Ειδήσεις

9 Ιαν 2009

Παλαιστινιακά Εδάφη - Η απόφαση 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας "δεν αφορά στη Χαμάς"

Η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί ότι την αφορά η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να την απορρίπτει απερίφραστα. "Αν και είμαστε ο κύριος παράγοντας επί του πεδίου στη Λωρίδα της Γάζας, δεν ζητήθηκε η γνώμη μας σχετικά με την απόφαση αυτή και δεν ελήφθη υπόψιν η άποψή μας και τα συμφέροντα του λαού μας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αϊμάν Τάχα, στέλεχος της Χαμάς. "Κατά συνέπεια, δεν θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση μας αφορά και όταν διάφορες πλευρές θα θελήσουν να την εφαρμόσουν, θα πρέπει να συνεννοηθούν με αυτούς που έχουν τον έλεγχο επί του πεδίου", δηλαδή με τη Χαμάς, είπε.
……..
Συνεχίζεται…


Η απόφαση 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθετήθηκε τη νύκτα με τις ψήφους 14 από τα 15 μέλη του, οι ΗΠΑ απέσχον της ψηφοφορίας, και απευθύνει έκκληση για "άμεση, διαρκή και σεβαστή από όλους κατάπαυση του πυρός, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα".


Στην απόφαση καταδικάζεται κάθε μορφή βίας εναντίον αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια και ζητείται η ανεμπόδιστη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Με την απόφαση καλούνται τα κράτη να υποστηρίξουν τη λήψη μέτρων στη Λωρίδα της Γάζας που θα εγγυηθούν τον διαρκή χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός, εμποδίζοντας το λαθρεμπόριο όπλων και διασφαλίζοντας το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων.

ΑΠΕ