Ειδήσεις

29 Ιαν 2009

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία για τους 61 οικισμούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη ζώνη των 800 μέτρων

Μήνυμα αναγνώστη

.....
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών η τροπολογία που είχαν καταθέσει έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Λαμπίρης – για τη ρύθμιση των 61 οικισμών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη ζώνη των 800 μέτρων.
……..
Συνεχίζεται…

Παρών στη Βουλή ήταν μόνο ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Νίκος Λέγκας, ενώ δεν παρέστη κανείς από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.


Την τροπολογία υπερασπίστηκε με την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ Ηλίας Λαμπίρης, που εξήγησε στο σώμα τους λόγους που καθιστούσαν την κατάθεση της τροπολογίας δικαιολογημένη αν όχι επιβεβλημένη, απαντώντας ουσιαστικά στα περί εντυπωσιασμού που δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, πριν από μερικές ημέρες.


Οι λόγοι αυτοί ήταν, σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη, οι εξής:
"Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ως τώρα ανταποκριθεί στο αίτημα χιλιάδων Ρεθεμνιωτών που βρίσκονται επί χρόνια σε οικονομικό αδιέξοδο από λάθη Υπηρεσιών του δημοσίου στο παρελθόν, γεγονός που μπλοκάρει την ανάπτυξη του Νομού Ρεθύμνου.


Οι απαντήσεις που έχει λάβει ο ίδιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις τρεις ερωτήσεις που έχει υποβάλλει για το θέμα αλλά και στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του στη Βουλή και αλλού, ήταν ασαφείς και δεν αποτελούσαν σε καμία περίπτωση δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου για οριστική επίλυση του προβλήματος.


Από την άλλη, οι «υποσχέσεις» και «δεσμεύσεις» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, που διοχετεύονταν στον τοπικό τύπο επί 18 μήνες αναιρούσαν η μία την άλλη και μετέθεταν τον χρόνο κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης από τον ένα μήνα στον επόμενο".


"Στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες", επισήμανε ο κ. Λαμπίρης, "ήρθε να προστεθεί και απαντητική επιστολή σε πολίτες που απευθύνθηκαν πρόσφατα στον πρωθυπουργό της χώρας για επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, απάντηση όμως που καθόλου δεν συμπίπτει με την τελευταία «δέσμευση» του ΥΠΕΧΩΔΕ περί κατάθεσης της επίμαχης τροπολογίας στις 6.2.09".


Ο βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο έγγραφο αίτημα υπερψήφισης από τη Βουλή της τροπολογίας, που υπογράφει η Επιτροπή Αγώνα για την επίλυση των οικιστικών προβλημάτων του Νομού Ρεθύμνου στην οποία εκπροσωπούνται οι Σύλλογοι των Πολιτικών Μηχανικών, Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων, Εργολάβων, Αγροτών, Εταιρειών Παραγωγής Σκυροδέματος, καθώς και το Εργατικό Κέντρο του Νομού Ρεθύμνου.


Τέλος, με αφορμή τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελου Μπαλτά προς τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ ότι «οι νομικοί του υπουργείου αδυνατούν να βρουν λύση στο θέμα των 13 οικισμών και άρα να απευθυνθούν οι Ρεθεμνιώτες σε ιδιώτες δικηγόρους προκειμένου να καταρτισθεί νομοθετική ρύθμιση και γι’ αυτούς», ο κ. Λαμπίρης δήλωσε ότι η ρύθμιση συντάχθηκε από δικηγόρο του Ρεθύμνου, την κατέθεσε, δε, συμπληρωματικά επί τόπου στα πρακτικά της Βουλής.


Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ψηφίσει την τροπολογία αυτή, που δίνει λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, ας φέρει, είπε, τάχιστα τη δική του τροπολογία στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΠΑΣΟΚ θα την υπερψηφίσει.


Την τροπολογία υποστήριξε και ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ομολογήσει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην υπερψηφιστεί η προταθείσα από τον κ. Λαμπίρη τροπολογία και να καθυστερεί η επίλυση ενός θέματος για το οποίο σύσσωμη η κοινωνία και οι επαγγελματικοί φορείς του Νομού Ρεθύμνου είναι ανάστατοι.


Στη δική του τοποθέτηση, ο Ρεθύμνιος βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης, έκανε έκκληση να γίνει αποδεκτή η τροπολογία. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, να δεσμευτεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για το πότε ακριβώς θα καταθέσει για ψήφιση τη δική του. Ανέλυσε επιπλέον λεπτομερώς και ως βουλευτής και ως αρχιτέκτονας το περιεχόμενο της τροπολογίας. Όσον αφορά την πιθανή ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ, η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Λέγκα, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ήταν ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει.

1 σχόλια:

Trofonios είπε...

Τι είναι αυτά τα 800 μέτρα βρε παιδιά. Τι ακριβώς ζητάνε να καταργήσει η τροπολογία;