Ειδήσεις

23 Φεβ 2009

Από την πρώτη απόδραση τον Ιούνιο του 2006, στη δεύτερη χθες - Το χρονικό

4 Ιουν. 2006
..........
Απόγευμα, ένα ελικόπτερο προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο πιλότος βρίσκεται με το όπλο στον κρόταφο. Ένας από τους πειρατές τού λέει να μην τολμήσει να γυρίσει στη συχνότητα έκτακτης ανάγκης. Εκείνος τους είχε πει «θα σκοτωθούμε όλοι εδώ μέσα». Για πρώτη φορά στη ζωή τους, δύο κρατούμενοι, με βαριές περγαμηνές στο ενεργητικό τους, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την περιοχή από τις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι το νεκροταφείο του Σχιστού από ψηλά. Δεν ήταν μεγάλη η απόσταση. Κατέβηκαν γρήγορα αφήνοντας ρεγάλο στον πιλότο ένα κομπολόι. «Πάρ'το να με θυμάσαι», του είπε ο Βασίλης, 40 ετών, τότε. Κι έφυγαν με μοτοσικλέτες για τον Σκαραμαγκά όπου τις άφησαν κι εξαφανίστηκαν.

Συνεχίζεται…
5 Ιουν. 2006

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας επιστρέφει εσπευσμένως από τις Βρυξέλλες και γεμάτος οργή ανακοινώνει τη διενέργεια ΕΔΕ. Μία ημέρα μετά αρχίζουν να γίνονται γνωστές τόσο οι προειδοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ. προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για μεταγωγή του Βασίλη Παλαιοκώστα σε άλλες φυλακές αλλά και η αναφορά του εκτελούντος χρέη διευθυντή Ιωάννη Ανέστη, με την οποία και αυτός ζητούσε τη μεταγωγή του Β. Παλαιοκώστα.


8 Σεπτ. 2006

Στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα συνελήφθη ο Αλκέτ Ριτζάι, 32 ετών. Ένα πρόσωπο του οποίου η ελευθερία φέρεται να ήταν το κίνητρο της οργάνωσης της εναέριας απόδρασης από εκείνο το κομμάτι του υποκόσμου.


Φεβρ. 2007


Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε από την Αστυνομία η δικογραφία για την απόδραση. Λίγες ημέρες μετά την παράδοση της δικογραφίας ασκούνταν οι διώξεις. Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, αρπαγή, αεροπειρατία, οπλοφορία σε αεροσκάφος, παράνομη οπλοφορία, απόδραση κρατουμένου και πολλά άλλα. Σε αυτήν αναφέρεται και ο Στεφανάκος.

Ιαν. 2008


Συνελήφθη ο Βασίλης Στεφανάκος. Κατηγορήθηκε και για την οργάνωση της απόδρασης. Η δικογραφία ανέφερε ότι αυτός νοίκιασε το ελικόπτερο έναντι 20.000 ευρώ. Ο Στεφανάκος είναι το πιο ηχηρό όνομα στον κόσμο της παρανομίας μετά τον αφανισμό της οικογένειας Γρηγοράκου.


20 Αυγ. 2008


Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Αναζητούνταν ως συμμετάσχων στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά. Συνελήφθη στο κρησφύγετο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απαγωγή, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 25 χλμ. από τη Θέρμη, μετά από έφοδο της Αστυνομίας. Εκτός του Παλαιοκώστα στο κρησφύγετο συνελήφθη και ακόμα ένας συνεργός. Νωρίτερα είχε συλληφθεί στα Χανιά της Κρήτης, ένα άτομο, και ακόμη ένα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θεωρούνται από την Αστυνομία συνεργοί στην υπόθεση της απαγωγής.


22 Φεβρ. 2009


Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και όχι ως φάρσα αλλά μια πραγματικότητα που εκθέτει για μία ακόμα φορά συθέμελα το σύστημα.





Περισσότερα: Ελευθεροτυπία