Ειδήσεις

13 Μαρ 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν και μικροί λαγοκέφαλοι, τα μάτια σας δεκατέσσερα!

Μήνυμα αναγνώστη
......
«Τα μάτια τους... δεκατέσσερα» θα πρέπει να έχουν οι ψαράδες ακόμα και όταν βγάζουν μικρά ψάρια από τα δίχτυα τους, καθώς ανάμεσά τους μπορεί να "κρύβονται" μικροί λαγοκέφαλοι.
…..
Συνεχίζεται…

Γι' αυτό το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Μεσσηνίας εφιστά την προσοχή των ψαράδων για το λαγοκέφαλο που αλιεύτηκε την Τρίτη για πρώτη φορά στα νερά του νομού μας, στην περιοχή της Φοινικούντας.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς του νομού πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη διαλογή των ψαριών και όσα δεν αναγνωρίζουν, να μην τα προωθούν για κατανάλωση.

Επισημαίνεται δε πως "αν και το ψάρι που αλιεύτηκε στη Μεσσηνία είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους (48 εκ., 1.2 kgr) είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν και νεότερα, μικρότερου μεγέθους.

Γι' αυτό θα πρέπει να ελέγχεται με προσοχή από τους αλιείς μήπως ανάμεσα σε ψιλό ψάρι, όπως σαρδέλα, γαύρος, γόπα, μαρίδα, κλπ. υπάρχουν άτομα του είδους Λαγοκέφαλος.


Η ίδια προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύεται και από τους ιχθυοπώλες, αλλά και από το καταναλωτικό κοινό".

Να σημειωθεί πως το ψάρι Λαγοκέφαλος (Lagocepghalus sceleratus), της οικογένειας Tetraodontidae, περιέχει στο δέρμα και τα σπλάχνα μια τοξίνη, την τετραδοτοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού.


Τα χαρακτηριστικά του ψαριού είναι τα εξής:

Σχήμα ροπαλοειδές, μεγάλο κεφάλι, λεπτή και διχαλωτή ουρά, μεγάλα μάτια ανοιχτού χρώματος με μαύρη κόρη, που μπροστά τους υπάρχει κηλίδα χρώματος ασημί, 4 δόντια σαν ράμφος, δύο στην πάνω και δύο στην κάτω σιαγόνα (λαγός), σώμα χρώματος πράσινο - λαδί - καφέ στο πάνω μέρος με πολλές καφέ σκούρες ή μαύρες κηλίδες και καθόλου λέπια, ασημένια ταινία στα πλευρά, ασπριδερή και λεία κοιλιά, χωρίς αγκάθια και εξογκώματα, που μπορεί να φουσκώνει σαν μπαλόνι.


Ζει σε ρηχά νερά (15 -50 μ.), σε βραχώδεις βυθούς, κάθετα παράκτια βράχια και υφάλους.



http://filiatranews.blogspot.com/2009/03/14.html