Ειδήσεις

19 Ιαν 2009

Ίδρυση κόμματος Δημοκρατικών - Δελτίο Τύπου και σε τι υποστηρίζει ότι διαφέρει από τα άλλα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2009

.............
Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Αμαλία) Συνδιάσκεψη στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος. Η Συνδιάσκεψη υπήρξε η κατάληξη τρίμηνης προεργασίας, κατά την οποία 9 ομάδες εργασίας εργάστηκαν συστηματικά με αυτόν τον σκοπό.
............
Συνεχίζεται…
Δημοκρατικοί, ένα διαφορετικό κόμμα

Το κόμμα των Δημοκρατικών ιδρύθηκε ως διαφορετικότητα, ως κάτι νέο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του πολιτικού μας συστήματος, όπου, εδώ και πολλά χρόνια, οι δημοκρατικές κομματικές λειτουργίες έχουν υποκατασταθεί από τους τριτοκοσμικούς «θεσμούς» της οικογενειοκρατίας, της αναξιοκρατίας και των κομματικών μηχανισμών που απαξιώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι θέσεις του κόμματος των Δημοκρατικών τοποθετούνται στον χώρο του Ριζοσπαστικού Κέντρου. Διαμορφώθηκαν μετά από μια ευρεία και ανοιχτή ηλεκτρονική διαβούλευση μεταξύ των μελών, ως καρπός μιας ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης που απουσιάζει πλήρως από τον πολιτικό λόγο των πολιτικών καριέρας.
Στόχος μας είναι η ειρηνική και δημοκρατική ανατροπή του φαύλου κύκλου στον οποίο έχει περιέλθει το πολιτικό μας σύστημα, με αποκλειστική ευθύνη των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες αναπαράγοντας έναν κενό πολιτικό λόγο, έχουν ως μοναδικό σκοπό την διατήρησή τους στην εξουσία είτε πρόκειται για την διακυβέρνηση της χώρας στην περίπτωση των κομμάτων εξουσίας είτε πρόκειται για την παρουσία στα κοινοβουλευτικά έδρανα στην περίπτωση των μικρότερων κομμάτων διαμαρτυρίας.
Σε τι διαφέρουμε;
Στα πρόσωπα: Είμαστε Πολίτες και όχι πολιτικοί καριέρας που σκοπό έχουν τη ανούσια διατήρησή τους στην εξουσία χρησιμοποιώντας το πελατειακό σύστημα. Από το κόμμα μας αποκλείονται ρητώς όσοι έχουν θητεύσει ως υπουργοί και βουλευτές, καθώς τα πρόσωπα αυτά – με ελάχιστες εξαιρέσεις- φέρουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση πολύπλευρης κρίσης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.
Στις θέσεις: Καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, με εφαρμόσιμες και τεκμηριωμένες λύσεις, μακριά από κάθε μορφής λαϊκισμό, λύσεις που δεν διαλύουν αλλά αντιθέτως ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Θέσεις που εδράζονται στον πολιτικό χώρο του Ριζοσπαστικού Κέντρου με άξονα την ανατροπή του αποτυχημένου πολιτικού συστήματος της ολιγαρχίας και της οικογενειοκρατίας. Δημοκρατία από όλους για όλους.
Στην πολιτική: Δεν ασκούμε στείρα πολιτική, δεν αποσκοπούμε σε ατομικές διακρίσεις και δεν προσεγγίζουμε την πολιτική ως ευκαιρία για πλουτισμό και προσωπική ανάδειξη. Αποσκοπούμε στο να διατυπώσουμε, με αίσθημα ευθύνης, αξιόλογη, ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση, χωρίς προκαταλήψεις, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας και όχι μια ακόμη δήλωση διαμαρτυρίας.
Στην ουσία: Είμαστε αποφασισμένοι, συνειδητοποιημένοι και ψύχραιμοι. Ό,τι λέμε το εννοούμε διότι δεν έχουμε σχέσεις εξάρτησης με κανέναν, διότι είμαστε Πολίτες αυτής της χώρας και όχι πιόνια οιασδήποτε μορφής συμφερόντων.
Στη διαφάνεια: Γινόμαστε το πρώτο κόμμα που θα διαθέτει ΑΦΜ, έτσι ώστε να ελέγχονται τα οικονομικά του στην βάση νόμιμων και δικαιολογημένων δαπανών, όπως ακριβώς ισχύει για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που ασκούν οποιασδήποτε φύσης οικονομική δραστηριότητα. ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν έχει ΑΦΜ σήμερα, με αποτέλεσμα την πλήρη αδιαφάνεια στα οικονομικά τους, τη βασική δηλαδή προϋπόθεση για την εισροή και εκροή μαύρου χρήματος. Ταυτόχρονα θέτουμε ως όριο ετήσιας χρηματοδότησης τα 12.000 Ευρώ κατ’ άτομο τον χρόνο, μια θεσμική ρύθμιση της ΕΕ που στην Ελλάδα παραμένει ανενεργή και καθιερώνουμε την κατάρτιση ετήσιου προϋπολογισμού, τυχόν πλεόνασμα του οποίου – είτε προέρχεται από ιδιωτικές συμβολές είτε από την κρατική χρηματοδότηση- θα επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο προς ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού πρόνοιας.
Στην οργάνωση: Τα μέλη μας από όλη την Ελλάδα εντάσσονται στο κόμμα μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας. Χρησιμοποιούνται τα σύγχρονα διαδικτυακά εργαλεία (blogs, πλατφόρμες wiki κα.), έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστικές και ταχείες ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις, χωρίς αποκλεισμούς, μέσα από τις οποίες συνδιαμορφώνονται οι θέσεις μας. Οι ομάδες σε όλα τα επίπεδα της κομματικής μας δομής, αυτό-οργανώνονται και αναδεικνύουν τα στελέχη τους με εσωτερική εκλογή ή κλήρωση. Στο κόμμα μας δεν χωράνε κομματικοί στρατοί και συντεχνιακές λογικές. Τα πρόσωπα αναδεικνύονται μέσα από την εργασία τους και την προσφορά στην κοινή υπόθεση. Το φαινομενικά δημοκρατικού χαρακτήρα τμήμα νεολαίας που διατηρούν τα σημερινά κόμματα, στην πραγματικότητα αποκλείει τους νέους από τις πραγματικές αποφάσεις και τους καθιστά υποχείρια της ηγεσίας και των αναξιοκρατικών εσωκομματικών μηχανισμών. Στο κόμμα μας, καταρρίπτουμε έμπρακτα την άνιση αυτή πρόσβαση των νέων στη λήψη αποφάσεων, αφού όλα τα μέλη μας συμμετέχουν εξίσου στα όργανα διοίκησης και στις ομάδες εργασίας χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος εκλέγονται από όλα τα μέλη μας και προΐστανται του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο τα εκλεγμένα μέλη του κόμματος συναποφασίζουν δημοκρατικά.

Η πολιτική για μας αποτελεί προσφορά στην πατρίδα μας και στη Δημοκρατία.
http://www.dimokratikoi.gr/