Ειδήσεις

28 Ιαν 2009

Σάλος στην Ε.Ε. από την ομολογία Τούρκου ηθοποιού και νέες αποκαλύψεις

Διεθνείς διαστάσεις προσλαμβάνουν οι κυνικές ομολογίες του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι εκτέλεσε 10 Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους το 1974.
.
.
Για «τραγική ιστορία ντροπής που καταπατεί ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Γενεύης» έκανε λόγο ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Όλι Ρεν, δίνοντας ισχυρό χαστούκι στην Τουρκία.

Τα όσα ανατριχιαστικά περιέγραψε ο Ολγκάτς, επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Νευροκοπίου, ο οποίος είχε συναντηθεί μαζί του πριν από 19 χρόνια.
……….
Συνεχίζεται…


Ο Τούρκος ηθοποιός ερωτηθείς στην συνέντευξή αυτή σε Τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό αν σκότωσε, απάντησε καταφατικά δίνοντας μάλιστα και λεπτομέρειες. Όπως είπε «ο αρχηγός μου είπε "σκότωσέ τον" και έφυγε. Από απόσταση τράβηξα το όπλο και τον σκότωσα. Ήταν 19 χρονών νεαρός». Ερωτηθείς αν το θύμα είχε όπλο, απάντησε «όχι, ήταν δεμένος, ήταν αιχμάλωτος». Ερωτηθείς για τα συναισθήματά του, απάντησε «γίνεται να μην τον βλέπω στα όνειρά μου; Για ορισμένο χρονικό διάστημα ζεις με αυτό το σοκ».


Ο Δήμαρχος Νευροκοπίου Βασίλης Γιαννόπουλος και πρώην στρατηγός μιλώντας στον ALPHA αποκάλυψε, τι του εξομολογήθηκε πριν από 19 χρόνια ο Τούρκος ηθοποιός σε συνάντησή τους στο Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε χαρακτηριστικά στον Αlpha ο κ. Γιαννόπουλος «δεν μπορούσε να ζήσει, να υποφέρει τη ζωή του και μου ζήτησε να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να δικαστεί με τον πιο αυστηρό τρόπο, για να βρει την ψυχική του γαλήνη».



Εν τω μεταξύ, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα με βάση τις συμβάσεις της Γενεύης του 1949 για τους αιχμαλώτους εν καιρώ πολέμου, για τα όσα δήλωσε ο Αττίλα Ολγκάτς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε ότι «η συγκλονιστική ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς επαναφέρει στην επιφάνεια πράξεις ντροπής». Σε περίπτωση που στοιχειοθετηθεί κατηγορία, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης θα ζητήσει την παραπομπή του Ολγκάτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Μάλιστα, στη συνέντευξή του ο ηθοποιός μίλησε και για τα πτώματα των εκτελεσθέντων αιχμαλώτων, λέγοντας ότι «μέσα στη ζέστη τα πτώματα είχαν διογκωθεί, είχαν αρχίσει να μυρίζουν κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες».



Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλησε πάντως να δώσει συνέχεια στο θέμα, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας, καθώς ερωτηθείς σχετικά δήλωσε, ότι «δεν υπάρχει λόγος να κάνω κάποια εκτίμηση, αφού ο ηθοποιός δήλωσε στη συνέχεια, ότι τα έβγαλε απο το μυαλό του και ότι είναι σενάριο». Ο επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα Ανδρέας Ιγνατίου μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού μας έχουν συγκλονίσει. Εμείς θα κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις: Η μια κατεύθυνση είναι προς την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το δεύτερο που θα ζητήσουμε είναι μια ξεχωριστή προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Πάντως, εκπρόσωποι Τουρκικών συλλόγων και σχολιαστές του Τουρκικού Τύπου ζητούν εδώ και μέρες την ποινική δίωξη του ηθοποιού.