Ειδήσεις

23 Απρ 2009

Η δικογραφία για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι... κινητή και πηγαινοέρχεται συνεχώς. Το ιστορικό έχει ως εξής:

  • Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2008 η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά και η έρευνα ανατίθεται στους εισαγγελείς εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου. Στην εν λόγω παραγγελία του κ. Σανιδά -πριν καν ακόμη ξεκινήσει η έρευνα- γίνεται η γνωστή αναφορά περί «παραπλανηθέντων υπουργών».
  • Στις 2 Οκτωβρίου 2008 οι εισαγγελείς Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου ενημερώνουν τον προϊστάμενό τους κ. Καρούτσο ότι η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή επειδή «σκόνταψαν» σε ευθύνες υφυπουργών.
  • Στις 13 Οκτωβρίου 2008 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσος, τους παρήγγειλε να συνεχίσουν την έρευνα. Επιπροσθέτως όρισε ως συντονίστριά τους και τρίτη εισαγγελέα, την κ. Ευ. Σπυροπούλου.
  • Στις 14 Οκτωβρίου 2008 οι εισαγγελείς Κολιούσης και Σωτηροπούλου παραιτούνται από την υπόθεση.
  • Στις 22 Οκτωβρίου 2008 και η τρίτη εισαγγελέας, η κ. Ευσταθία Σπυροπούλου, διατυπώνει εγγράφως την άποψη ότι για την υπόθεση συντρέχει εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οπότε η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στη Βουλή.
  • Αμέσως μετά η δικογραφία φτάνει στη Βουλή, με τον κ. Σανιδά να «αθωώνει» από πριν όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και υφυπουργούς, διατυπώνοντας την άποψη ότι «δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να πιθανολογεί έστω την ποινική ευθύνη τους».
  • Τελικώς η Εξεταστική κατέληξε στο ότι δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, ενώ η πλειοψηφία της ΝΔ προχώρησε ένα βήμα... παρακάτω διατυπώνοντας τη γνώμη ότι δεν προκύπτουν ούτε ποινικές ευθύνες.
    Η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται (για τα μη πολιτικά πρόσωπα) από την κ. Σπυροπούλου, συνεπικουρούμενη στην πορεία από τον κ. Π. Στραγάλη.
  • Στις 17 Μαρτίου οι Σπυροπούλου και Στραγάλης ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, καταλήγοντας και αυτοί στην άποψη ότι συντρέχει για την υπόθεση ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
    Η αναφορά παλινδρόμησε για 15 ημέρες με πηγαινέλα μεταξύ Καρούτσου και Σανιδά, για να «μπλοκαριστεί» από τον τελευταίο σχετικά με την αποστολή της στη Βουλή.

Περισσότερα: Έθνος