Ειδήσεις

6 Φεβ 2009

Πέντε ψυχολόγοι για 50.000 αστυνόμους!

Από δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος στις 18 Δεκεμβρίου 2008:


Σήμερα, για 50.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο πέντε ψυχολόγοι

Αλλά και αυτοί δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αφού ποτέ δεν συστάθηκαν οι επιτροπές που θα εξέταζαν την ικανότητα και την επάρκεια των αστυνομικών στη χρήση όπλων.
Επτά στους δέκα αστυνομικούς που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. ίσως δεν θα έπρεπε να φέρουν όπλο, καταγγέλλουν στελέχη της αλλά και συνδικαλιστές.
Όπως επισημαίνουν, αφενός δεν εκπαιδεύονται όπως προβλέπει ο νόμος και αφετέρου κανείς δεν γνωρίζει την «ψυχική τους κατάσταση», καθώς τα υποχρεωτικά ψυχομετρικά τεστ δεν έχουν γίνει ποτέ συστηματικά λόγω έλλειψης ψυχολόγων αστυνομίας.
......
Συνεχίζεται...
Αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες για την πρόσληψη 55 ψυχολόγων που θα στελεχώσουν τις επιτροπές που υποτίθεται είχαν συσταθεί το 2003, αλλά έχει ξεκινήσει και η χορήγηση αξιόπιστου οπλισμού στο προσωπικό, ωστόσο τους αρμόδιους… πρόλαβαν τα γεγονότα.


Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν ληφθεί υπόψη ότι οι αστυνομικοί είναι ανεκπαίδευτοι, κάνουν ελάχιστες βολές, αγοράζουν μόνοι τους οπλισμό, χωρίς έλεγχο. Το χειρότερο, σύμφωνα με συνδικαλιστές, είναι ότι βάσει προεδρικού διατάγματος η εκπαίδευσή τους μειώνεται από δύο χρόνια σε 120 μέρες, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα οργανικά κενά της αστυνομίας και θα αναλαμβάνουν δράση απευθείας στα αστυνομικά τμήματα με εκπαιδευτές παλαιότερους αστυνομικούς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.


Την ίδια στιγμή ο νόμος που ψηφίστηκε το 2003 για τη χρήση και εξοικείωση με τα όπλα μένει στο συρτάρι. Μεταξύ άλλων όριζε ότι ο αστυφύλακας για να αποφοιτήσει από τις σχολές πρέπει να περάσει με επιτυχία ψυχολογικά τεστ και ότι θα εξασκείται στη χρήση όπλων με βολές ανά τακτά διαστήματα που, όμως, δεν θα υπερβαίνουν το έτος. Τίποτα από αυτά δεν εφαρμόστηκε. «Ακόμα και στη σχολή της Αστυνομίας υποτίθεται ότι πραγματοποιούν βολές μία φορά το μήνα, αλλά είναι θαύμα αν μέσα σε δύο χρόνια θα πραγματοποιήσουν δέκα βολές», τονίζουν συνδικαλιστές της Αστυνομίας, που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το όπλο τους.

Επίσης, τονίζεται ότι οι αστυνομικοί δεν πέρασαν ποτέ από ψυχολογικές εξετάσεις επάρκειας και ενδεχομένως το 70% του αστυνομικού προσωπικού να μην έπρεπε καν να φέρει όπλο.