Ειδήσεις

21 Μαρ 2009

Αντισυνταγματικά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, λέει στη Realnews ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος

Αντισυνταγματικά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, λέει στη Realnews που κυκλοφορεί αύριο, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος.

Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων:

Σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος που αφορά σε νόμους φορολογικού περιεχομένου, παράγραφος 2: Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιβάλλεται φόρος το 2009 για εισοδήματα του 2007.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος που αφορά στην ισότητα των Ελλήνων, παράγραφος 2: Οι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πολίτης που έχει εισόδημα 59.999 ευρώ το χρόνο δεν επιβαρύνεται καθόλου, ενώ κάποιος που έχει δηλώσει 60.001 πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Συντάγματος που αφορά στην προστασία της εργασίας παράγραφος 2: Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «παγώνουν» οι αυξήσεις για τα εισοδήματα αάνω των 1.700 ευρώ και για τις συντάξεις άνω των 1.100 ευρώ.