Ειδήσεις

19 Μαρ 2009

Οι επιλογές του Ισραήλ κατά του Ιράν

Γράφει: ο Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ
..........
Νεότερα στοιχεία σχετικά με ενδεχόμενο πλήγμα από πλευράς Ισραήλ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με μελέτη 114 σελίδων (καθώς και βάσει πληθώρας απορρήτων εγγράφων), επισημαίνονται τα εξής:
....
Συνεχίζεται...

· Το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να έχει ως βασική επιλογή τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων «Ιεριχώ-ΙΙΙ» για να πλήξει τις κύριες πυρηνικές βάσεις του Ιράν, ήτοι τη Νατάνζ, Αράκ και Ισπαχάν. Εκτιμάται ότι μέσω των πυραύλων «Ιεριχώ-ΙΙΙ» (που είναι αρκετά ακριβείς), θα μπορούσε να καταστραφεί περίπου το 70% των βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Η χρήση 42-45 πυραύλων «ΙΕΡΙΧΩ-ΙΙΙ» εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της Ιορδανίας. Ως εναλλακτική επιλογή των «ΙΕΡΙΧΩ-ΙΙΙ» έχει προταθεί η εκτόξευση πυραύλων CRUISE από τα Γερμανικής κατασκευής Ισραηλινά υποβρύχια τύπου DOLPHIN, τα οποία κατά καιρούς έχουν θεαθεί στην περιοχή του Β.Δ. Ινδικού Ωκεανού και κοντά στη Σρι-Λάνκα.
· Το Ισραήλ εξακολουθεί να θεωρεί την αεροπορική επιλογή κατά του Ιράν ως επικρατούσα, όμως η υπερπτήση ξένων εναερίων χωρών (π.χ. Τουρκία – Συρία – Σ. Αραβία, αλλά και του Ιράκ που ελέγχεται από τις ΗΠΑ), δημιουργεί υπολογίσιμα προβλήματα, σε θέματα ανεφοδιασμού, αλλά και πιθανών απωλειών. Πάντως, το Ισραήλ, τον Σεπτέμβριο του 2007, έδειξε ότι μπορεί χωρίς προβλήματα να παραπλανήσει τη Συρία (ως γνωστό αεροσκάφη της IAF κατέστρεψαν την πυρηνική βάση της Δαμασκού στην περιοχή AL KIBAR). Η Ιρανική αεράμυνα θεωρείται αναξιόπιστη και αρκετά απαρχαιωμένη.
· Η καλύτερη εναέρια επιλογή θεωρείται αυτή που «αγγίζει» τα σύνορα Τουρκίας–Συρίας (θεωρείται η λιγότερο ριψοκίνδυνη), και αεροσκάφη F-15 και F-16 της IAF έχουν ασκηθεί σε «μακράς εμβέλειας αποστολές». Αν και η Άγκυρα δύσκολα θα διαθέσει εναέριο χώρο, μία τέτοια επιχείρηση «εφαπτόμενη» θα μπορούσε εύκολα να παραπλανήσει αρκετούς. Γνωστοί Ισραηλινού πολιτικοί και πρώην Αρχηγοί των IDF έχουν επισημάνει τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Αρχηγός των IDF GABI ASHKENAZI είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για το Ιράν στους Αμερικανούς και ειδικότερα στον Υπαρχηγό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό JAMES CARTWRIGHT, καθώς και στον Ειδικό Αναλυτή και Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για το θέμα του Ιράν, DENMS ROSE. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο υπογράφων, πολλές απ’ αυτές τις μελέτες και εκτιμήσεις των Ισραηλινών, διαφέρουν από εκείνες των ΗΠΑ. Ο Στρατηγός ASHKENAZI είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα όπως η Συρία, η HAMAS, η HIZBULLAH, καθώς και «ειδικά κεφάλαια» της Αμερικανο-Ισραηλινής συνεργασίας.
· Στο μεταξύ, σε οποιαδήποτε μορφής αντιπαράθεση Ισραήλ – Ιράν εκτιμάται ότι η Τεχεράνη θα εξαπολύσει πυραύλους SHEHAB-3 κατά του Ισραήλ, ενώ δεν αποκλείεται οι Ιρανικές δυνάμεις (πυραυλικές), να πλήξουν τις Αμερικανικές βάσεις στα Εμιράτα του Κόλπου, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το αντιπυραυλικό σύστημα ARROW του Ισραήλ εκτιμάται ότι μπορεί να αποτρέψει Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, ενώ δεν αποκλείεται και η κάλυψη περιοχών της Ιορδανίας. Οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους «ΙΕΡΙΧΩ-ΙΙΙ» καλύπτουν αποστασιακά τις βάσεις του Ιράν, και φέρουν επί αυτών βόμβες βαθιάς διάτρησης. Ένα όμως ζήτημα που εγείρεται, είναι ότι ορισμένες Ιρανικές βάσεις είναι κοντά σε αστικά κέντρα. Οι Ισραηλινοί φαίνεται να επείγονται στο «να γίνει κάτι» στους προσεχείς 6–9 μήνες, για να μην έχουν εγκατασταθεί τα συστήματα (Ρωσικής προέλευσης) S-300 PMU-2 που αναμφίβολα θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη μία τόσο παράτολμη επιχείρηση (είτε αεροπορική είτε πυραυλική). Σημειώνεται πάντως, ότι μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δορυφόρους ικανούς να εντοπίσουν βαλλιστικούς πυραύλους τη στιγμή της εκτόξευσης (REAL TIME). Πάντως, εκτιμάται –ότι κατ’ εντολήν της Τεχεράνης- η HAMAS και η HIZBULLAHθα διακινδυνεύσουν ασύμμετρες επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ.
· Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο ASHKENAZI έδωσε στους Αμερικανούς επιπρόσθετες πληροφορίες για την πυρηνική βάση του ARAK, η οποία είναι επικεντρωμένη στην παραγωγή Πλουτωνίου μέσω LASER ISOTOPES (υπάρχει αντιδραστήρας βαρέος ύδατος). Ο ASHKENAZI επεσήμανε στον ROSE ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ πυρηνικό Ιράν». Επίσης, συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και πρώην SACEUR, Στρατηγό JAMES JONES, με τον οποίο συζήτησε τα θέματα της HAMAS, την κατάσταση στα υψώματα GOLAN, τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, καθώς και το διαρκώς αυξανόμενο πυραυλικό οπλοστάσιο της HIZBULLAH. Ο ASHKENAZI συμμετείχε στο κορυφαίο δείπνο «Φίλοι των IDF», στο οποίο παρεκάθησαν 1.572 δωρητές των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ισραηλινός Στρατηγός είχε επαφές με τους πιο κορυφαίους Γερουσιαστές των ΗΠΑ, αλλά δεν παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο απερχόμενος Πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσινγκτων, Σαλάϊ Μέριντορ, γιατί είχαν προσκληθεί και Αμερικανοί επίσημοι (πάντως πολλά δεν εξηγήθηκαν σχετικά με την απουσία…).
· Ρωσικά ΜΜΕ επέμειναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την προμήθεια των S-300 από το Ιράν. Αναφέρεται επίσημα ότι έχουν υπογραφεί τα σχετικά κείμενα, αλλά δεν έχει μεταφερθεί κανένα σύστημα στο Ιράν. Ο υπογράφων γνωρίζει ότι επιμέρους κείμενα, (μιλάμε για χιλιάδες σελίδες), μεταφράζονται από τα Ρωσικά στη γλώσσα FARSI, ενώ τα σχετικά έγγραφα στην πραγματικότητα υπεγράφησαν 19 μήνες πριν, (άρα τα Ρωσικά ΜΜΕ ITAM-TASS και RIA–NOVOSTI παραπλανούν την κοινή γνώμη).
· Έχω ασχοληθεί με το θέμα Ισραήλ – Ιράν αρκετά χρόνια. Στο anacondagr μπορείτε να βρείτε πολλά στοιχεία. Η επιχείρηση είναι παρακινδυνευμένη, αλλά εφικτή. Μάλιστα, πέρυσι είχα παρουσιάσει σε ιδιαίτερα «κλειστό συμπόσιο» τη μελέτη μου «4 τρόποι να πλήξει το Ιράν σε πέντε λεπτά από τις νέες Σάρδεις και την Περσέπολη».


Από: http://anacondagr.wordpress.com/