Ειδήσεις

27 Ιαν 2009

Βήματα εμπρός για την Τουρκία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μήνυμα αναγνώστη
........

Σαφής βελτίωση της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, γεγονός που φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση δύο Τούρκων που βαφτίστηκαν Χριστιανοί, γεγονός αδιανόητο στη γείτονα χώρα που επί δεκαετίες έκανε ότι μπορούσε για να μην μείνει ρουθούνι αλλόθρησκου στην επικράτεια.
…………
Συνεχίζεται…

Οι δύο βαφτισμένοι, ο Turan Topal (37 ετών - δεξιά στην φωτογραφία) και ο Hakan Tastan (46 ετών - αριστερά), είναι ακόμα ζωντανοί!! Και ως φαίνεται δεν τους λείπει ούτε ένα δάχτυλο, οι οικογένειες τους ζουν, ΔΕΝ τους έκαναν πρωκτικό ηλεκτροσόκ, δεν τους έστειλαν για "δουλειά" στην Ανατολία. Μόνο μια ψιλοδίωξη ασκήθηκε, για "προσβολή του τουρκισμού" και την διάδοση του Χριστιανισμού μέσω "παράνομων" μεθόδων. Το επίμαχο άρθρο 301 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Τουρκίας αντιμετωπίζει την προσβολή του «τουρκισμού» ως έγκλημα, ενώ το νομοθέτημα αξιοποιήθηκε ήδη από τη δικαστική εξουσία για την παραπομπή ενώπιον της Δικαιοσύνης δεκάδων συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένου και του τιμηθέντος με βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ.


Άλλο ενθαρρυντικό σημείο προόδου, είναι η δυσκολία εύρεσης ψευδομαρτύρων για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες. Ένα πλήθος εφήβων που είχε κληθεί, δεν πάτησε το πόδι του να καταθέσει.


Πέραν αστεϊσμών, υπάρχει όντως μια τάση μερίδας πληθυσμού της Τουρκίας να αναζητά τις ρίζες του είτε αυτές είναι εθνικές είτε φυλετικές. Η κατάσταση όμως παραμένει απογοητευτική ο δε πόλεμος κράτους - στρατού - δικαιοσύνης μαίνεται.


www.olympia.gr