Ειδήσεις

19 Φεβ 2009

Θεατρικά σεμινάρια

Μήνυμα αναγνώστη
….

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το 3ο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο θεατρικής παιδείας διάρκειας 50 διδακτικών ωρών με θέμα:
«Θεατρικές πρακτικές για τη διαχείριση συγκρούσεων»
……….
Συνεχίζεται…

Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου – 11 Απριλίου 2009

15ο Γυμνάσιο-Λύκειο, Καρόλου Ντηλ 24, Θεσσαλονίκη

Στο σεμινάριο διερευνώνται και αξιοποιούνται διάφορες θεατρικές πρακτικές για την προσέγγιση συγκρουσιακών καταστάσεων στην τέχνη και στη ζωή.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με διάφορες θεατρικές πρακτικές, ώστε να είναι σε θέση να τις αξιοποιούν στην τάξη ή/και τις θεατρικές τους ομάδες.

Απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να συνδυάζουν στην πρακτική τους το θέατρο με την εκπαίδευση: εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων.

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες, με βιωματικό τρόπο και με κύριο άξονα την προσέγγιση συγκρουσιακών καταστάσεων, θα γνωρίσουν και θα εξοικειωθούν με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων του θεατρικού παιχνιδιού, του εκπαιδευτικού δράματος, της δραματοποίησης κειμένου, των θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων, του θεάτρου των καταπιεσμένων του A. Boal (Forum Theatre), του σωματικού θεάτρου και του θεάτρου της επινόησης (devising).

Στάδια υλοποίησης του προγράμματος

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 50 διδακτικές ώρες, θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή στις 17.30–21.00 και Σάββατο στις 10.00-13.30 από τις 6 Μαρτίου ως τις 11 Απριλίου 2009.

Θα διδάξουν οι: α) Εύα Παπαγεωργίου, σκηνοθέτης – παιδαγωγός θεάτρου (θεατρικό παιχνίδι), β) Γιάννης Πουταχίδης, θεατροπαιδαγωγός (Θέατρο Των Καταπιεσμένων του Α. Boal– Forum Theatre), γ) Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών (δραματοποίηση κειμένου), δ) Μελίνα Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικός – δασκάλα δράματος/θεάτρου (εκπαιδευτικό δράμα), ε) Σοφία Λαμπρίδου, θεατρολόγος–θεατροπαιδαγωγός, Δαβίδ Άντζελ, ηθοποιός–θεατροπαιδαγωγός (θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα-TiE) και στ) Τζένη Καραβίτη, φιλόλογος, εκπαιδευτικός θεάτρου (σωματικό θέατρο και Θέατρο της Επινόησης (devising).


Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή, 6 και Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009: θεατρικό παιχνίδι με την Ε. Παπαγεωργίου


Παρασκευή, 13 και Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009: Θέατρο των Καταπιεσμένων του Α. Boal– Forum Theatre με τον Γ. Πουταχίδη


Παρασκευή, 20 και Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009: δραματοποίηση κειμένου με τον Τ. Τζαμαργιά


Παρασκευή, 27 και Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009: εκπαιδευτικό δράμα με τη Μ. Χατζηγεωργίου


Παρασκευή, 3 και Σάββατο, 4 Απριλίου 2009: θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα (ΤiE) με τους Σ. Λαμπρίδου και Δ. Άντζελ


Παρασκευή, 10 και Σάββατο, 11 Απριλίου 2009: σωματικό θέατρο και Θέατρο της Επινόησης (devising) με την Τζένη Καραβίτη


Επειδή το σεμινάριο έχει βιωματικό χαρακτήρα, παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια.


Χώρος: 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Καρόλου Ντηλ 24, Θεσσαλονίκη


Κόστος συμμετοχής:


120 ευρώ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τακτοποιημένη τη συνδρομή του 2008


150 ευρώ



Για εγγραφές μελών στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στην ιστοσελίδα www.TheatroEdu.gr > ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


Δηλώσεις συμμετοχής: Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης του ποσού. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού τηλεφωνήσουν για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν θέσεις, θα πρέπει να καταθέσουν επωνύμως το ποσό στο λογαριασμό ALPHA BANK 202-00-2002-000277 και να στείλουν συμπληρωμένο το έντυπο της αίτησης στο ΦΑΞ: 23710 31268