Ειδήσεις

9 Μαρ 2009

Παρέμβαση Μ. Σκουλάκη στη Βουλή για την «επέλαση» των κινέζικων καταστημάτων στην πόλη των Χανίων

Μήνυμα αναγνώστη
......
Τη «διενέργεια συστηματικών έλεγχων για τη προστασία του εμπορικού κόσμου του Ν. Χανίων από την επέλαση των κινέζικων καταστημάτων στη πόλη των Χανίων», ζητάει με σημερινή παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκης.
……..
Συνεχίζεται

9.3.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση Μ. Σκουλάκη στη Βουλή για την «επέλαση» των κινέζικων καταστημάτων στην πόλη των Χανίων

Τη «διενέργεια συστηματικών έλεγχων για τη προστασία του εμπορικού κόσμου του Ν. Χανίων από την επέλαση των κινέζικων καταστημάτων στη πόλη των Χανίων», ζητάει με σημερινή παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκης.


Όπως σημειώνει ο κ. Σκουλάκης στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επέλαση κινέζικων καταστημάτων και στη πόλη των Χανίων. Τα εν λόγω καταστήματα, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» σε πολύ κεντρικά εμπορικά σημεία της πόλης των Χανίων (και άρα σε εμπορικά σημεία με υψηλά ενοίκια), είναι αμφίβολο αν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση τους ενώ αμφιλεγόμενη είναι και η ποιότητα των πωλούμενων προϊόντων, με συνέπεια να τίθεται και ζήτημα ασφάλειας της υγείας των καταναλωτών».



Ταυτόχρονα, ο κ. Σκουλάκης αναφέρει πως «σειρά δημοσιευμάτων σε εφημερίδες τόσο Πανελλαδικής Κυκλοφορίας όσο και Περιφερειακές αναφέρουν πως «η κινεζική κυβέρνηση λόγω του γιγάντιου μεγέθους του πληθυσμού της Κίνας, αλλά και προκειμένου να προωθήσει ελεγχόμενα τα προϊόντα της εξωθεί άτομα στο εξωτερικό» και πως «στη διάδοση των κινεζικών καταστημάτων και προϊόντων συμμετέχει οικονομικά η πρεσβεία της εν λόγω χώρας».



Στα παραπάνω ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προσθέτει πως «η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κρούει το κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανεξέλεγκτη εισβολή των κινέζικων επιχειρήσεων στη χώρα μας επισημαίνοντας πως:



«Γίνεται μία προσπάθεια από αλλοδαπούς επιχειρηματίες, με προεξάρχοντες τους Κινέζους, να ακυρώνουν τις διατάξεις του ν. 3386/2005, που αφορούν στις προϋποθέσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα από πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προσπαθούν να το πράξουν μέσω της απόκτησης (άγνωστο με ποια ανταλλάγματα) υπηκοότητας κάποιου από τα κράτη - μέλη της Ευρώπης. Κατ' ακολουθία, οι συγκεκριμένοι "εξευρωπαϊσμένοι" Κινέζοι και άλλοι επιχειρηματίες μπορούν ελεύθερα να ανοίξουν επιχειρήσεις στη χώρα μας. Η προοπτική αυτή αποτελεί σημαντική απειλή για το ελληνικό εμπόριο και πρέπει να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της»



Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης υπογραμμίζει ότι «το όλο θέμα απασχολεί έντονα το σύνολο του εμπορικού κόσμου του Ν. Χανίων, ο οποίος βλέπει, πέρα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την αγορά, τις κινέζικες επιχειρήσεις να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, αφού τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν αυθαίρετα και τις Κυριακές, ενώ το ωράριο που λειτουργούν τις καθημερινές είναι συνεχόμενο» και ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:



Σε τι ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Ν. Χανίων προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές τις κινέζικες εμπορικές επιχειρήσεις λειτουργούν νόμιμα, αν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, αν είναι εγγεγραμμένες στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στον Εμπορικό Σύλλογο, αν υποβάλλουν τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία και αν οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι δηλωμένοι στο Ι.Κ.Α.; Πόσοι τέτοια έλεγχοι έχουν διενεργηθεί στο Ν. Χανίων και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;



Σε τι ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εξετάσουν τις καταγγελίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο οι Κινέζοι έμποροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Χανιά - αλλά και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας - έχουν εκδώσει με νόμιμο τρόπο διαβατήρια χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εργάζονται με άδεια εξαρτημένης εργασίας;



Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «συμμετοχή της κινέζικης πρεσβείας στη διάδοση των κινεζικών καταστημάτων και προϊόντων (πχ. μέσω επιδότησης ενοικίου) και αν ναι, κατά πόσο αυτό επιτρέπεται σύμφωνα με τη κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία;



Αν είναι εν γνώσει του Υπ. Εξωτερικών, οι εν λόγω πληροφορίες και αν ναι σε τι ενέργειες έχει προβεί έως σήμερα;