Ειδήσεις

9 Φεβ 2009

Παζάρια «γαλάζιων» τοπικών παραγόντων με το υπουργείο Υγείας για τη κενή θέση Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

«Τον άμεσο διορισμό νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Χανίων» ζητάει από τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, με παρέμβαση του στη Βουλή, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.
Όπως επισημαίνει στην ερώτηση του ο κ. Σκουλάκης «3,5 και πλέον μήνες μετά την παραίτηση του κ. Καραβιτάκη το Γ.Ν. Χανίων παραμένει χωρίς Διοικητή, δίχως ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει η αναγκαία αντικατάσταση του από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης». «Η ακυβερνησία του νοσοκομείου Χανίων» συνεχίζει ο κ. Σκουλάκης «δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία αυτού, με κυριότερο το γεγονός της αδυναμίας προώθησης της διαδικασίας των κρίσεων εννέα (9) γιατρών, σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ιδρύματος, δεδομένου ότι ο τελευταίος - δεν έχει εκ του νόμου - αρμοδιότητες υπογραφής γι' αυτή τη διαδικασία».
……….
Συνεχίζεται…

«Αν στα παραπάνω προστεθούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, τα υπέρογκα χρέη του ιδρύματος προς τους προμηθευτές τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 65 εκατ. € και συνεχώς διογκώνονται, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και λοιπά υλικά, κ.α., γίνεται κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται από τη μη τοποθέτηση Διοικητή στο Νοσοκομείο Χανίων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ.



Την ίδια ώρα, προσθέτει ο κ. Σκουλάκης δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων κάνουν λόγο για υπόγειο πόλεμο μεταξύ των τοπικών Νεοδημοκρατικών στελεχών για το ποιος θα επιβάλλει τον δικό του άνθρωπο στη θέση του νέου Διοικητή, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Υπουργείο «διαπραγματεύεται» την εν λόγω θέση, αντί να επιλέξει νέο Διοικητή με τα προσόντα που ορίζει ο ν. 3329/2005».



Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει στον Υπουργό Υγείας πως:



1. η θέση του Διοικητή ενός νοσοκομείου είναι ουσιώδους σημασίας για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία αυτού.



2. η καθυστέρηση τοποθέτησης του νέου Διοικητή από το Υπουργείο Υγείας, αφενός διογκώνει τα μεγάλα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος και αφετέρου πληθαίνει τις φωνές για «παζάρια» που λαμβάνουν χώρα προς ισχυροποίηση των προσωπικών κομματικών μηχανισμών των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά εις βάρος της δημόσιας υγείας ενός ολόκληρου νομού.



3. το Υπουργείο Υγείας οφείλει να καλύψει άμεσα τη κενή θέση του Διοικητή του Γ.Ν. Χανίων, με άτομο εγνωσμένων διοικητικών ικανοτήτων που θα πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου 3329 του 2005 σύμφωνα με τον οποίο «τη θέση των Διοικητών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καταλαμβάνουν άτομα με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μεγάλη εμπειρία, ιδίως σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα» και όχι με κομματικά κριτήρια.