Ειδήσεις

23 Απρ 2009

Νέα άφεση αμαρτιών από Σανιδά - Αρνείται για τρίτη φορά να διαβιβάσει τη δικογραφία για το Βατοπέδι στη Βουλή

Μάχη προκειμένου να παραμείνουν στο απυρόβλητο οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί των οποίων το όνομα ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, δείχνει να δίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, αρνούμενος για τρίτη φορά να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή για τη διερεύνηση του ρόλου των πολιτικών προσώπων στις ανίερες ανταλλαγές.

Xθες, ο κ. Καρούτσος δημοσιοποίησε την εισήγηση των δύο εισαγγελέων Εφετών, Ευσταθίας Σπυροπούλου και Παντελή Στραγάλη, για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων από τη Βουλή.

Λίγη ώρα αργότερα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Σανιδά, ο οποίος του ζήτησε να του υποβάλει τη δικογραφία. Η σύμφωνη γνώμη του κ. Καρούτσου με εκείνη των δύο εισαγγελέων εξόργισε φαίνεται τον κ. Σανιδά και επί τόπου, επέστρεψε τη δικογραφία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Του υπέδειξε μάλιστα να προβεί στα περαιτέρω, δηλαδή στην άσκηση ποινικών διώξεων και την ανάθεση της υπόθεσης σε ανακριτή, χωρίς ποτέ να διερευνηθεί το σκέλος τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών και υφυπουργών.
.....
Συνεχίζεται...
Οι παραιτήσεις εισαγγελέων

Αξιολογώντας τις κινήσεις του προϊστα μένου της Εισαγγελίας Εφετών, δικαστικοί κύκλοι δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο να διαβιβάσει ο ίδιος τη δικογραφία στη Βουλή, εκτιμώντας ότι αυτό υπαγορεύει το καθήκον του. Και την προηγούμενη φορά άλλωστε, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η άρνηση του κ. Σανιδά είχε ως συνέπεια τις παραιτήσεις των εισαγγελέων Εφετών Ελένης Σωτηροπούλου και Ηλία Κολιούση, ο κ. Καρούτσος είχε- σύμφωνα με πληροφορίες- τη γνώμη ότι από τη στιγμή που οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση προσκρούουν σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, το καθήκον επιτάσσει να γίνει σεβαστή η εισήγησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί προτίμησαν για λόγους ευθιξίας να αποχωρήσουν από το Δικαστικό Σώμα, όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αγνόησε την κρίση τους και αρνήθηκε να διαβιβάσει στη Βουλή- ως όφειλε- τη δικογραφία για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Οι διαπιστώσεις των δύο εισαγγελέων ως προς την ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι υπέγραψαν τις αποφάσεις για την πραγματοποίηση των ανταλλαγών των εκτάσεων, σε συνδυασμό με την απαξίωση που επέδειξε ο κ. Σανιδάς, είχαν ως συνέπεια την όξυνση του πολιτικού κλίματος και την πυροσβεστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
Αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης, που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά του κ. Σανιδά, ήταν να διαβιβαστεί τελικά η δικογραφία στη Βουλή, αλλά όχι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Κι αυτό γιατί ο ανώτατος εισαγγελέας παρέκαμψε και πάλι την αναφορά της εισαγγελέως Εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου- η οποία αντικατέστησε στο μεταξύ τους παραιτηθέντες συναδέλφους της- και ακολουθώντας μια άλλη νομική οδό, έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή προς ενημέρωση των βουλευτών!
Η προκαταρκτική εξέταση συνεχίστηκε από την κ. Σπυροπούλου και τον κ. Στραγάλη, οι οποίοι στις 17 Μαρτίου έκλεισαν την έρευνα, ζητώντας να διαβιβαστεί η υπόθεση στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα και επαναφέροντας τον εφιάλτη που ταλανίζει την κυβέρνηση από τον περασμένο Αύγουστο. Όσον αφορά πάντως τα πρόσωπα που εξετάστηκαν ως ύποπτα από τους δύο εισαγγελείς, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους 32 από τους 63 δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής.



Περισσότερα: Τα Νέα