Ειδήσεις

29 Απρ 2009

Σήμερα στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ μπορείτε να παρατηρήσετε τους πλανήτες και τα αστέρια

Ανοιχτή βραδιά για το κοινό της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 και ώρα 20.30, από τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Σελήνη: 5 ημερών. Παρατήρηση πλανητών και αστέρων με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου Αστρονομίας».

........
Συνεχίζεται...
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ μπορείτε να παρατηρήσετε τους πλανήτες και τα αστέρια


Θεσσαλονίκη, 29/04/2009

Ανοιχτή βραδιά για το κοινό της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 και ώρα 20.30, από τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Σελήνη: 5 ημερών. Παρατήρηση πλανητών και αστέρων με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου Αστρονομίας». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.30 στο Αστεροσκοπείο του Α.Π.Θ., με την ομιλία του Διευθυντή του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη, με θέμα: «Ραδιοαστρονομία». Αμέσως μετά, στις 21:15 θα γίνει παρατήρηση της Σελήνης, του πλανήτη Κρόνου, του νέφους του Ωρίωνα και άλλων αστρονομικών σωμάτων.

Επίσης, σήμερα το βράδυ η ΕΤ3 θα μεταδώσει ζωντανά από το θόλο του Αστεροσκοπείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου την εκπομπή «Ανιχνεύσεις» του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη.

Το 2009 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση καθώς σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από το Γαλιλαίο (Galileo Galilei). Πριν 400 χρόνια ο Γαλιλαίος, χρησιμοποιώντας το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο, έδωσε νέα ώθηση στην κατανόηση του Ηλιακού Συστήματός.

Στόχος του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στο Σύμπαν και την επίδραση της Αστρονομίας στην καθημερινή μας ζωή.

Να σημειωθεί ότι η Αστρονομία είναι η επιστήμη που μελετά τις ιδιότητες όλων των σωμάτων του Σύμπαντος. Μελετά τον Ήλιο, τους πλανήτες, τους κομήτες, τα αστέρια, τους γαλαξίες, ακόμα και το ίδιο το Σύμπαν. Μελετά το παρελθόν, το παρόν και προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον του Σύμπαντος, από το μικρόκοσμο μέχρι τον αχανή χώρο που ονομάζουμε «Κόσμο».

Ακολουθεί το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από το Α.Π.Θ., το επόμενο χρονικό διάστημα, με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας.


Μάιος 2009
Σάββατο, 2/5/2009
Νάουσα: Αστροβραδιά στη Σχολή του Αριστοτέλη, στη Νάουσα, Σελήνη: 8 ημερών. Ομιλία του Καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη, με θέμα: "Ημέρα – Νύχτα, Χειμώνας - Καλοκαίρι". Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο βραδινό ουρανό με φορητά τηλεσκόπια.

Δευτέρα, 4/5/2009
Λιβαδειά: Ομιλία του Καθηγητή Λουκά Βλάχου με θέμα: "Το Σύμπαν (Δημιουργία, Δομή και Εξέλιξη)’’, Βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση.

Δευτέρα, 11/5/2009
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) εκδίδουν μια νέα σειρά γραμματοσήμων με την ευκαιρία του Διεθνούς έτους Αστρονομίας.

Πέμπτη, 28/5/2009
Κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009, Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Παρουσίαση των νέων γραμματοσήμων “EUROPA” με αστρονομικό θέμα, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Συναυλία: Συμπίλημα ασμάτων με θεματολογία από τον έναστρο ουρανό. Εισαγωγή στη θεματολογία από καθηγητές Αστρονομίας. Παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τα τηλεσκόπια του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Α.Π.Θ. και του Όμιλου Φίλων Αστρονομίας.

Ιούνιος 2009
Σάββατο, 27/6/2009
Αστρονομική βραδιά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. Σελήνη: 5 ημερών. Προβολή διαφανειών, Έκθεση φωτογραφίας από τον Όμιλο φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ), Ξενάγηση στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων από τον Καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη, Ξενάγηση στο βραδινό ουρανό με φορητά τηλεσκόπια του ΟΦΑ. Παρατηρήσεις διαττόντων αστέρων (δ-Υδροχόου) με γυμνό οφθαλμό.