Ειδήσεις

6 Φεβ 2009

Δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την Οικονομία και τη Διεθνή Οικονομική Κρίση (05/02/09)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2009
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η κρίση που κλυδωνίζει την παγκόσμια οικονομία προκαλεί παντού σοβαρότατες αναταράξεις και δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις.
Πανίσχυρες οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση και σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανεργία αυξάνεται με τρόπο εφιαλτικό. Οι εκτιμήσεις της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., όλων των μεγάλων οικονομικών οργανισμών αναθεωρούνται συνεχώς προς το χειρότερο.
………..
Συνεχίζεται…


Τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη τα προγράμματα στήριξης της Οικονομίας αναπροσαρμόζονται. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα αυτά με ξεκάθαρο σχέδιο. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης λαμβάνει υπόψη τόσο τα νέα δεδομένα, όσο και τις προβλεπόμενες επιδράσεις από την οικονομική στρατηγική μας. Επιλέγουμε μείγμα πολιτικής που στόχο έχει να περιορίσει σ’ ένα πρώτο στάδιο τις συνέπειες της διεθνούς καταιγίδας, αλλά και να δημιουργήσει σε ένα δεύτερο στάδιο τις βάσεις ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση.

Καμιά χώρα, καμιά οικονομία, καμιά κοινωνία δεν μπορεί να βγει αλώβητη από μια τέτοιας έντασης παγκόσμια κρίση. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας. Μπορούμε όμως να αποτρέψουμε τις πιο βαριές επιπτώσεις. Φτάνει να συνειδητοποιήσουμε όλοι την πραγματικότητα. Να κατανοήσουμε αφενός πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, και αφετέρου πως μόνο μια ρεαλιστική, σταθερή και υπεύθυνη πολιτική μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες, αλλά και να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε. Χωρίς ωραιοποιήσεις, αυταπάτες και παλινωδίες. Αποφασιστικά, επίμονα, υπεύθυνα. Η οικονομική στρατηγική μας διαμορφώνεται σε τρεις άξονες:

- Πρώτον: Διατήρηση της ανάπτυξης, έστω και με μειωμένους ρυθμούς, για τη δύσκολη χρονιά που διανύουμε. Αλλά με σταθερή αύξηση τα επόμενα χρόνια. Αιχμή του δόρατος, στην κατεύθυνση αυτή, είναι το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της Οικονομίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα και, ιδίως, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η τόνωση των δημόσιων επενδύσεων. Και, βεβαίως, η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

- Δεύτερον: Δημοσιονομική εξυγίανση, με συγκράτηση των δαπανών, μηδενισμό της σπατάλης, δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η πολιτική για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι αυστηρή. Και όχι ευχάριστη. Είναι όμως κρίσιμη για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Άλλωστε, στόχος μας είναι η μείωση αυτή να μη γίνει απότομα αλλά σταδιακά, έτσι ώστε να περιορισθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις.

- Τρίτον: Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με κάθε εφικτό μέτρο στα όρια αντοχής της Οικονομίας μας. Πρώτο μέλημά μας είναι η θωράκιση της απασχόλησης και η στήριξη, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, στις ομάδες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτες. Η κοινωνική συνοχή είναι βασική διάσταση της πολιτικής μας.

Ξέρουμε ότι τίποτε από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Τίποτε δεν διασφαλίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η προσέγγιση όμως, αυτή θα μας θωρακίσει, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης. Και σταδιακά θα μας βοηθήσει να την ξεπεράσουμε. Απόφασή μας είναι να κινηθούμε ταυτόχρονα και στους τρεις άξονες. Είναι άλλωστε ο καθένας προϋπόθεση για τον άλλο.

- Χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

- Χωρίς περιορισμό των ελλειμμάτων δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι αναπτυξιακοί και κοινωνικοί πόροι.

- Χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση δεν διασφαλίζεται η κρίσιμη, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αξιοπιστία της οικονομίας μας.

- Χωρίς στοχευμένες κοινωνικές δράσεις δεν κινητοποιείται η κοινωνία σε μια πορεία που δεν αφήνει κανέναν πίσω, κανέναν απροστάτευτο.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα: Καμία οικονομική πολιτική, ειδικά στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της. Απαιτείται ένα πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον που να ευνοεί τη συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά. Ένα περιβάλλον όπου οι κοινωνικές ομάδες - στις όποιες διεκδικήσεις τους - συνυπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο. Όπου αποφεύγονται οι μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις. Όπου δεν ισχύει το «όχι σε όλα». Όπου δεν επιδιώκεται η δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής.

Οι περιστάσεις απαιτούν από όλους να αποδείξουμε έμπρακτα υπευθυνότητα, ωριμότητα, σοβαρότητα. Όλα αυτά που κάποτε μπορεί να θεωρούνταν πολυτέλεια, σήμερα αποτελούν ζωτική αναγκαιότητα. Αποτελούν το αυτονόητο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η διεθνής κρίση, πολύ πιο έντονη από ό,τι στο ξεκίνημά της, χτυπάει τώρα και την πόρτα της χώρας μας. Η αντιμετώπισή της απαιτεί καθαρό σχέδιο και σταθερή βούληση για την εφαρμογή του. Το σχέδιο αυτό υπάρχει. Η βούλησή μας είναι δεδομένη. Ο στόχος είναι κοινός. Αφορά όλους τους πολίτες, όπου και εάν ανήκουμε πολιτικά.

Οι δρόμοι της πολιτικής - το είπα πολλές φορές - είναι δύο: Ο δρόμος της υπευθυνότητας και ο δρόμος της ανευθυνότητας. Κάποιοι υπόσχονται εύκολες και ανέξοδες λύσεις. Τέτοιες λύσεις δεν υπάρχουν. Τέτοιοι δρόμοι θα οδηγούσαν σε τραγικά αδιέξοδα.

Η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη. Είναι η υπεύθυνη και σταθερή πολιτική που περιορίζει τις συνέπειες της διεθνούς καταιγίδας και εγγυάται μια καλύτερη επόμενη μέρα για όλους τους πολίτες.