Ειδήσεις

9 Μαρ 2009

Μισότυφλη, βουβή και με «χαραγμένο» το πρόσωπο και καμένα τα σπλάχνα της η Κωνσταντίνα Κούνεβα παλεύει για τη ζωή της

Μισότυφλη, βουβή και με «χαραγμένο» το πρόσωπο και καμένα τα σπλάχνα της η Κωνσταντίνα Κούνεβα παλεύει για τη ζωή της από το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, καθώς επιστρέφοντας στο σπίτι της δέχτηκε επίθεση από αγνώστους με βιτριόλι.
..........
Συνεχίζεται...

Στον 10ο όροφο του Ευαγγελισμού, στη μονάδα αυξημένης φροντίδας, δίνει ακόμη μία μάχη. Αυτή την φορά παλεύει για τη ζωή της. Δίπλα της, καθημερινά, στέκεται υπομονετικά η μάνα της, Ελένη Ντέτσεβα, η οποία έχει επωμισθεί και τη φροντίδα του δωδεκάχρονου παιδιού της Κωνσταντίνας.



«Ατίθαση»

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό που συνέβη στο παιδί μου» μας είπε η μάνα της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Η ίδια πριν από 15 χρόνια ήρθε στην Ελλάδα για μια καλύτερη τύχη. Δεν περίμενε να συμβεί αυτό το τραγικό γεγονός στην Κωνσταντίνα.


Η κ. Κούνεβα σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Βουλγαρία. Ηρθε στην Ελλάδα το 2001, μαζί με τη μητέρα της και τον μοναχογιό της, εγκαταστάθηκε στα Πετράλωνα. Καθαρίστρια στο επάγγελμα, τα τελευταία χρόνια ήταν σε διαρκή σύγκρουση με τους εκπροσώπους της εταιρείας στην οποία εργαζόταν.



Δραστήριο μέλος -με την ιδιότητα της γραμματέως της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ)- η Κωνσταντίνα Κούνεβα «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις».



Η ίδια, έναν μήνα πριν από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της, μιλώντας με τον Βέλγο δημοσιογράφο Ζακί Ντελόρ είχε πει: «Στη χώρα μου το εργατικό δίκαιο ήταν υποχρεωτικό μάθημα στο σχολείο. Πριν μεταναστεύσω έψαξα το ελληνικό εργατικό δίκαιο και κατάλαβα πως εδώ δεν θα είχα την προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι στη Βουλγαρία». Το 2003 εργάζεται ως καθαρίστρια και αμέσως μετά εντάσσεται στο σωματείο και το 2004 εκλέγεται στη διοίκηση, η οποία απαριθμεί περίπου 1.000 μέλη.



«Μη μας ξεχνάτε», μας είπε η μάνα της Κωνσταντίνας, τη μέρα της επίσκεψής μας στο 10ο όροφο του Ευαγγελισμού. Δίπλα μας και οι δυο φρουροί-αστυνομικοί. Επί εικοσιτετραώρου βάσεως φυλάνε την Κωνσταντίνα.



«Η κόρη μου έχει δύναμη. Πολλές φορές την απειλούσαν, αλλά δεν έκανε πίσω». Αξιοπρεπής, αλλά και με το χαμόγελο στα χείλη, η Ελένη Ντέτσεβα δίνει και αυτή τη δική της προσωπική μάχη. «Το πρωί πηγαίνω το παιδί στο σχολείο, μετά έρχομαι στο νοσοκομείο και το μεσημέρι τρέχω για να πάρω και πάλι το παιδί. Φοβάμαι να το αφήσω μόνο του, αν και το σπίτι μας απέχει από το σχολείο περίπου 150 μέτρα». Οπως μας λέει η μάνα της Κωνσταντίνας, οι γείτονες και οι φίλοι στέκονται πλάι τους. Συγκινημένη για την αλληλεγγύη που έχουν εκφράσει χιλιάδες εργαζόμενοι. Και αξιοπρεπής καθώς μας λέει ότι τα φέρνει βόλτα και δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια.



Η ζωή και ο θάνατος

Το σπίτι της στα Πετράλωνα είναι μια παλιά μονοκατοικία. Τις επιδιορθώσεις στο οίκημα τις έκαναν μόνες τους. Εκεί δίπλα στο κρεβάτι της Κωνσταντίνας είναι το βιβλίο που διάβαζε πριν από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της «Το θιβετιανό βιβλίο για τη ζωή και τον θάνατο».
Η Ελένη Ντέτσεβα εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις έρευνες της Αστυνομίας: «Δεν μπορεί να μην έχουν βρει ακόμη τους ενόχους. Δεν μπόρεσαν να τη σκοτώσουν. Φοβάμαι όμως τι θα γίνει όταν επανέλθει και πάλι, φοβάμαι και για το παιδί. Η Κωνσταντίνα μου, όμως, δεν φοβάται, είναι ισχυρή προσωπικότητα».



Η Κωνσταντίνα μαθαίνει για τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει, για το κίνημα αλληλεγγύης που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Οπως και ότι την Ημέρα της Γυναίκας έχουν προγραμματιστεί δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν ως σημείο αναφοράς την Κωνσταντίνα Κούνεβα. «Πρέπει να ξαναβρούμε τις αξίες μας», λέει στους οικείους της.



Το «έγκλημα ήταν προμελετημένο» και «καλά σχεδιασμένο», μας είπε η κ. Ντέτσεβα, για να προσθέσει ότι «μέσα από το κακό που έγινε, έγινε γνωστό το απάνθρωπο καθεστώς εργασίας χιλιάδων εργαζομένων». Αλλωστε πριν από το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, ελάχιστοι γνώριζαν για το μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων, ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες.



66 μέρες νοσηλείας


Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δίνει ακόμη μία προσωπική μάχη, η οποία αφορά τώρα τη ζωή της.


5 επεμβάσεις


Μέχρι σήμερα η Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει κάνει τρεις πλαστικές και δύο χειρουργικές επεμβάσεις.



365 μέρες αποκατάστασης


Περίπου έναν χρόνο προβλέπουν οι γιατροί ότι θα χρειαστεί για να αποθεραπευτεί.



Παναγιώτης Τσούτσιας



Από: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=2616816#