Ειδήσεις

14 Ιαν 2009

Δεκατρείς απαγωγές έχουν γίνει από το 1990 μέχρι το 2008. Η πρώτη είχε τραγική κατάληξη. Οι υπόλοιπες είχαν θετική έκβαση

18 Μαΐου 1990
Ο 17χρονος Τσιγγάνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Τσατσάνης απάγεται από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Η υπόθεση «Μαρσελίνο», όπως ήταν γνωστός ο νεαρός, καταγράφεται στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά ως η πρώτη απαγωγή για λύτρα και εκείνη που είχε τραγική κατάληξη. Τρεις μήνες μετά την απαγωγή του, ο Γιάννης Τσατσάνης βρέθηκε δολοφονημένος στο χωριό Σκούρτα της Βοιωτίας.
Για τη δολοφονία του Μαρσελίνο κατηγορήθηκαν έξι άτομα, ανάμεσά στους οποίους και ο ξάδελφός του Βασίλης Βασιλείου. Ένας από τους δράστες, που είχε διαφύγει στο εξωτερικό, βρέθηκε νεκρός πριν από κάποιους μήνες.

12 Ιουλίου 1991
Δύο άγνωστοι απήγαγαν την κόρη εμπόρου πολύτιμων λίθων, μέσα από το σπίτι της οικογένειας στο Πόρτο Ράφτη. Οι δράστες αναισθητοποίησαν την νταντά και στη συνέχεια άρπαξαν τη 14χρονη Βελγίδα Ταμάρ Οσκανιάν.
Για την απελευθέρωσή της ζήτησαν λύτρα 2.000.000 δολάρια. Οι δράστες της απαγωγής απελευθέρωσαν την ανήλικη χωρίς να πάρουν δραχμή. Η υπόθεση της απαγωγής της ανήλικης είχε αίσιο τέλος. Όχι όμως και για την γκουβερνάντα της, που εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

16 Σεπτεμβρίου 1995
Απήχθη μέρα μεσημέρι, στην Ανάβυσσο, στο δρόμο για το σχολείο ο 11χρονος Κωνσταντίνος Δαλάκας. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος τέσσερις ημέρες μετά την απαγωγή του κι αφού πρώτα οι δράστες πήραν 41.000.000 δραχμές. Όπως είχε προκύψει από τις έρευνες των αστυνομικών, η θεία του μικρού είχε δώσει στους τρεις συνεργούς της την πληροφορία ότι η γιαγιά του μικρού είχε κερδίσει στο λαχείο 130.000.000 δρχ.
Η υπόθεση απαγωγής του 11χρονου ήταν η πρώτη στην οποία υπήρξε επικήρυξη των δραστών με 200.000.000 δρχ.

15 Δεκεμβρίου 1995
Ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας «Μακεδονικός Χαλβάς», απήχθη στην περιοχή Γαλήνης Ωραιοκάστρου, στο 20ό χιλιόμετρο της οδού Ωραιοκάστρου-Θεσσαλονίκης. Οι δράστες σταμάτησαν τον βιομήχανο και με την απειλή όπλων τον επιβίβασαν σε άλλο αυτοκίνητο, με το οποίο τον περιέφεραν για 24 ώρες. Η οικογένειά του κατέβαλε 260.000.000 δραχμές. Ο βιομήχανος αφέθηκε τελικά ελεύθερος στον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων στην Καρδίτσα, τρεις μέρες μετά και αφού πρώτα ο αδελφός του άφησε τα λύτρα σε ερημική τοποθεσία, στην εθνική οδό Λαμίας-Αράχοβας. Για την υπόθεση είχαν κατηγορηθεί οι αδελφοί Παλαιοκώστα και ο Παύλος Κερεμίδης, που έπεσε νεκρός από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

25 Ιανουαρίου 1996
«Την κόρη σου να μην την περιμένεις απόψε. Την έχουμε πάρει εμείς. Να μαζέψεις λεφτά και θα σε πάρω τηλέφωνο. Τώρα δεν μπορεί να σου μιλήσει. Μην τολμήσεις και πάρεις τηλέφωνο την Αστυνομία γιατί θα το μετανιώσεις», είπαν οι απαγωγείς στον πατέρα της Ζέτας Κουκέα, καθηγήτριας γαλλικών.
Οι απαγωγείς, που ήταν κρυμμένοι σε ανεγειρόμενη οικοδομή, δίπλα στο σπίτι της, στην οδό Μυστράλ 4, στο Νέο Ψυχικό, εμφανίστηκαν μπροστά της τη στιγμή που ετοιμαζόταν να αποβιβαστεί από το αυτοκίνητό της.
Με τα όπλα στα χέρια τής είπαν να μη φωνάξει, την έσπρωξαν στο διπλανό κάθισμα, ο ένας μπήκε στη θέση του οδηγού και ξεκίνησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Λίγα μέτρα πιο κάτω επιβιβάστηκε στο Ι.Χ. και τρίτος συνεργός τους.
Οι απαγωγείς, ανάμεσά τους και ένας αυτοκινητιστής, γνωστός του πατέρα της, κράτησαν την κοπέλα τρεισήμισι μέρες σ' ένα κρησφύγετο, περίπου μισή ώρα απόσταση από το σπίτι της. Πριν συλληφθούν πήραν 50 εκατομμύρια δραχμές.
Είχαν ζητήσει 400.000.000 δρχ.

Φεβρουάριος 1996
Περίπου ένα μήνα μετά, έπεσε θύμα απαγωγής ο γιος του γνωστού μεγαλοξενοδόχου και ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη, Νίκου Μεταξά. Ο Μιχάλης Μεταξάς κατευθυνόταν στο σημείο στο οποίο είχε σταθμεύσει το τζιπ του, όταν του επιτέθηκαν πέντε ένοπλοι κουκουλοφόροι.
Περίπου μία ώρα μετά την απαγωγή του, οι δράστες τηλεφώνησαν στη σύζυγό του και ζήτησαν λύτρα 1 δισεκατομμύριο δραχμές για να τον αφήσουν ελεύθερο.
Έπειτα από τέσσερις μέρες διαπραγματεύσεων και αφού οι απαγωγείς συμφώνησαν να πάρουν 50.000.000 δρχ. ο Μιχάλης Μεταξάς, πατέρας τριών παιδιών, αφέθηκε ελεύθερος.
Όπως είπε στους αστυνομικούς, δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους απαγωγείς του, οι οποίοι φορούσαν συνεχώς κουκούλες.

29 Αυγούστου 1996
Ένας αλλοδαπός από την Αλβανία και τρεις συνεργοί του κατηγορούνται για την απαγωγή του 22χρονου Διαμαντή Τσαμπάζη, γιου μεγαλοεργολάβου της Θεσσαλονίκης.
Οι δράστες πήραν 150 εκατομμύρια δραχμές από τα 300 εκατομμύρια που ζήτησαν ως λύτρα και απελευθέρωσαν τον νεαρό, τον οποίο είχαν μεταφέρει στην Αλβανία, 19 ημέρες μετά σε παραλία της Κέρκυρας.
Τα στοιχεία για την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας του θύματος γνώριζε ένας από τους απαγωγείς, που εργαζόταν στο βενζινάδικο στο οποίο ήταν μόνιμος πελάτης ο 22χρονος.

24 Ιανουαρίου 1997
Απήγαγαν έξω από το ιδιωτικό σχολείο «Παγκρήτειο», στο Ηράκλειο της Κρήτης, την 6χρονη Ελένη Λουλάκη, κόρη εμπόρου αυτοκινήτων.
Τρεις ώρες αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε στο σπίτι της μικρής και είπε επί λέξει: «Το δέμα το έχουμε εμείς. Θέλουμε 120 εκατομμύρια για να σας το δώσουμε».
Για την υπόθεση της απαγωγής της 6χρονης είχε κατηγορηθεί η ιδιοκτήτρια του σχολείου και δύο ακόμη συνεργοί της.

14 Φεβρουαρίου 1998
Παρέδωσαν στον 18χρονο Γιώργο Περιστέρη μια ανθοδέσμη, στο σπίτι του στην ανατολική Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια τον απήγαγαν και ζήτησαν από τον πατέρα του, Χαρ. Περιστέρη, γνωστό αρχιτέκτονα, 70 εκατομμύρια.
Τελικά πήραν 44.000.000 δρχ. και συνελήφθησαν αφού κατά τη διάρκεια της παραλαβής επενέβησαν οι αστυνομικοί. Για την υπόθεση κατηγορήθηκε ένας οικοδόμος, συνεργάτης του πατέρα του, και ακόμη τρεις συνεργοί του.

2 Οκτωβρίου του 2001
Έγινε η απαγωγή του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, ο οποίος αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις αρχές Δεκεμβρίου, 64 ημέρες μετά. Οι απαγωγείς που κρατούσαν τον 35χρονο σε νοικιασμένο διαμέρισμα, στην περιοχή των Σπάτων, τον άφησαν ελεύθερο όταν πήραν από τον πατέρα του ένα από τα τρία εκατομμύρια δολάρια που ζητούσαν.
Το διαμέρισμα ξενοικιάστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση του Ζώνα και για την υπόθεση κατηγορήθηκαν δύο άτομα.

11 Απριλίου 2002
Ένας 23χρονος, ο οποίος εργαζόταν ως σερβιτόρος κοντά σ' ένα από τα καταστήματα της οικογένειας Χαζάκη, κατηγορήθηκε για τη συμμετοχή του στην απαγωγή της 6χρονης κόρης του επιχειρηματία, Μαρκέλλας, που απήχθη λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της στην Περαία Θεσσαλονίκης, και ως ο άνθρωπος που έδωσε τις πληροφορίες στους συνεργούς του.
Οι δράστες της απαγωγής, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, προκάλεσαν τροχαίο και άρπαξαν τη μικρή τη στιγμή που τη μετέφερε ο πατέρας της στο σχολείο της στο Πανόραμα. Στη συνέχεια ανάγκασαν διερχόμενη οδηγό να εγκαταλείψει το όχημά της, επιβιβάστηκαν σε αυτό και εξαφανίστηκαν. Οι απαγωγείς, που ζητούσαν 3.000.000 δολάρια, εντοπίστηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα.
Στις 6 Μαΐου συνελήφθησαν. Η μικρή απελευθερώθηκε και οι δράστες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

12 Δεκέμβριου 2005
Ο Διαμαντής Μασούτης, ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, έπεσε θύμα ληστείας με ομηρία. Δύο άνδρες χτύπησαν το θυροτηλέφωνο του σπιτιού του και παριστάνοντας τους αστυνομικούς τού είπαν ότι έχουν να του επιδώσουν κάποια έγγραφα.
Όταν εκείνος άνοιξε, οι δράστες έδεσαν τον ίδιο και τη σύζυγό του με την απειλή πιστολιών και στη συνέχεια απαίτησαν 1.000.000 ευρώ για να τους αφήσουν ελεύθερους.
Τελικά πήραν τα 300.000 ευρώ που τους πήγε ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης και λίγες ώρες μετά, αφού έδεσαν και εκείνον χειροπόδαρα, πήραν τα χρήματα και έφυγαν ανενόχλητοι.

9 Ιουνίου 2008
Με μια επιχείρηση «καταδρομικού» τύπου, τρεις ένοπλοι απήγαγαν τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορ. Ελλάδος και πρόεδρο της εταιρείας «Αλουμίλ», Γ. Μυλωνά, τη στιγμή που επέστρεφε στο σπίτι του, στην οδό Πανοράματος 33, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Οι δράστες εμφανίστηκαν μπροστά του στο πάρκινγκ, ακινητοποίησαν το Ι.Χ. του βιομήχανου και με την απειλή όπλων έβγαλαν έξω το Γ. Μυλωνά και τη σύζυγό του.
Την άφησαν να φύγει και εξαφανίστηκαν. Το Ι.Χ. βρέθηκε σε πάρκινγκ πολυκαταστήματος, ύστερα από τηλεφώνημα που έκαναν οι απαγωγείς στη σύζυγό του. Μέσα σε αυτό ήταν το κινητό του τηλέφωνο και το ρολόι του.
Μετά από 13 ημέρες ομηρίας ο Γ. Μυλωνάς απελευθερώθηκε σε έναν ερημικό χώρο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Οι απαγωγείς τού υπέδειξαν πού βρίσκεται ένα αυτοκίνητο, ώστε να το πάρει και να γυρίσει μόνος του στο σπίτι του.
Η υπόθεση άρχισε να ξεδιαλύνεται όταν εντοπίστηκε ένας 40χρονος στα Χανιά, ο οποίος προσπάθησε να αγοράσει πολυτελές Ι.Χ. με μέρος των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων που δόθηκαν ως λύτρα, τα οποία εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 10.000.000 ευρώ.
Δύο μήνες μετά, συνελήφθη ως «εγκέφαλος» της απαγωγής ο Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με άλλους τέσσερις συνεργούς.

Από: Ελευθεροτυπία