Ειδήσεις

7 Ιαν 2009

Πέθανε η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη

«Έφυγε» μετά από μάχη με τον καρκίνο, σήμερα τα ξημερώματα, η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη.
Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η τραγουδίστρια εισήχθη τότε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου έμεινε για αρκετές μέρες. Στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, καθώς όλα έδειχναν ότι η κατάσταση της υγείας της είχε βελτιωθεί.
Πριν από λίγο καιρό όμως δυστυχώς υποτροπίασε και οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
…..
Συνεχίζεται…

Η Μαρία Δημητριάδη συνδέθηκε με τη δεκαετία του ’70 και με το "πολιτικό τραγούδι". Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 τραγούδησε μερικά σπουδαία έργα της εποχής, όπως το "Ήλιος ο πρώτος" του Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, (από όπου & η κλασσική ερμηνεία "Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι"), αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή τραγουδώντας από πολύ νωρίς Θεοδωράκη, και αργότερα, Θάνο Μικρούτσικο.
Όλα αυτά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, κατά τη διάρκεια δηλαδή της δικτατορίας & της μεταπολίτευσης. Το συγκεκριμένο αυτό στυλ όμως, του "πολιτικού τραγουδιού", την στιγμάτισε και την ακολούθησε κατά τη διάρκεια της καριέρας της, πράγμα όχι πάντα θετικό για την ίδια.
Τη δεκαετία του ’80, η Δημητριάδη προσπάθησε να τραγουδήσει πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, πιο λυρικά, από Χατζιδάκι ("Για την Ελένη", σε στίχους Μιχάλη Μπουρμούλη) μέχρι ακόμα & Στέφανο Κορκολή ("Το μαγικό κλειδί" το ‘87).Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα, στον Ταύρο, όπου μάλιστα η ίδια διατέλεσε & δημοτικός σύμβουλος τη δεκαετία του ’70.
Άρχισε το τραγούδι από πολύ νωρίς, αλλά μετά τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, για αρκετά χρόνια, κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και του ’90, έμεινε "εκτός κυκλώματος".
Το ’96 έκανε μια όχι & τόσο επιτυχημένη προσπάθεια επιστροφής με έναν ροκ δίσκο, το "Αύριο", παραγωγή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Από το ’96 και μετά συμμετείχε σε αρκετές συναυλίες, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Ηλία Ανδριόπουλου, αλλά δεν ηχογράφησε ξανά δίσκο.

Το βιογραφικό της Μαρίας Δημητριάδη είναι από το: http://www.mic.gr/

Διαβάστε και ολοσέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Espresso στην τραγουδίστρια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ


Το ΚΚΕ εκφράζει βαθειά θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Δημητριάδη και τα συλλυπητήρια στα συγγενικά της πρόσωπα. Η Μαρία Δημητριάδη σημάδεψε με την ξεχωριστή, ζεστή και επική φωνή της το πολιτικό τραγούδι που συνόδευσε τους εργατικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες των δεκαετιών ‘70 - ‘80. Υπηρέτησε και ταυτίστηκε με δημιουργίες του σύγχρονου στρατευμένου τραγουδιού.



Η Μαρία Δημητριάδη συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ, δεν άλλαξε στρατόπεδο ούτε εξαργύρωσε την προσφορά της στο λαϊκό κίνημα. Δεν υπέκυψε στην αποσιώπησή της από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και τις εταιρείες που ελέγχουν τον χώρο της δισκογραφίας. Με παλικαριά ανταποκρίθηκε στα αγωνιστικά καλέσματα, τραγουδώντας στις συναυλίες αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους και διωκόμενους λαούς, στους απεργιακούς αγώνες και στα μπλόκα των αγροτών. Οι ερμηνείες της θα εμπνέουν για πολλά χρόνια τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία του. ΑΘΗΝΑ 07/01/2009



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ