Ειδήσεις

27 Απρ 2009

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τη γρίπη των χοίρων

Σε ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (210-5212.054 και 210-5222.339), καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος


1. Τι είναι η γρίπη των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων είναι μια αναπνευστική νόσος που προσβάλλει τους χοίρους, μέσω του ιού της γρίπης τύπου Α και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πως μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα ζώα. Η νόσος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1930.
…..
Συνεχίζεται…


2. Μπορεί οι άνθρωποι να προσβληθούν τρώγοντας χοιρινό;

Όχι. Ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν μεταδίδεται μέσω της διατροφής. Όταν μαγειρεύεται το χοιρινό σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου, ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται. Επίσης, δεν επιβιώνει σε αλλαντικά, διότι υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία.

3. Πώς μεταδίδεται;
Από ζώα σε άνθρωπο
Ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από τον χοίρο στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στον χοίρο. Η μετάδοση του ιού της γρίπης από τον χοίρο στον άνθρωπο είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε χοιροστάσια που αγγίζουν δίχως γάντια, ή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους χοίρους και εργάζονται (και άρα αναπνέουν) σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία.
Από άνθρωπο σε άνθρωπο
Επίσης είναι πιθανή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο με την εποχική γρίπη. Δηλαδή με τα σταγονίδια του σάλιου που εκτοξεύονται με τον βήχα και το φτέρνισμα.
Τη μετάδοση ευνοούν αιρ-κοντίσιον, ταξίδια με αεροπλάνα και κλειστοί χώροι με κεντρικό εξαερισμό και θέρμανση, όπως σχολεία, κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια, καφέ, κλαμπ κ.λπ.
Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν επίσης εάν αγγίξουν αντικείμενο στο οποίο υπάρχει ο ιός και στη συνέχεια βάλουν το χέρι στο στόμα, στη μύτη ή σε άλλο βλεννογόνο (αιδοίο, πρωκτό, βλέφαρα).
4. Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη των χοίρων;
Υπάρχουν 4 διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα με τις δραστικές ουσίες αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που καταπολεμούν τους ιούς της γρίπης.
Αν και οι περισσότεροι ιοί των χοίρων είναι ευάλωτοι και στα 4 φάρμακα, ο πιο πρόσφατος ιός της γρίπης των χοίρων αντιστέκεται στις ουσίες αμανταδίνη και ριμανταδίνη.
Προς το παρόν, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ προτείνει τη χορήγηση οσελταμιβίρης και ζαναμιβίρης για την πρόληψη και τη θεραπεία της εν λόγω νόσου.



http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4513773