περιστατικό προβληματίζει την παιδιατρική κοινότητα και αναφορά στο θέμα κάνει και ο παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Καβαλιώτης στο ιστολόγιο: http://loimoxi.blogspot.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Σχετικά με την πρόταση ονομασίας γηπέδου στην Ελλάδα ως «Γήπεδο Otto Rehhagel»

Μήνυμα αναγνώστη
......................
Υπάρχει ανοικτή μια δημοσκόπηση στο http://blogareis.blogspot.com
σχετικά με την πρόταση ονομασίας γηπέδου στην Ελλάδα ως «Γήπεδο Otto Rehhagel».
Εν όψει Euro 2008, πάρτε θέση...






Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο Νικολά Σαρκοζί στο βήμα της ελληνικής βουλής...

Το θέμα που κυριαρχεί στα πηγαδάκια του περιστυλίου της Βουλής τις τελευταίες μέρες δεν είναι ούτε η πώληση του ΟΤΕ, ούτε η ακρίβεια, ούτε η συνταγματική αναθεώρηση, ούτε καν οι αγωγές Βγενόπουλου και η εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.
Αντίθετα, τις συζητήσεις μονοπωλεί η άφιξη του Γάλλου Προέδρου και φημισμένου ευπατρίδη της πολιτικής αλλά και του έρωτα, Νικολά Σαρκοζί που στις 6 Ιουνίου θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο ενώπιον των εθνοπατέρων μας…
Ο μεγάλος φιλέλληνας που ελέω εξοπλιστικών θυμήθηκε την ελληνική καταγωγή του στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στηρίζοντας με θέρμη τις ελληνικές θέσεις, καταφθάνει.
Προσοχή λοιπόν, ψηλές, κατά προτίμηση μελαχρινές με τέλειες αναλογίες, φυλαχτείτε…
..................
Μιχάλης Αραμπατζόγλου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Συνάντηση των διαδικτυακών φίλων της Ντόρας Μπακογιάννη

Η πρώτη μεγάλη διαδικτυακή, κομματική συγκέντρωση είναι πλέον γεγονός.
Απόψε το βράδυ στο Γκάζι οι διαδικτυακοί φίλοι της Ντόρας Μπακογιάννη στο Facebook (dorabak.gr) θα έρθουν λίγο πιο κοντά.
Στη συγκέντρωση αναμένεται να παρευρεθούν 213 καλεσμένοι μέχρι στιγμής, ενώ 325 έχουν ήδη απορρίψει την πρόσκληση (δεν μου βγαίνουν τα κουκιά…).
Πληροφορίες πάντως που αναφέρουν ότι η υπουργός θα εμφανιστεί με το laptop ανά χείρας ελέγχονται ως ανακριβείς...
........
Μιχάλης Αραμπατζόγλου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...